Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Метейко А.В., за ред. Удовиченко І.В. Практичний аспект використання технології графіки на уроках хімії в школі

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
31.12.2022
Размер:
11.39 Mб
Скачать

Тема уроку. Валентність хімічних елементів. Складання формул бінарних сполук за валентністю елементів. Визначення валентності елементів за формулами бінарних сполук

Завдання. Використовуючи зміст параграфу підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропонований СЛК: запишіть визначення поняття «валентність», приклади хімічних елементів з різними валентностями; зазначте індекси у формулі сульфур(IV) оксиду та валентності у формулі вуглекислого газу; запишіть алгоритм складання формул бінарних сполук та алгоритм визначення валентності елементів за формулами бінарних сполук.

21

Тема уроку. Відносна молекулярна маса, її обчислення за хімічною формулою

Завдання. Використовуючи зміст параграфу підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропонований СЛК: запишіть визначення поняття «відносна молекулярна маса», її позначення, одиниці вимірювання та формулу, за якою вона обчислюється; складіть алгоритм обчислення відносної молекулярної маси та виконайте запропоновані завдання.

22

Тема уроку. Масова частка елемента в складній речовині

Завдання. Використовуючи зміст параграфу підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропонований СЛК: запишіть визначення поняття «масова частка елемента», її позначення, одиниці вимірювання, формулу, за якою вона обчислюється, та формули обчислення похідних величин; складіть алгоритм обчислення масової частки елемента в складній речовині та виконайте запропоновані завдання.

23

Тема уроку. Фізичні й хімічні явища. Хімічні реакції та явища, що їх супроводжують. Хімічні властивості речовин

Завдання. Використовуючи зміст параграфу підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропоновану СЛС: запишіть визначення понять «фізичні явища», «хімічні явища» та «хімічні властивості речовин», приклади фізичних та хімічних явищ, а також назви процесів, що їх супроводжують; зазначте ознаки/явища, що супроводжують хімічні явища.

24

Тема уроку. Закон збереження маси речовин під час хімічних реакцій. Схема хімічної реакції. Хімічні рівняння

Завдання. Використовуючи зміст параграфу підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропоновану СЛС: запишіть формулювання закону збереження маси речовин, прізвища вчених, які працювали над його відкриттям; впишіть структурні компоненти схеми та рівняння хімічної реакції, а також закінчіть запропоновані речення.

25

ТЕМА. КИСЕНЬ

Тема уроку. Повітря, його склад. Оксиген і кисень. Поширеність Оксигену та кисню в природі. Фізичні властивості кисню

Завдання. Використовуючи зміст параграфу підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропоновану СЛС: дайте характеристику хімічного елемента Оксигену за положенням у Періодичній системі та укажіть його поширення в природі; запишіть характеристику кисню, як простої речовини, зазначивши його якісний та кількісний склад, фізичні властивості, поширення в природі та біологічну роль; зазначте склад повітря.

26

Тема уроку. Добування кисню в лабораторії (на прикладі гідроген пероксиду і води) та промисловості. Реакція розкладу. Поняття про каталізатор. Способи збирання кисню. Доведення наявності кисню

Завдання. Використовуючи зміст параграфу підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропоновану СЛС: закінчіть схеми хімічних реакцій, що відображають добування кисню в лабораторії та промисловості, дайте назву типу реакції, що при цьому відбувається; запишіть визначення цього типу реакції та поняття «каталізатор»; зазначте шляхи збирання кисню та спосіб доведення його наявності.

27

Тема уроку. Хімічні властивості кисню: взаємодія з простими речовинами. Реакція сполучення. Поняття про оксиди

Завдання. Використовуючи зміст параграфу підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропоновану СЛС: закінчіть схеми хімічних реакцій, що характеризують хімічні властивості кисню, дайте назву типу реакції, яка при цьому відбувається та зазначте клас сполук, до якого належать продукти реакцій; запишіть визначення цього типу реакції та класу сполук, що утворюється в результаті її перебігу; сформулюйте висновок.

28

Тема уроку. Хімічні властивості кисню: взаємодія кисню зі складними речовинами

Завдання. Використовуючи зміст параграфу підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропоновану СЛС: закінчіть схеми хімічних реакцій, що характеризують хімічні властивості кисню, дайте назву типу реакції, яка при цьому відбувається та зазначте клас сполук, до якого належать продукти реакцій; запишіть визначення цього типу реакції та класу сполук, що утворюється в результаті її проходження; сформулюйте висновок.

29

Тема уроку. Поняття про окиснення (горіння, повільне окиснення, дихання). Умови виникнення та припинення горіння

Завдання. Використовуючи зміст параграфу підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропоновану СЛС: запишіть ознаки процесів горіння та повільного окиснення, умови виникнення та перебігу горіння, а також умови його припинення.

30

Соседние файлы в предмете Химия в школе