Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

пайпал-1

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.03.2023
Размер:
17.89 Кб
Скачать

РЕФЕРАТ

На тему «Поява, розвиток та особливості системи електронних грошей PayPal»

PayPal - одна з найпопулярніших міжнародних систем платежів і переказів, яка дає змогу займатися глобальною торгівлею на різноманітних платформах і відкриває все більше нових можливостей як для покупців, так і для підприємств.

Компанія дає змогу приватним особам і продавцям отримувати приймання платежів з-за кордону в більш ніж 25 валютах у 200 країнах світу, а також пропонує широкий вибір послуг і продуктів для спрощення процесу здійснення платежів, як-от виставлення рахунків у режимі онлайн, приймання банківських карток, опції "купи зараз - заплати потім" тощо.

Водночас PayPal постійно дивиться в майбутнє, розробляючи нові технології, щоб поліпшити свої послуги і завжди залишатися на крок попереду конкурентів. Серед останніх інновацій PayPal - інвестування в криптовалюту, розділення рахунків і застосування інструментів бюджетування.

PayPal створювалася ще за тих часів, коли перспективи використання інтернету для комерції та відправлення міжнародних банківських платежів були далеко не очевидні. Проте бізнес-ідея платіжної системи виявилася настільки добре реалізована, що її творці стали одними з найбагатших людей на планеті.

Усе почалося зі злиття двох компаній - Xcom, на чолі якої стояв Ілон Маск, і Confinity, тандемом із Макса Левчина і Пітера Тіля, які на той момент уже займалися першою розробкою системи PayPal. Ілону Маску ж для здійснення своєї ідеї зі створення платіжної системи, яка працювала б через електронну пошту, не вистачало фахівців із шифрування даних. Хоча засновники компаній конкурували за однакові сфери розробок, з часом вони зрозуміли, що спільно досягнуть кращих результатів.

Навіть незважаючи на те, що ринок електронних платежів тоді був слабко розвинений, у PayPal все ж знаходилися конкуренти. Впоратися з ними їм допомогли такі важливі переваги, як низький відсоток комісії, збільшення якого планувалося тільки після виходу на глобальний ринок, і повна безпека, тож такі можливі проблеми, як злом рахунків і крадіжка коштів їм не загрожувала.

Після злиття основним фокусом компанії стало обслуговування аукціонів на eBay, які були спрямовані на продаж товарів за кордон (а також у рамках США), де на PayPal незабаром стали звертати увагу інші великі компанії.

Усе ж, незважаючи на розвинену корпоративну культуру, засновники не могли примиритися щодо деяких аспектів: незначних, на кшталт назви компанії (Ілон Маск наполягав на тому, щоб залишити X.com, тоді як решті більше до вподоби був PayPal) або вагоміших, як-от технічна інфраструктура (тут Левчин виступав за відкриту архітектуру Linux, у той час як Маск віддавав перевагу Microsoft).

Закінчилося все змовою - поки Маск був у від'їзді, його змістили з посади, і замість нього СЕО став Тіль. Загалом, це не завадило подальшим стосункам співробітників у компанії, де всі знали один одного особисто, тим паче що Маск був найбільшим інвестором компанії. Компанія була перейменована на PayPal у червні 2001 року.

Також у 2002 році компанії потрібно було залучити інвестиції для того, щоб розвиватися далі, і її виставили на торги. Ринкова капіталізація склала близько $1 млрд. У жовтні того ж року PayPal за $1,5 млрд продали eBay, яка була найбільше зацікавлена в придбанні компанії. На жаль, багато талановитих співробітників покинули компанію через величезну кількість бюрократичних труднощів, оскільки eBay виявився занадто неповоротким для вже сформованого нетворкінгу.

Протягом наступних років PayPal обслуговувала мільйони платежів з Ebay і зростала, ґрунтуючись на отриманому досвіді та знаннях, чим не могли похвалитися їхні конкуренти. Лише за кілька років сервіс став найвпізнаванішим у зоні долара. Закономірним кроком став розвиток роботи з валютами інших країн, сервіс переклали безліччю мов, він поширився по всьому світу.

Фактично, своїм продуктом і гнучким підходом PayPal змінив усю галузь. Експертиза і досвід допомагають йому продовжувати створювати компанії та інвестувати в стартапи, що швидко розвиваються. Одним із таких проєктів став YouTube, аналогів якому на той час не було - платформа дала змогу дивитися в мережі контент, захищений авторськими правами, абсолютно безкоштовно. Коли в листопаді 2006 року компанію купив Google, сума угоди становила $1,65 млрд у вигляді акцій, а 2020 року YouTube оцінювали в понад $200 млрд.

Наразі платіжний сервіс дедалі більше і більше працює над запуском криптовалютних продуктів, щоб його американські клієнти мали змогу купувати і продавати криптовалюту, а також купувати товари з її використанням. Так, наприклад, PayPal став партнером Paxos, технологічної компанії з Нью-Йорка, що спеціалізується на блокчейні. Також PayPal досить часто анонсує купівлю багатообіцяючих стартапів, пов'язаних з цікавою для компанії діяльністю, наприклад, торік вона купила стартап Curv, що займається безпекою зберігання криптоактивів.

PayPal повідомляє про те, що має намір запустити можливість роботи з криптовалютними продуктами не тільки в США, а й в інших країнах, а також у Venmo, своєму додатку споживчих фінансових технологій.

Особливості PayPal.

Звичайно ж, найпопулярніша платіжна система не була б такою популярною, якби не мала низку переваг, наприклад, простий процес оформлення замовлення і здатність приймати платежі з будь-якої точки світу. Також не варто забувати про те, що сервіс посідає друге місце за безпекою платежів після кредитних карт, тож довіра клієнтів до нього просто не може бути низькою. Однак серед підприємців з України, Казахстану та інших країн СНД PayPal має погану репутацію, пов'язану з такими частими проблемами, як блокування облікового запису і заморожування коштів без особливих на це причин.

З цією проблемою також стикаються підприємці з тих країн, з якими Пейпал співпрацює протягом багатьох років (відгуки про платіжну систему можна почитати на Trustpilot). Зовсім недавно багатьма новинними порталами поширилася інформація про подання групового позову проти Paypal.

Як підбиття підсумку, можемо зазначити, що PayPal є найпопулярнішою платіжною системою, якою користуються як продавці, так і покупці в усьому світі, однак незважаючи на свою популярність за кордоном, вона має погану репутацію серед підприємців у всьому світі. Тому якщо ви вирішили продавати за кордон, то краще використовувати іншу платіжну систему.

Соседние файлы в предмете Финтех