Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
му_практ_2020_мтфс_укр[.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
1.03 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МОРСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра «Експлуатація флоту і технологія морських перевезень»

ТАРИФИ, ФРАХТИ И ЗБОРИ

У СИСТЕМІ МОРСЬКИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ

Методичні вказівки для проведения практичних занять по дисциплині

«Тарифи, фрахти и збори у системі морських перевезень»

для студентів денної и заочної форм навчання

Спеціальність: 275 «Транспортні технології»

ОДЕСА-2021

Методичні вказівки розроблені д.е.н Онищенко Світланою Петрівною – професором кафедри «Експлуатація флоту і технологія морських перевезень» и Вільшанюк Мариною Сергіївною – старшим викладачем цієї же кафедри Одеського національного морського університету відповідно до учбового плану.

Методичні вказівки затверджені на заседанни кафедри «Експлуатація флоту і технологія морських перевезень» ОНМУ (протокол № 15 від 25.01.2021).

ЗМІСТ

Практичне заняття № 1, 2, 3. Застосування правил Інкотермс. Вплив

базисного умови поставки на формування вартості...…........................................3

Практичне заняття № 4, 5, 6. Концепція формування і класифікація плат і

зборів в морських портах світу. Система портових зборів і плат в

морських портах України …..............................……………………………......…13

Практичне заняття № 7, 8. Тарифи та плати за перевалку та зберігання

вантажів в порту ……………………………………………………………...……19

Практичне заняття № 9. Тарифи контейнерних ліній …………………..........…32

Практичне заняття № 10, 11, 12. Система чинників, які впливають на

рівень фрахтових ставок для різних видів фрахтування …….................….……35

Рекомендована література ………………………………………………......…….40

Практичне заняття № 1, 2, 3. Застосування правил Інкотермс. Вплив базисного умови поставки на формування вартості

Кожна країна у зовнішньоекономічній діяльності керується правилами, які історично склалися на підставі постійного й однакового повторення фактичних відносин. Це так звані торгові звичаї. З метою однакового розуміння сторонами контрактів термінів Міжнародною торговою палатою розроблені правила тлумачення, які вперше були опубліковані в 1936 році. На сьогоднішній день встановлена ​​нова і чинну редакцію Інкотермс-2010. Умови Інкотермс визначають, яким чином продавець і покупець розподіляють відповідальність, витрати і ризик при здійсненні контракту.

На занятті студенти за допомогою викладача повинні ознайомитися з правилами Інкотермс - 2010 та вирішити завдання з обгрунтування базису поставки.

Сам термін «Інкотермс» вперше введений в обіг в 1936-му році. Тоді був сформований звід правил Міжнародної Торгової Палати, які були спрямовані для забезпечення взаємовідносин покупців і продавців. Складено в цей же час був і словник, і сьогодні однозначно тлумачить всі торговельні терміни Інкотермс-2020, які діють у зовнішній торгівлі. Основна увага приділяється франко. Даний термін позначає перехід - момент передачі відповідальності за товар від продавця до покупця.

За рахунок застосування Інкотермс-2020 компанії з різних країн отримують можливість значно полегшити процедури договорів купівлі-продажу. Без подібних правил обійтися просто неможливо, адже у кожної держави діє своє торгове право, воно може мати відчутні відмінності в порівнянні з правом іншої держави. За допомогою прийняття положень Інкотермс-2010 урядом держави для компаній (включаючи споживачів і продавців) надається можливість уникнути ряду серйозних складнощів.

Діють правила Інкотермс на міжнародному рівні, прийняті юридичними компаніями, комерційними підприємствами і урядами усього світу. Вони означають тлумачення термінів, що застосовуються в положеннях міжнародної торгівлі.

Ключовий - звід Інкотермс-2000, але в 2010-му році було внесено низку змін до цих правил. Умови Інкотермс-2000 було прийнято за участю багатьох країн, які використовують дану систему. Остання редакція називається Інкотермс-2010, яка почала діяти з 1-го січня 2011-го року.

Рисунок 1 - Схема розподілу витрат и ризиків учасників зовнішньоторгвельного контракту за правилами Інкотермс - 2010

Класифікуються ці міжнародні правила на 4 категорії – E, F, C, D. Прийнято позначення термінів Інкотермс 2010 трьома буквами. Першою буквою позначається найважливіше, точка зобов'язання по товару від продавця до покупця:

- E – місце відправки;

- F – термінали відправлення основний перевезення, ще не оплачена основна перевезення;

- C – термінали прибуття основної перевезення, вже проведена оплата основний перевезення;

- D – покупець, мається на увазі повноцінна доставка.

Умови Інкотермс-2010 регламентують такі положення:

- Розподіл транспортних витрат при доставці товарів - від продавця до покупця. Отже, визначається, до якого моменту потрібно буде платити продавцеві, а коли дане зобов'язання переходить покупцеві.

- Момент переходу ризиків від продавця до покупця, які пов'язані з продавцем. У тому числі ризик пошкоджень, втрати, випадкової загибелі вантажу.

- Дата поставки товару. Встановлюється момент, коли відбувається фактична передача товару від продавця покупцеві, або його представнику.

Правила переходу права власності, наслідки при невиконанні зобов'язань за договором з боку учасників, включаючи підстави щодо звільнення сторін відповідальності, положеннями поставки Інкотермс не регламентуються. Підкоряються дані положення нормам застосовного права певної держави або Віденської конвенції.

«Вантажовідправник» (SHIPPER) - і людина, яка передає товар для перевезення, і людина, укладає договір із перевізником. Але це можуть бути різні люди.

«Поставка» - застосовується в Інкотермс в 2 різних сенсах:

- Застосовується даний термін з метою визначення моменту виконання продавцем зобов'язань з поставки.

- Застосовується даний термін по відношенню до обов'язки продавця про отримання або прийняття поставки товару. Слово «поставка» в даному випадку передбачає - продавець виконує обов'язки відвантаження товарів, покупець повинен товар прийняти.

Останній обов'язок має важливе значення, щоб уникнути непотрібних платежів за зберігання товару до моменту, коли покупець товар забере. Якщо дане зобов'язання не дотримується покупцем, може бути покладено обов'язок щодо відшкодування збитків для продавця або оплата простою, щоб перевізник йому видав товар.

«Звичайний» - з'являється в декількох термінах:

- Щодо документів, які вимагаються від продавця.

- Щодо часу доставки.

- Щодо договору перевезення, який повинен бути забезпечений продавцем.

«Збори», які підлягають сплаті, - належать до зборів, які представляють собою обов'язковий наслідок імпорту як такого, що підлягають оплаті за діючими правилами імпорту. Збори за збереження, які не пов'язані з обов'язком по очищенню товарів, в положення даних зборів не включаються. Але міститися в цих зборах можуть певні витрати експедиторів вантажів і митних брокерів, якщо несуча дані зобов'язання сторона дану роботу сама не виконує.

«Порти», «Місця», «Пункти» і «Приміщення» - місця, в які потрібно доставка товарів. У термінах, які призначаються для застосування лише при морських перевезеннях, в числі яких FAS, FOB, CFR, CIF, застосовуються вирази «Порт призначення» і «Порт відвантаження». Для всіх інших випадків застосовується слово «Місце». Потрібно в певних випадках вказівка ​​«Пункт» всередині місця або порту. Там, де «Місце» продавця виступає пунктом доставки, застосовується вираз «Приміщення продавця».

«Судно» і «Корабель» - застосовуються в термінах, які призначені для використання в морських перевезеннях, застосовуються вирази «Корабель» і «Судно» в якості синонімів.

«Огляд» і »Перевірка». Застосовується слово «Перевірка» по відношенню до зобов'язань продавця здійснити доставку. Слово «Огляд» застосовується до конкретного випадку, коли проводиться огляд перед відвантаженням - щоб переконатися у відповідності товару положенням договору, або нормативних вимог, перед відвантаженням товару.

Розшифровка термінів Інкотермс-2020

1. EXW (EX Works ( ... named place)). Франко завод ( ...назва місця).

Терміном «Франко Завод» зазначається - вважається, що продавець виконав зобов'язання щодо поставки після надання товару покупцеві в розпорядження на своєму підприємстві або в іншому зазначеному місці. При цьому продавець не відповідає за навантаження на транспортний засіб, митне очищення для експорту товару.

2. FCA (Free Carrier (... named place)). Франко перевізник (... назва місця). Терміном «Франко перевізник» позначається - продавцем буде здійснена доставка перевізнику у названому місці товару, який пройшов митне очищення. Потрібно враховувати, що від вибору місця поставки будуть залежати зобов'язання навантаження-розвантаження на цьому місці.

При проведенні поставки в приміщенні продавця, то відповідальність за відвантаження покладається на продавця. При проведенні поставки в інше місце, відповідальність за відвантаження на продавця не покладається. Можливе застосування цього терміна при перевезенні транспортом будь-якого виду, в тому числі за допомогою змішаних перевезень.

3. FAS (Free Alongside Ship (... named port of shipment)). Франко вздовж борту судна (... назва порту відвантаження).

Терміном «Франко вздовж борту судна» позначається - поставка буде вважатися виконаною продавцем, коли розміщений товар вздовж борту судна на причалі в зазначеному порту. Передбачається, що відповідні ризики пошкодження або втрати товару і витрати будуть обов'язком покупця.

Терміном FAS передбачається, що покладається на продавця обов'язок провести митне очищення товару для експорту. Але в ситуації, коли сторони бажають, щоб обов'язки митного очищення на себе брав покупець, необхідно чітко вказати це положення шляхом включення відповідного застереження до оформленої договором купівлі-продажу. Застосовуватися цей термін може виключно щодо перевезення вантажу за допомогою внутрішнього водного або морського транспорту.

4. FOB (Free On Board (... named port of shipment)). Франко борт (... назва порту відвантаження).

Терміном «Франко борт» зазначається, що виконаної продавцем поставка буде вважатися, коли вантаж, що перевозиться перейшов через поручні судна в зазначеному порту відвантаження. Отже, ризики втрати або пошкодження товару, відповідні витрати з даного моменту покладаються на покупця. Умови терміна FOB встановлюють, що продавець зобов'язаний проводити митне очищення товару для експорту. Можливе застосування цього терміна лише по відношенню до перевезення товарів на внутрішньому водному або морському транспорті. Якщо сторони не планують поставити товар через поручні судна, слід застосовувати термін FCA.

5. CFR (Cost and Freight (... named port of destination)). Вартість і фрахт (... назва порту призначення).

Термін «Вартість і фрахт» означає - поставка буде вважатися здійсненою продавцем, коли переданий товар через поручні судна в порту відвантаження. На продавця покладається обов'язок оплати витрат і фрахту, які потрібні з метою доставки товару в зазначений порт призначення. Але ризик пошкодження або втрати товару, будь-які додаткові витрати після відвантаження товару, покладаються на покупця. Відповідно до умов терміна CFR, продавець зобов'язаний провести митне очищення товару для експорту.

Можливе застосування цього терміна лише при перевезенні товару на внутрішньому водному або морському транспорті. Якщо сторони не планують поставку товару через поручні судна, слід застосовувати термін CPT.

6. CIF (Cost, Insurance and Freight (... named port of destination)). Вартість, страхування і фрахт (... назва порту призначення).

При терміні «Вартість, страхування і фрахт» передбачається - поставка буде вважатися виконаною продавцем, коли відбувся перехід товару через поручні судна в порту відвантаження.

На продавця покладається зобов'язання по оплаті витрат і фрахту, які необхідні, щоб доставити товар в зазначений порт, однак ризик пошкодження або втрати товару, подібно будь-яким додатковим витратам, які виникають вже після відвантаження, будуть покладені на покупця.

Але згідно умовам терміна CIF, на продавця покладається обов'язок придбати морське страхування на користь покупця проти ризику пошкодження і втрати товару в період перевезення. Отже, продавець зобов'язаний укласти договір страхування та сплатити страхові внески.

Покупцеві необхідно врахувати, що відповідно до умов терміна CIF, продавець повинен забезпечити страхування лише з мінімальним покриттям. Якщо покупець зацікавлений в більшому покритті при страхуванні про це потрібно прямо та недвозначно домовитися з продавцем або самостійно забезпечити додаткове страхування. Цей термін можна застосовувати лише для перевезення товарів внутрішнім водним або морським транспортом. Якщо сторони не планують постачати товар через поручні судна, потрібно використання терміна CIP.

7. CIP (Carriage and Insurance Paid Тo (... named place of destination)). Фрахт/перевезення та страхування оплачені до (... назва місця призначення).

Термін «Фрахт/перевезення та страхування оплачені до» передбачає - продавець забезпечить доставку товару по перевізнику, призначеному ним. Також на продавця покладаються зобов'язання по оплаті витрат, які пов'язані з процесом перевезення до вказаного пункту призначення. Це означає, що на покупця покладаються всі ризики і будь-які додаткові витрати до такої доставки товару.

Згідно з умовами CIP, покладається на продавця обов'язок забезпечити страхування від ризиків пошкодження і втрати товарів в період перевезення на користь покупця. Відповідно, продавцем оформляється договір страхування, з оплатою страхових внесків. Покупцеві необхідно врахувати, що відповідно до умов терміна CIF, продавець повинен забезпечити страхування лише з мінімальним покриттям. Якщо покупець зацікавлений в більшому покритті при страхуванні про це потрібно прямо та недвозначно домовитися з продавцем або самостійно забезпечити додаткове страхування.

Даний термін застосовний для перевезень будь-яким видом транспорту, в тому числі змішаних.

CIP Інкотермс 2020 - найскладніший базис поставки

8. CPT (Carriage Paid To (... named place of destination)). Фрахт / перевезення оплачені до (... назва місця призначення)

Значить цей термін, що товар буде доставлений продавцем перевізнику, призначеному ним. Також на продавця покладається зобов'язання по оплаті витрат, які пов'язані з перевезенням товару до названого пункту призначення. Отже, ризики пошкодження або втрати товару покладаються на покупця.

Термін СРТ встановлює, що митне очищення товару для експорту повинна забезпечуватися продавцем.

Даний термін застосовний для перевезень будь-яким видом транспорту, в тому числі змішаних.

9. DAT (Delivered at Terminal (... named place of destination)). Поставка на терміналі

"Delivered at Terminal/Постачання на терміналі" встановлює, що продавець повинен здійснити поставку тільки тоді, коли товар, який розвантажили з прибулого ТЗ, наданий покупцеві в узгодженому сторонами терміналі пойменованого порту. Даний термін позначає будь-яке місце: авіа-, залізничний або автомобільний термінал, контейнерний двір, склад або причал. За доставку і розвантаження товару в терміналі відповідає продавець.

10. DAP (Delivere dat Place (... named place of destination)). Поставка в місці призначення

"Delivered at Place / Постачання в місці призначення" позначає, що продавець повинен здійснити поставку тоді, коли товар на ТЗ доставили до покупця в заздалегідь обумовлений сторонами місце. Ризики, які пов'язані з транспортуванням вантажу, лежать на продавця.

11. DDP (Delivered Duty Paid (... named place of destination)). Поставка зі сплатою мита (... назва місця призначення)

Даним терміном позначається, що продавець здійснює поставку покупцю товар, що пройшов митне очищення імпорту та без розвантаження з прибулого транспортного засобу в названому місці призначення. Всі ризики і витрати покладаються на продавця, включаючи (при необхідності) будь-які збори для імпорту в країну призначення.

Терміном EXW на продавця покладаються мінімальні обов'язки. Передбачаються терміном DDP максимальні обов'язки продавця. Неможливо застосування цього терміна, якщо продавець побічно, або прямо не може забезпечити отримання імпортної ліцензії. Якщо сторонами було погоджено виключення з зобов'язань продавця певних витрат, які підлягають оплаті при імпорті, необхідно це чітко регламентувати контрактом купівлі-продажу.

Їм приписують не орієнтовані на повну заміну умов зовнішнього торгового договору. Ними лише пояснюється і вказується, на яку сторону договору покладається обов'язок по здійсненню, наприклад, потрібних при перевезенні дій, які витрати несе кожна сторона, коли товар переходить від продавця до покупця. Інкотермс в основному виступає як шпаргалка, на яку сторони можуть посилатися при оформленні договору угоди.

Інкотермс знайшов досить широке поширення для договорів міжнародної купівлі-продажу. Таке поширення обумовлено тим фактом, що положеннями договорів фіксуються важливі юридичні та комерційні питання фактичного виконання зовнішньоторговельного контракту купівлі-угоди. У тому числі момент і місце виконання обов'язків, перехід ризиків і ін.

Щоб виявити і тлумачити базисні умови поставки, потрібно звернутися до положень відповідної редакції Інкотермс, на яку в контракті зроблено посилання. Отже, діяти правила Інкотермс будуть при наявності відповідної застереження в договорі. Якщо умови Інкотермс і контракту не збігаються, пріоритет відводиться останньому.

ПРИКЛАД РІШЕННЯ ЗАВДАННЯ

Українське виробниче підприємство (м.Харків) здійснює експортні поставки своєї продукції (пресів) в Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ). Витрати на виробництво одиниці продукції складають 588 000 грн / шт.

Розрахуйте контрактну ціну одиниці і партії товару при експорті в ОАЕ пресів в кількості 3 шт. при доставці морським транспортом (основне перевезення - Одеса-Дубаї) на різних умовах поставки: EXW м.Харків, FOB Одеса-порт, CFR Дубаї-порт, CIF Дубаї-порт, DDP Дубаї. Накладні витрати підприємства, пов'язані з експортом продукції:

  1. Упаковка, маркування - 1680 грн / шт.

  2. Експортне митне очищення - 11200 грн.

  3. Перевезення всередині країни експорту (м. Харьків - м. Одеса) - 42000 грн.

  4. Перевезення основним транспортом (фрахт судна) - 10 000 дол. США.

  5. Страхування перевезення вантажу від випадкової загибелі або пошкодження - 3000 дол. США.

  6. Імпортне митне очищення - 2000 дол. США.

Контрактна ціна повинна бути виражена в доларах США і сформована виходячи з умови забезпечення цільового прибутку в розмірі 1750 дол. США / шт. Результати розрахунків наведені в таблиці. (Курс долара США – 28 грн)

РІШЕННЯ

Ск=Sт+Rуп_марк+Rдод+Rекспорт+Rнаван+Rосн+Rстрах+Rвиван +Rімпорт+Rдод

Таблиця 1 - Калькуляція контрактної ціни, дол. США

Базис поставки INCOTERMS-2020

EXW м.Харків

FOB Одеса-порт

CFR Дубаї-порт

CIF Дубаї-порт

DDP Дубаї-порт

1. Витрати на виробництво партії товару

21000

21000

21000

21000

21000

2. Упаковка, маркування

180

180

180

180

180

3. Експортне митне очищення

400

400

400

400

4. Перевезення всередині країни експорту

1500

1500

1500

1500

5. Перевезення основним транспортом (фрахт судна)

10000

10000

10000

6. Страхування перевезення вантажу

3000

7. Імпортне митне очищення

8. Прибуток від реалізації партії товару

5250

5250

5250

5250

5250

9. Контрактна ціна партії товару

26430

28330

38330

41330

40330

11. Контрактна ціна одиниці товару

8810

9443,3

12776,6

13776,6

13443,3

Завдання 1.

Знайти відповідне значення для кожного приведеного терміна (табл. 2). І визначити ті базиси, які не входять до правила «Інкотермс – 2010»

Таблиця 2

1. DAF

А. Франко-завод (назва місця призначення)

2. FAS

Б. Поставка до кордону

3. EXW

В. Вартість і фрахт (назва порту призначення)

4. FCA

Г. Франко-борт (назва порту навантаження)

5. CFR

Д. Поставка з судна (назва порту призначення)

6. CIP

Е. Поставка з причалу (назва порту призначення)

7. DES

Ё. Поставка без сплати таможенных платежей (назва місця призначення)

8. DEQ

Ж. Поставка зі сплатою митних платежів (назва місця призначення)

9. FOB

З. Вартість, страхування і фрахт (назва порту призначення)

10. CIF

И. Фрахт/ перевезення оплачені до (назва місця призначення)

11. CPT

К. Фрахт/перевезення і страхування оплачені до (назва місця призначення)

12. DDU

Л. Франко-перевізник (назва місця призначення)

13. DDP

М. Франко-вдовж борту судна (назва порту відправлення)

Завдання 2

Харківське підприємство веде з іноземною фірмою переговори про постачання фірмі партії своєї продукції. Передбачається, що вантаж буде слідувати по залізниці до Одеси, а з Одеси в Неаполь морем.

Використовуючи умови поставки за вимогами Інкотермс-2010, які були запропоновані, вибрати економічно вигіднішу для постачальника умова як критерій необхідно використовувати: суму прибутку від операції, показник рентабельності операції.

Всі витрати постачальника підтверджені документально і включені до митної вартості, в них містяться всі обов'язкові податки і збори. Контрактна вартість товару збігається з вартістю зазначеної в інвойсі (рахунку-фактурі).

Контрактна вартість парії продукції становить за умовами поставки: EXW - 250000 $, CIF - 340 000 $, FAS - 350 000 $, DDР - 370000 $.

Облікова вартість товару склала 750000 грн

Оплата за навантаження товару в залізничні вагони 450 грн

Оплата за перевезення залізницею до основного виду транспорту 13900 грн

Оплата навантаження продукції на судно 1520 грн

Фрахт судна 10000 $

Сплата експортних податків і обов'язкових платежів 25,2%

Страхування продукції 11000 $

Вартість розвантаження 1200 $

Оплата імпортних мит, податків і обов'язкових платежів 30,5%

Прогнозований курс гривні до долара США на момент здійснення операції 25 грн/1 дол

Вибрати найбільш вигідний варіант поставки в умовах EXW, CIF, FAS, DDР.

Соседние файлы в предмете Тарифи, фрахти, збори