Добавил:
viktoriakharzhevska@gmail.com Поблагодарить: 4441114428079998 Monobank Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
корінне населення сша.ppt
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.11.2022
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Корінне населення США

Територію США з давнини заселяли індійці. Предки сучасних індійців пересилилися до Америки з північно-східної Азії. Термін «червоношкірі»,розповсюджений для позначення індійців, немає нічого спільного зі спавжнім кольором шкіри індійців (від білого до смуглого). Він пішов від звичаю пленмені беотуків — розфарбовувати охрою лице та одяг.

Всі індійці мають спільні риси, які сближають їх з населенням Азії. В них жовтуватий або червоно-коричневий відтінок шкіри, жорстке пряме волосся на голові, слабо розвинене волосяне покриття на тілі, широке лице та виступаючі скули. Але на відміну від монголлоїдів у індійців відсутня монгольська складка повіка, порівняно великий ніс.

В північній Америці проживало близько 400 племен індійців. Всі вони говорили на різних мовах та не мали писемності. Проте в 1826 вождь племені черокі — Секвойя (Джордж Гесс) створив складову абетку чероки, а в 1828 почав видавати газету «Черокі Фенікс» на мові черокі.

Степові індійці користувалися піктографічним письмом. Також існували міжплеменні жаргони , до яких відносять спільну торгівельну мову — «мобіле». Деякі племена широко користувались «мовою сигналів» або «жестів». Основними інструментами мови жестів були умовні пересування пішки або верхом, зеркала. Для спілкування використовувались і вампули, які слугвали їм за необхідності як гроші.

Весь одяг чоловіків та жінок виготовлявся з виченяних бізонячих шкур. Чоловіки та жінки взувалися в мокасини , багато прикрашеними голками дикобраза. Бойові сорочки, прикрашені скальпами носили тільки вожді та найпрславленіші воїни пемені. В це святкове вбрання входив і плащ, на якому часто зображалися подвиги його власника.

Але найгарнішою пр красою індійців були головна пов’язка с орлиним пір’ям. Кожне пташине перо в пов’язці означало який-небудь чоловічий вчинок того, хто носив прикрасу. Основним знаряддям ловлі та зброєю індійців залишався лук, якому вони віддавли перевагу навіть перед вогнестрільною зроєю.

Індійці займалися полюванням, збиральництвом, землеробством. В північних районах індійці полювалися на морского звіра. З появою європейців на континенті у індійців з’явилися коні та вогнепальна зброя, які зробили полювання на бізонів більш легким та швидшим. Індійці вирощували сільськогосподарські культури та разводили домашніх тварин, з яких нині розповсюдені домашня индичка та морська свинка.

Музика індійців була призначена здебільшого для ритуалів, тому її звучання наповнен магічністю. До того ж індійці поклонялись силам природи, звідси відображення живої природи у музиці.

Індійці виговляли кераміку: посуд, статуетки, маски та ритуальні предмети.