Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
142.86 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

Методичні вказівки до розрахунків

з дисципліни ” Основи моніторингу територій”

для студентів стаціонарної та заочної форм навчання

за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій»

Рекомендовано до друку кафедрою

кадастру територій.

Протокол № 12 від 23 травня 2018 р.

Львів - 2018

Методичні вказівки до розрахунків з дисципліни «Основи моніторингу територій» для студентів стаціонарної та заочної форм навчання за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій» / Укл.: Л. В. Савчук, В. М. Сай. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2018. – 21 с.

Укладачі: Савчук Л.В., канд. техн. наук, доц.

Сай В.М., канд. техн. наук, доц.

Відповідальний за випуск Перович Л.М., д-р техн. наук, проф.

Рецензенти: Янків-Вітковська Л.М., канд. фіз.-мат. н., доц.

Губар Ю. П., к.т.н., доц.

Мета методичних вказівок: формування у майбутніх фахівців теоретичних знань, умінь та практичних навичок для оцінки і розрахунку шкідливого впливу техногенного навантаження на різні складові територій (ґрунти, поверхневі, підземні та питні води, атмосферне повітря тощо), прогнозування їх стану на перспективу, розробку науково обґрунтованих рекомендацій для проведення природоохоронних заходів.

ВСТУП

До найактуальніших проблем сьогодення, які впливають на життя кожного мешканця планети, і від яких залежить майбутнє людства, відносять раціональне використання природних ресурсів, гармонізацію взаємин людини і природи, охорону навколишнього середовища. Людство намагається брати від природи якомога більше, не рахуючись з її потенційними можливостями. Це призводить до порушення динамічної рівноваги, а в деяких випадках, до незворотних процесів та до деградації довкілля. Виходом з такого становища є збалансоване, науково обґрунтоване використання можливостей довкілля для раціонального, економічно обґрунтованого використання природних ресурсів, упорядкування територій та створення комфортних умов праці, проживання і відпочинку населення.

Навчальна дисципліна «Основи моніторингу територій» забезпечує формування цілісних знань майбутнього фахівця геодезиста та землевпорядника на рівні бакалаврату у галузі, що є однією з складових державної політики будь-якої країни, а саме: здійснення системи моніторингу територій, пріоритетами функціонування якої є захист життєво важливих інтересів людини і суспільства в цілому; раціональне використання природних ресурсів і збереження екосистем; відвернення кризових змін стану різних компонентів територій; запобігання надзвичайним ситуаціям.

Соседние файлы в предмете Моніторинг територій