Скачиваний:
1
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
27.34 Кб
Скачать

Тема 6: Визначення еколого-економічної ефективності господарювання в різних типах країн світу Відповіді на запитання для самоперевірки та підготовки до контрольної роботи:

  1. Перерахуйте показники економічного розвитку країни.

Для визначення ступеня розвитку національної економіки використовують спеціальні показники. Серед них найважливішими є валовий внутрішній продукт (ВВП), валовий національний продукт (ВНП), експорт, імпорт, товарообіг зовнішньої торгівлі, рівень безробіття, інфляція, дефіцит бюджету, рівень державного боргу і т. ін.

Використовуються й інші показники, що характеризують стан економіки країни:

  • — інфляція — знецінення грошей ( в останні роки в Україні вона становить 10—15 % і є досить значною);

  • — дефіцит бюджету — перевищення видатків над доходами (у 2010 р. в бюджеті України він перевищив 170 млрд грн);

  • — рівень безробіття — співвідношення між безробітними і працездатним населенням (в Україні становить понад 9 %);

  • — сальдо торгового балансу — різниця між експортом та імпортом (в Україні в 2009 р. воно було від'ємним — 5,7 млрд дол.)-

  1. Що таке валовий національноий продукт, (внп) та валовий внутрішній продукт (ввп)?

Валовий національний продукт (ВНП) — сукупність усіх вироблених у країні товарів та наданих послуг за рік незалежно від розташування національних підприємств. 

Валовий внутрішній продукт (ВВП) — один із найважливіших показників розвитку економіки, який характеризує кінцевий результат виробничої діяльності економічних одиниць-резидентів (людей) у сфері матеріального і нематеріального виробництв. Вимірюється вартістю товарів та послуг, виготовлених цими одиницями (людьми) для кінцевого використання.

  1. Які ви знаєте критерії класифікації країн за рівнем економічного розвитку?

Виходячи з критеріїв, що характеризують економіку, соціальний розвиток (рівень урбанізації, письменність, середня, вища освіта), виділяють п'ять типів країн.

1.Економічно розвинені країни - 23 країни, де мешкає 15% населення світу, але вони виробляють 3/5 світової промислової продукції. Ці країни мають величезні фінансові ресурси, і на їх частку припадає 9/10 іноземних інвестицій. Основна закономірність цих країн - наявність високорозвиненого господарства, а якому об'єднуються діяльність держави і потужних груп національного і транснаціонального капіталу.

2. Середньорозвинені країни перехідної економіки, в яких сформувався сучасний механізм ринкової економіки. Господарство цих країн має скромніші економічні показники порівняно з розвиненими державами і не остаточно сформовану структуру господарства.

3. Постсоціалістичні країни перехідної економіки - молоді незалежні держави - колишні республіки СРСР (Україна, Росія, Білорусь, Молдова та ін.), а також постсоціалістичні країни Європи (Польща, Чехія, Словаччина та ін.), що стали на шлях розвитку ринкової економіки. Ці країни займають 18% території земної суші, в них мешкає 7,5% населення світу, їх частка у ВНП світу - 3,5%.

4. Країни, що розвиваються - 128 країн Азії, Африки, Латинської Америки та Океанії; займають 50% земної суші, де мешкає 52% населення світу; їх частка у ВНП світу - 20%. Історико-географічні особливості розвитку, а також спільні соціально-економічні проблеми (багатоукладність, аграрно-сировинний характер господарства тощо), які їм доводиться розв'язувати, об'єднують їх в окрему групу. На розвитку цих країн позначилося колоніальне минуле.

5. Країнами з централізованим управлінням економікою лишаються Китайська Народна Республіка, Корейська Народно-Демократична Республіка, В'єтнам, Лаос, Куба. Вони займають 7,8% земної суші, де мешкає 25% населення світу, їхня частка у світовому ВНП - 2,5%.

  1. В чому полягає суть типового плану порівняльної економіко-географічної характеристики двох держав?

Типовий план включає аналіз і порівняння держав за такими параметрами:

  • географічне положення,

  • природні умови і ресурси,

  • населення і трудові ресурси,

  • спеціалізація промисловості,

  • спеціалізація сільського господарства,

  • транспорт і міжнародні зв'язки,

  • регіональні відмінності,

  • головні проблеми розвитку.

  1. Назвіть типи країн світу за соціально-економічним розвитком.

Виходячи з критеріїв, що характеризують економіку, соціальний розвиток (рівень урбанізації, письменність, середня, вища освіта), виділяють п'ять типів країн

  1. Економічно розвинені країни

  2. Середньорозвинені країни перехідної економіки,

  3. Постсоціалістичні країни перехідної економіки

  4. Країни, що розвиваються 

  5. Країнами з централізованим управлінням економікою

  1. Які країни належать до економічно розвинених країни і за яким критерієм їх сюди віднесли?

Особливе місце посідають головні країни, так звана "велика сімка" - США, Японія, ФРН, Франція, Велика Британія, Італія і Канада.

На них припадає майже половина ВВП і виробництва промислової продукції світу. Для цих країн характерні такі риси: всі вони постіндустріальні або індустріальні, їх корпорації контролюють основну частину світового господарства.

     

До інших країн даного типу належать малі промислове розвинені країни Європи - Нідерланди, Бельгія, Швеція, Швейцарія та ін., а також промислове розвинені країни південної півкулі: Австралія, Нова Зеландія, ПАР.