Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

питання до мудлю 1

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2022
Размер:
16.75 Кб
Скачать
  1. Що є предметом вивчення статистики?

Статистика – це наука, яка вивчає розміри і кількісні співвідношення масових суспільно – економічних явищ і процесів у нерозривному зв'язку з їх якісним змістом. Отже, предметом статистики є розміри і кількісні співвідношення між масовими явищами, закономірності їх формування, розвитку, взаємозв'язку.

  1. Назвіть принципові відмінності, що підкреслюються у визначенні предмета статистики

Відмінності статистики :

- по-перше, статистика вивчає масові соціально-економічні явища і процеси суспільного життя, а не поодинокі;

- по-друге, статистика вивчає кількість не саму по собі, а у зв’язку з її якісним змістом.

Сучасна статистика – багатогалузева наука. Окремими розділами статистичної науки є:

- теорія статистики – розглядає принципи та методи вивчення соціально-економічних явищ і процесів;

- соціально-економічна статистика – розробляє принципи побудови макроекономічних показників, методику їх обчислення, а також вивчає соціальні умови життя і праці населення, рівень доходів, споживання матеріальних благ і послуг населення;

- галузеві статистики (сільськогосподарська, промислова, медична, транспорту та ін.) вивчають окремі галузі народного господарства.

  1. Чому статистика вивчає тільки масові суспільні явища і процеси?

Статистика вивчає масові суспільні явища і процеси, тому що статистичні закономірності виявляються тільки при вивченні великого числа одиниць сукупності (закон великих чисел), тобто статистична сукупність має бути репрезентативною. Отже, об'єктом вивчення статистики є суспільство, явища і процеси суспільного життя.

  1. У чому полягає сутність закону великих чисел?

Закон великих чисел базується на загальному принципі, згідно з яким властивості об’єктивного світу яскраво проявляються у великій масі випадків.

Закон великих чисел – це математично обґрунтована теорія, відповідно до якої спираючись на знання теорії ймовірностей, можна стверджувати, що спільна дія значної кількості випадкових факторів призводить до наслідків, які не залежать від випадку.

Закон великих чисел - це один із основних законів, який використовується статистикою для дослідження явищ суспільного життя. Він дає змогу зрозуміти, чому із великої кількості хаосу випадкових зв’язків ми можемо встановити і встановлюємо закономірності у розвитку та тенденціях суспільних явищ.

  1. Що називають статистичним показником?

Статистичним показником називають узагальнену числову характеристику будь-якого масового явища в поєднанні з його якісною визначеністю в конкретних умовах місця і часу. Прикладом статистичного показника є кількість населення країни на початок року, питома вага міського і сільського населення, урожайність сільськогосподарських культур, площа ріллі, собівартість продукції тощо.

  1. Розкрийте поняття статистичної закономірності.

Статистична закономірність виражає середній результат взаємодії значного числа однорідних явищ, тобто статистична закономірність не виражає властивості кожного явища окремо, а тільки в масових процесах, або в загальній системі.

Статистична закономірність—це така, яка виявляється лише в достатній кількості однорідних одиничних елементів, котрі й утворюють сукупність. Тобто кожний окремий елемент може не підтверджувати існування тієї чи іншої закономірності, тому що існування її в кожному елементі носить імовірний характер. Інакше кажучи, статистична закономірність властива лише сукупності одиниць, яка має назву статистичної сукупності.

  1. Що таке статистична сукупність, одиниця сукупності?

Статистична сукупність—це певна множина елементів, поєднаних однаковими умовами існування та розвитку. Об’єктивною основою існування статистичної сукупності є складне перетинання причин та умов, які формують той чи інший масовий процес, наприклад, зміни тенденцій в розвитку злочинності залежно від зміни соціально-економічної та політичної ситуації в країні.

Одиницею сукупності є кожний окремий елемент, який складає статистичну сукупність. Кожна окрема одиниця сукупності є носієм явища, що вивчається, і відрізняється від іншої одиниці сукупності розміром ознаки. Завжди має місце коливання (варіювання) значень ознаки у кожної одиниці статистичної сукупності.

  1. Що називають ознакою сукупності ? Назвіть види ознак.

Ознака – властивість, характерна риса або особливість одиниці сукупності, яку можна спостерігати та вимірювати (оцінювати).

Ознаки поділяються на якісні (атрибутивні), кількісні (дискретні та інтервальні) й атрибутивні. До якісних відносять ознаки, значення яких не мають чисельного виразу і відрізняються по суті, а не за розміром (наприклад, національність, стать, галузь економіки та ін.). Кількісні ознаки мають дискретний або інтервальний чисельний вираз, а їх значення відрізняються величиною (розміром). До таких ознак належать вік людини, ціна, заробітна плата тощо. Альтернативні ознаки можуть мати лише два взаємовиключних значення, наприклад, студент одержує стипендію або не одержує.

  1. Назвіть приклади кількісних і атрибутивних ознак для статистичної сукупності студентів.

  2. Яка ознака називається варіюючою?

Ознаки, які набувають різних значень або видозмін у окремих одиниць сукупності, називають варіюючими, а окремі значення їх - варіантами. Варіанти можуть приймати будь-які значення в межах даних границь варіації.

Варіюючи ознаки поділяють на атрибутивні (якісні) та кількісні. Атрибутивними називають ознаки, які не підлягають числовому вираженню. Наприклад, національність, професія, порода худоби, сорт рослин тощо. Якщо якісна ознака набуває лише двох протилежних (взаємовиключних) значень, її називають альтернативною (вироби придатні та браковані, стать чоловіча та жіноча, рослина вражена та не вражена хворобою тощо). Ознаку називають кількісною, якщо окремі варіанти виражаються числами (урожайність, заробітна плата, продуктивність праці та ін.).

  1. Класифікація шкал ознак.

-По Змістовності (істотні, Несуттєві, Первинні, Вторинні)

-По Приналежності (Індивідуальні, Загальні)

-ПО Напрямку (Прямі, Непрямі)

-По Причинності (Причини, Наслідки, Факторні, Результативні)

-По Керованості (Керовані, Некеровані)

-По Ступеня (детермінованості, детерміновані, статистичні, стохастичні)

-По Спостережливості (Спостережувані, неспостережуваних)

-По Вимірюваності (Безпосередньо вимірювані, Побічно вимірювані, Умовно змінні)

-за Часом (Статичні, Динамічні, Періодичні)

Соседние файлы в предмете Статистика