Добавил:
Если ответы не показываются в браузере, скачайте файл и откройте в Ворде! Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тезисы / СТРАТЕГІЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХ

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.12.2022
Размер:
35.56 Кб
Скачать

СТРАТЕГІЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХ

Досягнення економічного зростання та належного рівня конкурентоспроможності підприємствами безпосередньо пов’язане з впровадженням інновацій. Формування інноваційної стратегії підприємства дозволяє забезпечити ефективну інноваційну діяльність з урахуванням загальної стратегії, наявних ресурсів та впливу зовнішнього середовища.

Стратегічне управління є діяльністю з досягнення важливих довгострокових цілей підприємства в умовах постійних зовнішніх змін, шляхом зміни стану самого підприємства [1]. Для інноваційної діяльності стратегічне управління має особливе значення та зумовлює формування інноваційної стратегії як частини загальної стратегії підприємства.

У науковій літературі існують різні підходи до визначення сутності інноваційної стратегії і деякі з них наведені у таблиці 1.

Таблиця 1.

Сутність інноваційної стратегії

Інноваційна стратегія - це

Автор

-один із засобів досягнення цілей організації, який відрізняється від інших засобів своєю новизною,

передусім для цієї організації, для галузі ринку, споживачів, країни загалом

Ансофф І. [1]

-будь-який новітній засіб досягнення стратегічної мети підприємства

Янковець Т.М. [2]

-певна взаємопов’язана послідовність дій щодо забезпечення ефективної інноваційної діяльності підприємства з урахуванням загальної стратегії за умов обмеженості ресурсів та перманентного впливу зовнішнього середовища.

Єпіфанова, І. Ю. [3]

-взаємозв'язаний комплекс дій задля забезпечення умов тривалого виживання й розвитку підприємства на ринку на основі створення і впровадження інновацій

Ілляшенко С.М.

[4]

-набір правил, методів і засобів пошуку найкращих перспективних для організації напрямів розвитку

науково-технічних досліджень, ресурсної політики

В.В. Македон,

Д.С. Рубець [5]

Аналіз дефініцій інноваційної стратегії показав, що загалом інноваційна стратегія є досить схожою із загальною стратегією підприємства і передбачає або посилення становища підприємства в обраному сегменті ринку певної галузі, або ж активну диверсифікацію діяльності. Принциповою різницею між загальною та інноваційною стратегіями є те, що інноваційна стратегія обов’язковим елементом має елемент новизни [3].

Основними чинниками для формування інноваційної стратегії є внутрішнє та зовнішнє середовище, інноваційний потенціал підприємства і наявність ресурсів для інновацій та (або) можливість їх залучення [6]. Інноваційна стратегія підприємства базується на науково-технічних дослідженнях та прогнозах. Вона формується з урахуванням можливих кардинальних змін в галузі, впровадження та розробці винаходів та технологічних проривів. Тому при її розробці доцільно враховувати життєвий цикл продукції, проаналізовати динаміку попиту та сучасні технологічні зміни. Інноваційна стратегія має тісний зв'язок з обраними загальними стратегіями, стратегіями маркетингу та розвитку виробництва.

Інноваційні стратегії сприяють зростанню прибутковості фірми, оскільки дають можливість знижувати собівартість продукції з допомогою впровадження сучасних технологічних процесів, забезпечувати нарощування обсягів виробництва та продаж конкурентоспроможної продукції, яка має попит на ринку.

В сучасних умовах, враховуючи стан економіки нашої країни та наслідки військових дій, підприємства потребують переосмислення та зміни існуючих як загальних так і інноваційних стратегії. Стратегії розвитку змінюються на стратегії виживання, але це тимчасово. Попереду у бізнеса багато роботи по відновленню та модернізації обладнання, пошуку нових ринків збуту та прогресивних напрямків інноваційного розвитку.

Список використаних джерел

  1. Ансофф И. Стратегическое управление. Москва. Экономика. 1989. 358 с.

  2. Янковець Т.М. Інноваційні стратегії підприємства легкої промисловості як засіб реалізації його інноваційного потенціалу. Актуальні проблеми економіки. 2010. No 2. С. 167–174.

  3. Єпіфанова, І. Ю. Формування інноваційних стратегій промислових підприємств у сучасних умовах. Підприємництво та інновації. 2016. (13). С. 33-39. URL:https://doi.org/10.37320/2415-3583/13.6

  4. Ілляшенко С.М. Інновації у маркетингу і менеджменті : монографія. Суми: Папірус, 2013. 616 с.

  5. Македон В.В., Рубець Д.С. Стратегічний інноваційний розвиток підприємств: теорія та методологія. Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Технічний прогрес і ефективність виробництва. 2013. No 45 (1018). С. 75–86.

  6. Dzhedzhula V.V., Yepifanova I.Yu. Methodological bases of concept formation and choice of innovative business strategies. Baltic Journal of Economic Studies. 2018. Vol. 4. No 3. P. 51–59.

Соседние файлы в папке Тезисы