Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Підручники з Біології / Біологія 9 клас / Задорожний Біологія 9 клас 2022 поглиблене

.pdf
Скачиваний:
43
Добавлен:
14.02.2023
Размер:
27.83 Mб
Скачать

рослинність. Угруповання цього типу доволі різноманітні, але значних площ не займають.

Мал. 68.1. Значне поширення в межах Українського Полісся мають болота

190

Мал. 68.3. Сфагнові мохи

Мал. 68.4. Сіножаті і пасовища на місці осушених боліт

Ключова ідея

Різноманітність фізико-географічних умов Українського Полісся, насамперед гідрологічних, мозаїчність рельєфу і ґрунтового покриву, обумовлює значну строкатість рослинногопокриву.ЗональнимиугрупованнямиУкраїнськогоПоліссяєліси.Разомізтим, особливістю даного регіону є відсутність значних площ однорідної рослинності, її комплексність та мозаїчність, особливо це характерно для заплав річок.

Перевірте свої знання

1. Які особливості притаманні лісовим біоценозам Полісся? 2. Яку площу займають луки на території Полісся? 3. Які види боліт поширені на території Полісся? 4*. Які антропогенні фактори можуть впливати на поліські болота?

191

§ 69. Українське Полісся. Охорона біорізноманіття

Поміркуйте

Як вплинула на біоту Полісся аварія на Чорнобильській АЕС?

Згадайте

Які біоценози зустрічаються на території Полісся? Які організми заносять до Червоної книги?

Особливості біологічного різноманіття регіону

Українське Полісся є дуже самобутнім регіоном щодо біологічного різноманіття. На його території наявна значна кількість бореальних видів та угруповань, більшість із яких знаходяться на південній межі свого ареалу. Збереглися у західній частині українського Полісся також немало центральноєвропейських видів. Загалом за збереженістю природної рослинності Українське Полісся посідає перше місце з-поміж інших регіонів. На території Українського Полісся поширена низка представників фауни, що потребують охорони. З рідкісних птахів трапляються такі види, як журавель сірий,лелекачорний,глухар,тетерук,аізссавцівпредставниками,щозанесені до Червоної книги, є бобер, норка, тхір, рись (мал. 69.1).

192

Мал. 69.1. Журавель сірий, лелека чорний, скопа

Природно-заповідна мережа регіону

За останні десятиріччя на території Українського Полісся збільшилась природно-заповідна мережа. До складу останньої, зокрема, входять три природні заповідники і три національні природні парки, багато заказників і пам’яток природи, регіональні ландшафтні парки. Природні заповідники: Поліський, Рівненський, Черемський. Національні природні парки — Шацький, Мезинський, Деснянсько-Старогутський.

Заповідники Полісся

Поліський природний заповідник — один із найбільших за площею з усіх заповідників України. У заповіднику мешкають переважно лісові тварини. Фауна хребетних тварин Поліського природного заповідника та його околиць нараховує 279 видів (45 видів ссавців, 195 видів птахів, 12 видів земноводних,7видівплазунів,19видівриб).ВидовийскладкомахПоліського природного заповідника з’ясований недостатньо, зараз відомо трохи більше 1100 видів з 17 рядів. На території Поліського природного заповідника

193

виявлено 46 видів хребетних та 21 вид комах, що занесені до Червоної книги України.

Рівненський заповідник має площу 42 тисячі гектарів. Його було створено з метою охорони типових та унікальних комплексів Українського Полісся. На території заповідника представлено 10 рослинних угрупувань, занесенихдоЗеленоїкнигиУкраїни.Тутростуть26видівлишайників,101вид грибівта150 видівмохоподібних.Ізсудинних рослинзаповідника28 занесено до Червоної книги України. Фауна заповідника нараховує 221 вид хребетних тварин, велику кількість комах, павукоподібних, молюсків. У заповіднику можна зустріти ласку, горностая, рись, глухаря, тетерука, мідянку, черепаху болотну, тритона гребінчастого, сома тощо.

Черемський заповідник створено на території Волинської області для збереження типових та унікальних комплексів Українського Полісся. Його площа 2 975 га. Флора заповідника включає 760 видів судинних рослин, 114 видівмохоподібних,53видилишайників,133видигрибів.40асоціаційрослин занесено до Зеленої книги України. Фауна заповідника представлена 18 видами риб, 12 видами земноводних, 7 видами плазунів, 141 видом птахів, 42 видами ссавців та великою кількості видів комах та інших безхребетних тварин. Тут можна зустріти таких представників Червоної книги України, як джміль моховий, лелека чорний, скопа, кутора мала тощо.

Ключова ідея

Важливу роль в охороні природних ресурсів відіграє створення природнозаповідних територій. На території Полісся розташовані Поліський, Рівненський та Черемський заповідники і Шацький, Мезинський та Деснянсько-Старогутський національні парки.

Перевірте свої знання

1.Які заповідники розташовані на території Полісся? 2. Які національні парки розташовані на території Полісся? 3. Які представники фауни Полісся є у Червоній книзі України? 4*. Які антропогенні фактори можуть впливати на стан біорізноманіття Полісся?

194

Компетентнісно орієнтовані завдання

1.Біологи вважають, що ці еукаріоти є найуспішнішою групою організмів, яка пристосувалися до всіх середовищ існування й набули найрізноманітніших форм. Як ви гадаєте, що це за група еукаріотів? Які спільні властивості їм притаманні? Назвіть представників цієї групи, що пристосувалися до природної зони українського Полісся.

2.Складіть схему ланцюга живлення в зоні мішаного лісу. Порівняйте схеми однокласників.

3.Сучасне Полісся є регіоном із найзагрозливішою екологічною ситуацією не тільки в Україні, а й у Європі. За допомогою методу скрайбінгу запропонуйте власну програму з екологічного відновлення Полісся.

4.За допомогою статистичних даних, побудуйте діаграму розміщення лісів України, якщо 40 % лісів займають Полісся, 25 % — припадає на лісостеп, 22 % — на Карпати, 10 % — площа лісів степу й лише 3 % — Крим.

5.Творча робота. Створіть ментальну карту (мапу думок) «Характерні рослини зони мішаних лісів». Які екологічні умови дозволили цим рослинам опанувати природну зону?

6.Той, хто обожнює «тихе полювання», знає, що збирати гриби потрібно дуже ретельно й відповідально. Адже поміж їстівних грибів досить можна знайти гриби-двійники, які є отруйними. Білий гриб є найпоширенішим у Прикарпатті й на Поліссі та не має отруйних аналогів. Як гадаєте, чи істинне це твердження? Запропонуйте план надання домедичної допомоги вразі отруєння грибами.

7.Візитівкою Полісся є Тетерук (Lyrurus tetrix) – це птах родини фазанових. Підготуйте презентацію про спосіб життя й місце існування птаха.

8.Жолудниця європейська або соня садова (Eliomysquercinus) – це гризун родини вовчкових, що є символом срібних ювілейних монет номіналом 10 грн. Популяція жолудниці щороку скорочується, й сьогодні її можна зустріти на території Центрального Полісся та Волині. У 2009 році тварину було занесено до Червоної книги України. Що призвело до зменшення чисельності гризуна? Визначте систематичне положення тварини за таксонами.

195

Тема 11. Біорізноманітність лісостепу § 70. Лісостеп. Біота

Поміркуйте

До якої природної зони належить територія українського лісостепу?

Згадайте

Що таке фауна?

Які тварини живуть на території Полісся?

Особливості українського лісостепу

Український лісостеп — ділянка європейської частини природної зони лісостепу в межах України. Широка смуга лісостепу простягається з південного заходу від кордону з Молдовою на північний схід до кордону з Росією через центральну частину країни (33 % території). Виразних меж зона немає, адже степові ділянки вклинюються островами в лісову зону, а ліси окремимимасивамизаходятьузонустепів.Північнамежалісостепузбігається з південною межею зони мішаних лісів, а південна проходить уздовж лінії Подільськ — Кропивницький — Кременчук — Красноград — Вовчанськ.

Клімат у лісостеповій зоні помірно континентальний, його континентальність збільшується в східному напрямку. Тепле літо й помірно холодна зима. Середня температура січня становить на заході –4 ° C, на сході

–8 ° C, а липня, відповідно, +16 і +22 °C. Опадів випадає менше, ніж у зоні мішаних лісів, але більше, ніж у степах. Кількість опадів змінюється в східному напрямку від 600 до 500 мм, але майже стільки ж води випаровується; зволоження достатнє. В окремі роки в лісостеповій зоні, особливо в її південній частині, бувають посухи.

У рельєфі переважають височини, що із заходу на схід змінюють одна одну Розточчя, Подільська, Волинська, Придніпровська та Середньоруська височини. Платоподібні поверхні височин чергуються з горбогір’ями, окраїни височин сильно почленовані ярами і балками. Низовини займають невеликі території на Лівобережжі (Придніпровська низовина). Висоти поверхні коливаються від 100 м до 471 м (гора Камула).

Ґрунти лісостепової зони

Поширеними ґрунтами в Лісостепу є чорноземи (мало- і середньогумусні типові, опідзолені), які сформувались на вододільних поверхнях Придніпровської височини. Сірі і світло-сірі лісові ґрунти розвинуті на Волинській і Подільській височинах, вершинних поверхнях Придніпровськоївисочини.НатерасахДніпраіСіверськогоДінцявнезначній

196

кількості трапляються солонцюваті ґрунти, солонці та солончаки. На давніх терасах, у широких зниженнях сформувались лучно-чорноземні ґрунти, у заплавах річок — лучні, дернові та болотні ґрунти. Однак загальна заболоченість зони незначна — 1,6 %.

Фауна лісостепу

Тваринний світ лісостепів є доволі різноманітним. Він містить як степові, так і лісові види. З птахів тут можна зустріти рибалочку блакитного, водяну курочку, ластівку берегову, змієїда, орла-могильника, сову вухату тощо. Ссавці представлені такими видами, як борсук, видра річкова, нічниця ставкова. Представниками інших груп хребетних є мідянка, ропуха зелена, гадюка степова, щука, окунь. На цій території проживає і велика кількість безхребетних тварин, зокрема такі членистоногі, як скарабей священний, жук-олень, бражник мертва голова, рак вузькопалий, водяний ослик, павукхрестовик, тарантул тощо. А молюски представлені котушками, ставковиками, слимаками та іншими видами. З інших груп безхребетних можна зустріти п’явку медичну, гідру, губку бодягу та інші види.

Флора лісостепу

Як і фауна, флора лісостепової зони утворюється за рахунок видів як лісової, так і степової зон. У цьому регіоні можна зустріти такі деревні породи, як дуб, клен, липа, ясен, в’яз, верба. Лісистість цієї території у середньому складає 12,5 %. У західній частині вона зростає до 15 %.

Площі природних степових і лучних ділянок є невеликими, бо більша частина земель знаходиться в сільськогосподарському обігу. Але можна натрапити на такі види, як конюшина, тонконіг, ковила, стоколос. На заплавних луках ростуть осока, рогіз, калюжниця, а у водоймах — латаття біле, глечики жовті, водяна папороть.

Ключова ідея

Біоту лісостепу формують як лісові, так і степові види рослин. Лісистість невелика і у середньому складає 12,5 %. Значна частина земель знаходиться в сільськогосподарському обігу.

Перевірте свої знання

1. Які кліматичні особливості характерні для Лісостепу? 2. Яких тварин можна зустріти на території лісостепу?

§ 71. Лісостеп. Природні комплекси

197

Поміркуйте

Чому при організації охорони більшості природних комплексів найбільше уваги приділяється саме збереженню автотрофного блоку?

Згадайте

Чим різняться фізико-географічні умови Українського Полісся і Лісостепу? Яких представників комах можна зустріти у лісостепу?

Різноманіття природних комплексів Лісостепу

У лісостеповій зоні перемежовуються природні комплекси лісових ландшафтів із лучно-степовими (мал. 71.1). Найбільше поширення мають широколисто-лісові природні комплекси, які в минулому займали великі площі на височинах. Переважна більшість лучних і різнотравно-злакових степових комплексів знаходиться під сільськогосподарськими угіддями. Характерною ознакою лісостепової зони є високі праві береги річок, сильно розчленовані ярами, і низькі ліві береги з терасами. Заплави річок і низькі тераси нерідко заболочені, вищі тераси займають поля, населені пункти.

Лісові природні комплекси

Як ви вже знаєте, щосередня лісистість території 12,5 %, але в західній частинівонадосягає15 %.Лісизбереглисявдолинахрічокімежиріччях.Вони ростуть на сірих лісових ґрунтах та деградованих чорноземах, що раніше були під степами. Лісоутворювальними породами в лісостеповій зоні є дуб, граб, бук, клен, липа. У заплавах річок ростуть берест, вільха, верба. На піщаних берегах Дніпра, Південного Бугу та Сіверського Дінця, куди доходив язик давнього льодовика, поширені соснові ліси. У широких балках формуються байракові ліси, у яких ростуть дуб, граб, клен, липа, ліщина.

Степові природні комплекси

До лісових масивів безпосередньо прилягає степ, проте він не займає великих площ, бо його змінили агроценози. Майже всі ділянки розорані й зайняті різноманітними сільськогосподарськими культурами (пшениця, ячмінь, овес, гречка, цукрові буряки, картопля, овочеві культури та інші). Степова природна рослинність (різнотрав’я) збереглася на схилах балок, берегах річок. Доволі великі площі в лісостепу зайняті луками. Суходільні луки лежать на вододілах річок і їхніх схилах. Там ростуть горицвіт, анемона, конюшина, тонконіг, стоколос, ковила, вероніка колосоподібна, гадючник, звіробій. Це переважно багаторічні рослини, із коренів і стебел яких утворюється дернина. Низовинні луки лежать у зниженнях, де близько до поверхні залягають ґрунтові води. Вони мають багатий трав’яний покрив. На

198

заплавних луках ростуть осока, рогіз, стрілолист, калюжниця, цикута. На водоймах ростуть глечики жовті, латаття біле, папороть водяна.

Природні комплекси крейдових відслонень

Природні комплекси крейдових відслонень дуже різняться від навколишніхзональних комплексів,типовихдлялісостеповоїзони(мал.71.2). Вонихарактеризуютьсясвоєрідністюскладуфлориіфауни,наявністювеликої кількості рідкісних, реліктових, ендемічних видів. Тут утворюються специфічні життєві форми, що обумовлене відсутністю ґрунтового покриву, більш високими у порівнянні із навколишньою територією температурними показниками.

Ключова ідея

Унаслідок особливостей географічного розташування в лісостеповій зоні перемежовуються природні комплекси лісових ландшафтів із лучно-степовими. Широкомасштабне розорювання природних ділянок лучних і різнотравно-злакових степових комплексів призве до суттєвого зменшення їх території, що негативно впливає на біологічне різноманіттяфлори і фауни регіону. Найбільшуцінність назагальнодержавному рівні мають ділянки крейдових відслонень, де сконцентровано значну кількість рідкісних і ендемічних видів.

Перевірте свої знання

1.Поясніть, чому рослинність крейдяних відслонень різниться від навколишніх зональних типів рослинності.

2.Висловіть свої міркування з приводу того, чому необхідно охороняти ділянки степів, якщо вони є зональним типом рослинності.

Мал. 71.1. Ландшафтне різноманіття Лісостепу

199