Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОРГАНІЗАЦІЯ І УПРАВЛІННЯ РУХОМ СУДЕН.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.92 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МОРСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра "Експлуатація флоту і технологія морських перевезень"

Організація і управління рухом суден

Методичні вказівки до самостійних та практичних робіт для студентів

заочної (дистанційної) форм навчання

Навчально-наукового інституту морського бізнесу

ОДЕСА - 2020

Методичні вказівки, до самостійних та практичних робіт для студентів заочної (дистанційної) форм навчання Навчально-наукового інституту морського бізнесу розроблені Щербиною Ольгою Василівною – к.т.н., доцент кафедри «Експлуатація флоту і технологія морських перевезень» Навчально-наукового інституту морського бізнесу Одеського національного морського університету.

Методичні вказівки схвалені кафедрою «Експлуатація флоту і технологія морських перевезень» ННІ Морського бізнесу ОНМУ від  ______________ (протокол № __).

ЗМІСТ

ВСТУП 4

2. Мета та завдання навчальної дисципліни 5

Питання для самоконтролю 17

7. Методичні вказівки для виконання контрольної роботи 18

Теорія і приклади рішення цих завдань приведений в підручнику (Ермолаев Г.Г., Зотеев В.С., Биби А.Н. Основы морского судовождения. 4-е изд. М.: Транспорт, 1980. – 368 с.) на сторінках 25-27 29

29

Дані індивідуального завдання 30

Знайти 30

Дано 30

Варіант СР 30

Рекомендована література 32

ВСТУП

Програма вивчення навчальної дисципліни «Організація і управління рухом суден» складена на підставі навчального плану факультету «Транспортні технології і системи» Одеського національного морського університету для підготовки бакалавра спеціальності 275 – «Транспортні технології.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є теоретичні та практичні основи організації і управління рухом суден.

Міждисциплінарні зв’язки

Перелік дисциплін, на які спирається вивчення дисципліни «Організація і управління рухом суден» в структурно-логічній схемі підготовки бакалавра: транспортна географія морського судноплавства, загальний курс транспорту, транспортні засоби, вантажезнавство.

Перелік дисциплін, вивчення яких спирається на дисципліну «Організація і управління рухом суден» в структурно-логічній схемі підготовки бакалавра: основи теорії транспортних процесів та систем, експлуатація транспортних засобів, технологія морських перевезень, транспортне право.

Програма навчальної дисципліни «Організація і управління рухом суден» складається зі змістового модуля: «Навігаційне забезпечення морського судноплавства, морська практика та безпека мореплавання».

  1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Організація і управління рухом суден» є надання здобувачам вищої освіти (ЗВО) теоретичних знань, практичних умінь і навичок в області організації і управління рухом судном.

1.2. Завданням вивчення дисципліни «Організація і управління рухом суден» є формування у ЗВО відповідного понятійного апарату, а також отримання ЗВО знань, формування умінь і відпрацювання навичок щодо проблем інформаційного забезпечення управління рухомими об'єктами (суднами), проблем та шляхів вирішення навігаційного забезпечення морського транспорту, вибору шляху судна при переході з одного пункту в інший, контролю за рухом судна по вибраному шляху в будь-яких навiгацiйних i гiдрометеорологiчних умовах в найкоротший термін, безпечно для людей, вантажу i самого судна, знаходження місцезнаходження судна різними навiгацiйними способами i ведення виконувальної прокладки шляху судна, організації служби на морських суднах, морської практики, управління морськими суднами, міжнародних документів регламентуючих безпеку мореплавання.

1.3. У результаті вивчення навчальної дисципліни «Організація і управління рухом суден» ЗВО повинен:

знати: організацію гідрометеорологічної служби, вплив на роботу судна гідрометеорологічних умов, організацію служби забезпечення безпеки мореплавання, морехідні, електронавігаційні, радіонавігаційні прилади і інструменти, їх призначення та принцип дії, специфіку плавання в різних умовах, маневрові елементи судна та окремі питання щодо управління судном, організацію служби на морських суднах, міжнародні правила попередження зіткнень суден в морі (МППЗС - 72), засоби морської сигналізації.

вміти: читати морську навігаційну карту, графічно виконувати простіші задачі на морській карті, визначати дальність видимого горизонту та дальність видимості предметів, визначати напрямки у морі по компасу, визначати пройдену відстань і швидкість судна по лагу з виправленням його показників поправкою лага або коефіцієнтом, вирішувати задачі щодо переводу румбів, брати відмітки показників ехолота, вести графічне та письмове счислення шляху судна з урахуванням дрейфу та течії, визначати місцезнаходження судна по візуальним спостереженням берегових предметів, а також за допомогою радіотехнічних і гідроакустичних засобів, користуватися вітчизняними та іноземними посібниками для плавання, виконувати штурманську підготовку судна до переходу, виконувати розрахунки, пов’язані з буксировкою і зняттям суден з мілини.