Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

мкр 1 і

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.03.2023
Размер:
22.16 Кб
Скачать

Модульна контрольна робота

з предмету «Стратегічне управління»

ЗМІСТ

1. Відповіді на теоретичні питання:

  • Умови появи методології стратегічного менеджменту.

  • Функції стратегічного менеджменту, та їх характеристики.

  • Довгострокове планування.

Відповіді на теоретичні питання

  1. Умови появи методології стратегічного менеджменту.

Поява стратегічного менеджменту було викликано об'єктивними причинами (головним чином посиленням мінливості середовища, в якій діє організація) і стало результатом еволюційного розвитку підходів до управління розвитком організацій. До нього існували методи і форми довгострокового та поточного планування, засновані на оптимізаційному моделюванні, науково-технічне і економічному прогнозуванні, за допомогою яких прагнули визначити тенденції розвитку виробництва, напрямки і характер діяльності організації. Ці заходи були досить ефективні в умовах відносно стабільних виробничих цілей, що складаються в нарощуванні потенціалу організацій та насиченні ринку товарами, і більш-менш постійною зовнішнього середовища, створюваної за допомогою протекціоністської політики урядів держав, обмежених вимог, що пред'являються споживачами до товару, а також м'якого законодавства в області соціальної відповідальності організацій, охорони навколишнього середовища.

У міру кількісного та якісного збільшення факторів виробництва, розширення використання на практиці наукових досягнень, все більшої відкритості національних кордонів для зарубіжних товарів, капіталів і робочої сили, посилення конкурентної боротьби в багатьох галузях економіки, пропозиція стала переважати над попитом. Разом з тим змінювався характер споживчого попиту, все більше уваги приділялося соціальним потребам, захист прав споживачів, актуальними ставали проблеми освіти, екологічної рівноваги. Істотно зростала динамічність і невизначеність факторів і що протікають у господарському житті процесів. Це в корені змінювало господарську ситуацію, значно підвищуючи її різноманітність і складність, ставило суспільство перед необхідністю реформування існуючої системи поглядів на управління. Значно важче стало підтримувати відповідність між зростаючими вимогами ринку і діяльністю організації з обліку у своїй діяльності. У таких умовах жорстко регламентовані системи були не в змозі вирішувати завдання ефективного довгострокового функціонування організації. Настав етап оцінки, критичного осмислення існуючих підходів до менеджменту, їх трансформації. Так виникла методологія стратегічного менеджменту, завдання якого полягає в досягненні поставлених цілей і забезпеченні відповідності потенціалу організації вимогам середовища, в якій вона функціонує, сфери, схильною динамічним змінам.

Стратегічний менеджмент як концепція управління виник в умовах:

- появи нових, більш складних завдань, обумовлених динамічністю і невизначеністю обстановки, що відрізняються великим числом змінних, складним характером залежностей, наявністю випадкових факторів і тимчасових обмежень;

- швидкої змінюваності завдань і необхідності прискорення реакції організації на зміни в навколишньому середовищі;

- високої ціни помилок від прийняття неправильних рішень;

- відсутності розроблених формалізованих схем і процедур якісних невизначених завдань, характерних для менеджменту.

Криза концепцій управління в окремих індустріальних країнах з'явився в різний час і мав різну тривалість. Так, в США, поклав початок менеджменту як науці, він проявився на початку 70-х років і до середини 90-х років тут спостерігався «період накопичення проблем», коли, турбуючись за майбутнє країни, багато фахівці обговорювали питання: «Чи можуть США конкурувати? »,« Чи зможуть США вчасно здійснити перетворення, необхідні для підтримки своєї конкурентоспроможності? »

У 1995 р. Міжнародна організація Всесвітній економічний форум і Міжнародний інститут з розвитку менеджменту підготували« Доповідь про конкурентоспроможність в світі », згідно з яким список найбільш конкурентоспроможних країн очолюють США. Таким чином, США не тільки усвідомили глибину стоїть проблеми, але і до середини 90-х років знайшли шляхи і засоби її вирішення. Це стало можливим в результаті розробки нової парадигми * управління, яка каже необхідність більш повного і глибокого обліку факторів, що впливають на діяльність організацій. Важливим елементом нового підходу до управління організацією стала методологія стратегічного менеджменту.

  1. Функції стратегічного менеджменту та їх характеристика.

Функції стратегічного менеджменту: планування, організація, мотивація і контроль.

Функція планування передбачає рішення про те, якими мають бути цілі організації і що повинні робити члени організації, щоб їх досягти.

Планування відповідає на три основні питання: Де ми знаходимося в даний час? Куди ми хочемо рухатися? Як ми збираємося зробити це?

Організація. Організувати – означає створити деяку структуру. Оскільки будь-яку роботу виконують люди, іншим важливим аспектом функції організації виступає визначення, хто саме повинен виконувати кожне конкретне завдання із загальної кількості завдань, що існують в рамках організації, включаючи і роботу зі стратегічного менеджменту.

Мотивація. Завдання функції мотивації полягає в виявленні спонукальних мотивів діяльності кожного члена організації з метою адресного делегування конкретних завдань.

Контроль - це процес, що забезпечує організації дійсного досягнення своїх цілей.

Існує три етапи управлінського контролю:

1. Встановлення стандартів - точне визначення цілей, які повинні бути

досягнуті в позначений проміжок часу. Він ґрунтується на планах.

2. Вимірювання того, що було дійсно досягнуто за певний період, і

порівняння досягнутого з очікуваними результатами.

3. Реалізація дій, якщо це необхідно з коригування відхилень від

початкового плану.

  1. Довгострокове планування.

Довгострокове планування охоплювало орієнтовно 50—60-ті pp. (на думку деяких учених, це 1955—1975 pp.) і відповідало періоду "зрілих" ринків. Наприклад, американська економіка цих років відзначалася високими темпами росту товарних ринків і відносною передбачуваністю напрямів розвитку національного господарства, порівняно вузькою спеціалізацією провідних компаній і відносно низьким рівнем конкуренції між ними. Завданням довгострокового планування було складання прогнозу продажу фірми на декілька наступних років, а на його основі — функціональних планів, які в подальшому об'єднували в єдиний фінансовий план корпорації. Обмеженість цієї системи планування полягала у використанні методів екстраполяції для прогнозування продажу, а також методів розподілу ресурсів. В умовах нестабільності зовнішнього середовища та інтенсивної конкуренції ці методи неефективні.

Список використаних джерел

1. Смолін І. В. Стратегічне планування розвитку організації : монографія / І. В.

Смолін. – К. : КНТЕУ, 2004. – 346 с.

2. Шершньова З. Є. Стратегічне управління : підручник / З. Є. Шершньова. – 2-ге

вид., переробл. і допов. – К. : КНЕУ, 2004. – 699 с.

3. Хмиль Т. М. Стратегический менеджмент : учебн. пособ. Т. М. Хмиль, С. К.

Василик, Л. О. Шишмарева. – Х. : ИД «ИНЖЕК»;, 2004. – 136 с.