Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
перевод.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
127.32 Кб
Скачать

Сторінки 11-15 по підручнику, та 24-28 по файлу PDF.

З тези Майкла Портера випливає, що організації повинні розглядати кожний вид діяльності у своєму ланцюжку створення вартості і оцінювати, чи є у нього реальна конкурентна перевага. Діяльність у своєму ланцюжку створення вартості та оцінити, чи мають вони реальну конкурентну перевагу в цій діяльності. Якщо ні, то, як стверджується, тоді, можливо, їм слід розглянути можливість передачі цієї діяльності на аутсорсинг партнеру, який може забезпечити таку вартість або цінну перевагу. Ця логіка зараз широко прийнята і призвела до драматичного підйому в аутсорсинговій діяльності, який можна спостерігати майже в кожній галузі.

Хоча часто існує сильна економічна логіка, що лежить в основі рішення про аутсорсингову діяльності, яка раніше могла виконуватися власними силами, такі рішення можуть призвести до ускладнення ланцюга поставок. Оскільки за визначенням, в результаті аутсорсингу з'являється більше інтерфейсів, якими потрібно управляти, зростає потреба в значно вищому рівні управління взаємовідносинами - зростає.

Ефект від аутсорсингу полягає в тому, що ланцюжок створення вартості виходить за межі бізнесу. Іншими словами, ланцюг постачання стає ланцюгом створення вартості. Цінність (і вартість) створюється не тільки центральною фірмою в мережі, але й усіма суб'єктами які пов'язані між собою. Це "розширене підприємство", як дехто його називає, стає засобом, за допомогою якого здобувається - або втрачається - конкурентна перевага.

Місія логістичного менеджменту

Логістика охоплює всю організацію, від управління сировиною і матеріалами до сировиною та матеріалами до доставки кінцевого продукту

З попередніх коментарів буде зрозуміло, що місія логістичного менеджменту полягає в тому, щоб планувати управління логістикою та полягає в плануванні та координації всіх тих видів діяльності, які необхідні для досягнення бажаного рівня обслуговування та якості послуг, що надаються, за найнижчих можливих витрат. Логістику слід розглядати як сполучну ланку між ринком і базою постачання. Логістика охоплює всю організацію, починаючи з управління сировиною і закінчуючи постачанням кінцевого продукту. Рисунок 1.8 ілюструє цю загальну системну концепцію.

Рисунок 1.8 Процес управління логістикою

Логістичний менеджмент, з цієї точки зору загальної системи, є засобом, за допомогою якого потреби клієнтів задовольняються шляхом координації матеріальних та інформаційних потоків, які простягаються від ринку, через фірму та її операції і далі до постачальників. Для досягнення такої інтеграції в масштабах всієї компанії очевидно, вимагає зовсім іншої орієнтації, ніж та, що зазвичай зустрічається в звичайній організації.

Наприклад, протягом багатьох років маркетинг і виробництво розглядалися як значною мірою окремі види діяльності в організації. У кращому випадку вони співіснували, а в гіршому - відкрито воювали між собою. Пріоритети та цілі виробництва зазвичай були зосереджені на операційній ефективності, що досягалася за рахунок тривалих виробничих циклів, зведених до мінімуму налагоджень і переналадок, а також стандартизації продукції. З іншого боку, маркетинг намагався досягти конкурентних переваг за рахунок різноманітності, високого рівня обслуговування і частої зміни продукції.

У сьогоднішньому більш турбулентному середовищі більше не існує можливості виробництва та маркетингу діяти незалежно один від одного. Міжусобні суперечки між "баронами" виробництва і маркетингу явно контрпродуктивні для досягнення загальних корпоративних цілей.

Не випадково в останні роки і маркетинг, і виробництво стали об'єктом підвищеної уваги. Маркетинг як концепція і філософія орієнтації на споживача сьогодні користується як ніколи широким визнанням. Зараз загальновизнано, що необхідність розуміти і задовольняти вимоги клієнтів є необхідною умовою виживання. У той же час, в пошуках підвищення конкурентоспроможності за витратами, управління виробництвом стало предметом масштабної революції. Останні кілька десятиліть стали свідками впровадження гнучких виробничих систем (FMS), нових підходів до управління запасами на основі планування матеріальних планування потреб у матеріалах (MRP) та методів "точно в строк" (JIT) і, можливо, найбільш важливим з усіх, є постійний акцент на загальному управлінні якістю (TQM).

Також зростає визнання критичної ролі, яку закупівлі відіграють у створенні та підтримці конкурентних переваг як частина інтегрованого логістичного процесу. Передові організації тепер регулярно включають питання постачання при розробці своїх стратегічних планів. Вартість придбаних матеріалів та витратних матеріалів становить значну частину загальних витрат у більшості організацій, але й існує велика можливість для використання можливостей та компетенцій постачальників за рахунок більш тісної інтеграції логістичних процесів покупців і постачальників. логістичних процесів покупців і постачальників.

Таким чином, логістика, по суті, є інтегративною концепцією, яка прагне розвинути системний погляд на фірму. По суті, це концепція планування, яка прагне створити основу, за допомогою якої потреби ринку можуть бути переведені у виробничу стратегію і план, які, в свою чергу, пов'язані зі та планом закупівель. В ідеалі, на підприємстві має існувати менталітет "єдиного плану", який має замінити традиційні автономні та окремі плани маркетингу, розподілу, виробництва та окремі плани маркетингу, дистрибуції, виробництва та закупівель. Це, по суті, і є місією логістики. простіше кажучи, це і є місія логістичного менеджменту.