Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОГИСС / 2020 Методичні вказівки до виконання РГР по ОГИСС.DOCX
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
835.7 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МОРСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ МОРСЬКОГО БІЗНЕСУ

Кафедра «Експлуатація флоту і технологія морських перевезень»

Основи геоінформаційних систем в судноплавстві

Методичні вказівки

до виконання

розрахунково-графічної роботи

(для всіх форм навчання)

О деса – 2019

Методичні вказівки навчальної дисципліни «Основи геоінформаційних систем в судноплавстві» для здобувачів вищої освіти за спеціальністю 275 Транспортні технології (на морському та річковому транспорті).

Розробники:

Яків Анатолійович Горшков - доцент кафедри «Експлуатація флоту і технології морських перевезень», Ірина Вікторівна Деркачева – старший викладач кафедри «Експлуатація флоту і технології морських перевезень»

(вказати авторів, їхні посади, наукові ступені та вчені звання)

Методичні вказівки схвалено на засіданні кафедри «Експлуатація флоту і технологія морських перевезень» протокол від “ 27 ” 08 2019 року № _1_

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………...

4

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

5

3. Програма навчальної дисципліни………………………………………

6

4. Самостійна робота. Індивідуальні завдання.

7

5. Вимоги до виконання РГР

9

Рекомендована література

11

Додатки

12

Додаток 1……………………………………………………………………..

Додаток 2…………………………………………………………………..

Додаток 3…………………………………………………………………

12

27

28

Вступ

Програма вивчення навчальної дисципліни «Основи геоінформаційних систем в судноплавстві» складена на підставі навчальних планів Навчально-наукового інституту морського бізнесу Одеського національного морського університету.

Робоча програма навчальної дисципліни «Основи геоінформаційних систем в судноплавстві» для здобувачів вищої освіти за спеціальністю 275 Транспортні технології (на морському та річковому транспорті).

Предметом вивчення навчальної дисципліни є Світовий океан та його складові частини: океани, моря, судноплавні протоки; морські шляхи; головні морські держави світу та їх основні порти; вантажопотоки; теоретичні та практичні основи геоінформаційних систем в судноплавстві.

Міждисциплінарні зв’язки.

Перелік дисциплін, на які спирається вивчення дисципліни «Основи геоінформаційних систем в судноплавстві» в структурно-логічній схемі підготовки бакалавра: основи морського судноплавства, загальний курс транспорту, транспортні засоби, вантажні перевезення, вантажознавство.

Перелік дисциплін, вивчення яких спирається на дисципліну «Основи геоінформаційних систем в судноплавстві» в структурно-логічній схемі підготовки бакалавра: управління технічною експлуатацією флоту, економіка судноплавства, технологія морських перевезень, географія транспортних систем, запобігання забрудненню навколишнього середовища, забезпечення морехідних якостей судна, транспортне право, управління операціями судна й турбота про людей на судні.

Програма навчальної дисципліни «Основи геоінформаційних систем в судноплавстві» складається зі змістових модулів «Географія судноплавства та сучасні ГІС» та «Геоінформаційне забезпечення навігації судноплавства». Кожен з модулів включає частину РГР, яка виконується та захищається окремо відповідно до розкладу контролю знань з дисципліни.

Мета виконання розрахунково-графічної роботи (РГР) - виявити міру засвоєння матеріалу, визначити уміння студента самостійно використовувати отримані знання. Виконання РГР - це одна з найактивніших форм підготовки студента до поточного та підсумкового контролів.

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою викладання навчальної дисципліни «Основи геоінформаційних систем в судноплавстві» є надання здобувачам вищої освіти (ЗВО) теоретичних знань і практичних умінь та навичок в області геоінформаційних систем (ГІС) судноплавства, придбання знань з елементів географії, характеристики середовища перевезень вантажів і пасажирів та сучасних ГІС в судноплавстві.

Завданням вивчення дисципліни «Основи геоінформаційних систем в судноплавстві» є формування відповідного понятійного апарату, а також отримання знань, формування умінь і відпрацювання навичок щодо розглядання природного середовища різних частин океану та його впливу на морське судноплавство, вибору найвигіднішого шляху судна при переході з одного пункту в інший, вивчення економіко-географічних факторів формування морських перевезень, розуміння тенденцій розвитку вантажопотоків Світу, отримання знань щодо стану транспортної галузі України, отримання знань, які включають науково-теоретичні основи щодо проблем інформаційного забезпечення управління рухомими об'єктами (суднами), проблем та шляхів вирішення навігаційного забезпечення морського транспорту.

У результаті вивчення навчальної дисципліни «Основи геоінформаційних систем в судноплавстві» повинен

знати: світовий океан і його складові частини: океани, моря кожного з океанів, головні судноплавні протоки і затоки, магістральні канали з їх характеристиками, морські держави і їх головні порти, морські та річкові шляхи світового судноплавства, головні вантажопотоки, що тяжіють до водного транспорту, основні параметри та характеристики транспортних засобів і об’єктів, основи геоінформаційного картографування та моделювання в судноплавстві.

вміти: за допомогою географічних координат знаходити будь-яку точку земної кулі, знаходити на карті Світу морські порти, визначати та відслідковувати за допомогою ГІС шлях морських перевезень вантажів та пасажирів, визначати раціональний шлях доставки вантажів, з характеристиками його окремих ділянок, читати морську навігаційну карту; графічно виконувати простіші задачі на морській карті; вести графічне та письмове числення шляху судна з урахуванням впливу факторів різного характеру.

3. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Географія судноплавства та сучасні ГІС

Тема 1. Вступ. Головні поняття з транспортної географії та ГІС

Тема 2. Світовий океан та його частини

Тема 3. Магістральні канали

Тема 4. Головні судноплавні протоки та затоки. Річкові шляхи. Їх відображення в ГІС

Тема 5. Внутрішні водні шляхи. Порти та судноплавні шляхи України. Їх відображення в ГІС

Тема 6. Морські держави та їх головні порти

Тема 7. Загальна характеристика світової торгівлі та вантажопотоків

Тема 8. Найважливіші вантажопотоки України

Тема 9. Головні морські та океанські шляхи світового судноплавства

Змістовий модуль 2. Геоінформаційне забезпечення навігації судноплавства

Тема 1. Вступ

Тема 2. Основні поняття з океанографії та гідрометеорології

Тема 3. Організація гідрометеорологічного забезпечення морського флоту

Тема 4. Сутність і значення океанографії і гідрометеорології для управління рухом суден

Тема 5. Основні поняття навігації

Тема 6. Морськi навiгацiйнi карти. Посiбники для плавання

Індивідуальне науково-дослідне завдання (Розрахунково-графічна робота ( по 1 та 2 блоку) / Контрольна робота)

Характеристика світових вантажопотоків, основних портів їх перевалки і морського шляху (Частина 1) / Геоінформаційне забезпечення навігації судноплавства (Частина 2).