Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

адаптац, регенерац / заняття 6 укр

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.06.2022
Размер:
8.6 Mб
Скачать

Заняття 6. Адаптація та регенерація

Вхідний контроль знань. Варіант 1

1 В експерименті група досліджуваних тварин заражена вірусним гепатитом. Через два місяці мікроскопічно спостерігається повне відновлення нормальної архітектури печінки. Контрольна група тварин заражається бактеріями, і через той же час мікроскопічно виявляються фіброзні рубці після розсмоктування печінкових абсцесів. Який із наведених факторів найкраще пояснює різні результати для двох тестових груп?

A Розповсюджене пошкодження жовчних протоків

B Росповсюджене пошкодження гепатоцитів

C Пошкодження сполучнотканинного каркасу

D Локалізація пошкодження в печінці

E Етіологічне походження пошкоджу вального чинника

2 У 53-річної жінки без попередніх захворювань проводиться плановий огляд лікарем. При огляді у неї артеріальний тиск 150/95 мм рт.ст. Якщо її гіпертонія протягом багатьох років не лікується, яка з наступних клітинних змін, швидше за все, буде помічена в її міокарді?

A Апоптоз

B Дисплазія

C Фіброз

D Гемосідероз

E Гіперплазія

F Гіпертрофія

G Метаплазія

3 У 51-річної жінки позитивний аналіз на антитіло до гепатиту А. Її рівень AСT у сироватці становить 275 од / л, а AЛT - 310 од / л. Через місяць ці рівні ферментів повернулися до норми. Яка фаза клітинного циклу найкраще описує гепатоцити через 1 місяць після початку її хвороби?

A G0

B G1

C S

D G2

E M

4 22-річна жінка завагітніла. Ультразвукове дослідження плоду на 13 тижні вагітності показує, що її матка становить 7 × 4 × 3 см. При народженні дитини у термін її матка розміром 34 × 18 × 12 см. Який із наведених клітинних процесів найбільше сприяв збільшенню розміру матки?

A Залозиста гіперплазія ендометрію

B Проліферація фібробластів міометрію

C Стромальна гіперплазія ендометрію

D Гіпертрофія гладких м’язів міометрію

E Судинна ендотеліальна гіперплазія

5 54-річному чоловікові проводиться лапароскопічне грижесечіння. Незважаючи на невеликий розмір надрізів, у нього погане загоєння ран. При вивченні анамнезу виявлено, що його звичайна дієта має погану поживну цінність і не вистачає вітаміну С. На синтез якого з наступних компонентів позаклітинного матриксу найбільше впливає цей дефіцит?

A Колаген

B Еластин

C Фібронектин

D Інтегрин

E Ламінін

6 20-річна жінка годує груддю свою дитину. При огляді її груди трохи збільшені в розмірах. Молоко може виділятися з обох сосків. Який із перелічених нижче процесів, які відбулися в її молочних залозах під час вагітності, дозволяє їй годувати груддю немовля?

A Протокова метаплазія

B Епітеліальна дисплазія

C Внутрішньоклітинне накопичення ліпідів

D Часточкова гіперплазія

E Стромальна гіпертрофія

7 В експерименті із моделювання ушкодження міокарду, коронарні артерії щурів були емболізовані скляними кульками. Через 7 днів зрізи міокарда досліджували мікроскопічно. Гістологічне зображення одного зі зразків показане на малюнку. Який гуморальний фактор, швидше за все, відповідальний за розвиток даної морфології?

A Епідермальний фактор росту

B Інтерлейкін-2 (IL-2)

C Лейкотрієн B4

D Тромбоксан A2

E Фактор некрозу пухлини (TNF)

F Судинний ендотеліальний фактор росту (VEGF)

8 16-річний хлопчик зазнав тупої травми живота, коли під час керування автотранспортом на великій швидкості врізався в опору моста. Діагностований гемоперитонеум, а після лапаротомії видалена невелика частина лівої частки травмованої печінки. Через два місяці при КТ живота виявлено, що печінка майже повернулася до своїх попередніх розмірів. Який із перерахованих вище процесів найкраще пояснює цю знахідку на КТ?

A Апоптоз

B Дисплазія

C Гіперплазія

D Несправжня гіпертрофія

E Метаплазія

9 20-річній жінці роблять кесарів розтин, щоб допомогти народити дитину у термін, після чого розріз нижнього відділу живота зашивають. Шви знімають через 1 тиждень. Яке з наведених тверджень найкраще описує місце рани під час зняття шва?

A Деградація колагену переважує синтез

B Грануляційна тканина усе ще присутня

C Міцність рани вже не може бути збільшена

D Зустрічається переважно IV тип колагену

E Міцність рани складає 80% нормальної тканини

10 34-річна жінка з ожирінням протягом 5 років відчувала печію після їжі унаслідок шлункового рефлюксу. Після ендоскопічного дослідження верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, була отримана біопсія з дистального відділу стравоходу. Який патологічний процес Ви спостерігаєте на мікропрепараті?

A Кишкова метаплазія

B Гіперплазія келихоподібних клітин

C Атрофія власної пластинки слизової

D Плоскоклітинна дисплазія

E Гіпертрофія слизової оболонки

Заняття 6. Адаптація та регенерація

Вхідний контроль знань. Варіант 2

1 У 58-річного чоловіка біль у грудях упродовж 4 годин. Був візуалізований інфаркт, у вигляді 4-сантиметрової ділянки на задній стінці лівого шлуночка. Лабораторні дані показали, що креатинкіназа сироватки становить 600 ОД / л. Яка із наведених патологічних змін, швидше за все, була би знайдена у лівому шлуночці пацієнта через 1 місяць?

A Хронічне запалення

B Коагуляційний некроз

C Повне відновлення

D Фіброзний рубець

E Вузликова регенерація

2 24-річному чоловікові з гострим апендицитом виконали хірургічне видалення запаленого відростка. Місце розрізу зашили. На малюнку зображена забарвлена трихромом у синій колір ділянка із колагеном. Через який час після операції ці зміни, швидше за все, будуть помічені?

A 1 день

B 2 - 3 дні

C 4 - 5 дні

D 2 тижні

E 1 місяць

3 У ДТП у мотоциклі 29-річний чоловік отримав перелом лівої стегнової кістки. Його кінцівка імобілізована гіпсовою пов’язкою. Після того, як його ліву ногу було знерухомлено протягом 6 тижнів, діаметр лівої литки зменшився в розмірах. Ця зміна розміру, швидше за все, є наслідком якої з наступних змін у його литкових м'язах?

A Аплазія

B Атрофія

C Дистрофія

D Гіаліноз

E Гіпоплазія

4 40-річному чоловікові було проведено лапаротомію з приводу перфорованого дивертикулу сигмоподібної кишки. Ранова інфекція ускладнила післяопераційний перебіг із повторним зяянням ранового ложа. Загоєння первинним натягом вже не було можливим, і рана «гранулювалася». Через шість тижнів рана становить лише 10% від початкового розміру. Який із наведених процесів найкраще пояснює спостережуване зменшення розміру рани за останні 6 тижнів?

A Продукування молекул клітинної адгезії

B Підвищення синтезу коллагену

C Інгібіція металопротеїназ

D Скорочення міофібробластів

E Зникнення підшкірного набряку

5 У 71-річного чоловіка протягом останніх 5 років виникли труднощі з сечовипусканням, включаючи затримку та збільшення частоти. Пальцеве ректальне обстеження виявило збільшення передміхурової залози удвічі більше норми. Проведена трансуретральна резекція передміхурової залози, «чіпси» тканини відправлені на гістологічне обстеження – мікроскопічно виявляються вузлики залоз оточені стромою. Який із наведених патологічних процесів найімовірніше відбувся в його простаті?

A Апоптоз

B Дисплазія

C Фіброз

D Гіперплазія

E Гіпертрофія

F Метаплазія

6 В експерименті, що включав спостереження за загоєнням ран, дослідники відзначали, що внутрішньоцитоплазматичні цитоскелетні елементи, включаючи актин, взаємодіють із позаклітинним матриксом для сприяння прикріплення клітин та міграції при загоєнні ран. Яка з перерахованих речовин, швидше за все, відповідає за таку взаємодію цитоскелету з позаклітинним матриксом?

A Епідермальний фактор росту

B Фібронектін

C Інтегрін

D Тромбоцитарний фактор росту

E Колаген, тип IV

F Судинний ендотеліальний фактор росту

7 У 53-річної жінки без попередніх захворювань проводиться плановий огляд лікарем. При огляді у неї артеріальний тиск 150/95 мм рт.ст. Якщо її гіпертонія протягом багатьох років не лікується, яка з наступних клітинних змін, швидше за все, буде помічена в її міокарді?

A Апоптоз

B Дисплазія

C Фіброз

D Гемосідероз

E Гіперплазія

F Метаплазія

G Гіпертрофія

8 23-річна жінка, яка отримує кортикостероїдну терапію аутоімунного захворювання, має абсцес на правій руці. Їй роблять невелику операцію з метою розсічення та дренажу гнійника, але рана погано гоїться протягом наступного місяця. Який із наведених аспектів загоєння ран, швидше за все, має дефіцит у цієї пацієнтки?

A Синтез колагену

B Продукція VEGF

C Інфільтрація нейтрофілами

D Реепітелізація

E Продукція серінової протеїнази

9 22-річна жінка завагітніла. Ультразвукове дослідження плоду на 13 тижні вагітності показує, що її матка становить 7 × 4 × 3 см. При народженні дитини у термін її матка розміром 34 × 18 × 12 см. Який із наведених клітинних процесів найбільше сприяв збільшенню розміру матки?

A Залозиста гіперплазія ендометрію

B Проліферація фібробластів міометрію

C Стромальна гіперплазія ендометрію

D Судинна ендотеліальна гіперплазія

E Гіпертрофія гладких м’язів міометрію

10 18-річний солдат надійшов до шпиталю із рваною раною лівого вуха, яка вимагала накладання швів. Шви були зняті за 1 тиждень, проте протягом наступних 2 місяців загоєння було ускладнене процесом, показаним на малюнку. Який термін найкраще описує процес, що відбувся у цієї людини?

A Зяяння

B Формування келоїду

C Організація

D Розсмоктування

E Загоєння вторинним натягом

Відповіді (Adaptation, Repair and Regeneration)

ключ

#

Var1

Var2

1

C

D

2

F

E

3

A

B

4

D

D

5

A

D

6

D

C

7

F

G

8

C

A

9

A

E

10

A

B

Варіант1

1 С Гепатоцити - це стабільні клітини з великою здатністю до регенерації. Здатність відновити нормальну архітектуру такого органу, як печінка, залежить від життєздатності опорної сполучної тканини. Якщо клітини сполучної тканини не травмуються, регенерація гепатоцитів може відновити нормальну архітектуру печінки. Ця регенерація відбувається у багатьох випадках вірусного гепатиту. Абсцес печінки, пов’язаний з зріджувальним некрозом гепатоцитів і опорної сполучної тканини, загоюється рубцями. Інші перелічені варіанти можуть пояснити кількість ураження печінки, але не характер реакції.

2 (7a) F Навантаження на лівий шлуночок призводить до збільшення міофіламентів в існуючих міоцитах, тому вони збільшуються. Результатом тривалого стресу від гіпертонії є можлива серцева недостатність зі зниженою скоротливістю. Апоптоз призведе до втрати клітин і зменшення розміру. Дисплазія - це діагноз, який не можна застосувати для хвороб серця. Відкладення гемосидерину в серці - патологічний процес, що виникає внаслідок збільшення запасів заліза в організмі. Хоча можлива гіперплазія від проліферації міофібробластів, це не суттєво сприяє розміру серця. Метаплазія м’язів не відбувається, хоча втрата м’язів відбувається зі старінням та ішемією, оскільки м'язові волокна замінюються фіброзною тканиною.

3 А Гепатоцити - це стабільні клітини, які можуть повторно ввійти в клітинний цикл і розмножуватися у відповідь на печінкову травму, що дозволяє печінці частково регенерувати. Гострий гепатит призводить до некрозу гепатоцитів, відзначеного підвищенням рівня АСТ та АЛТ. Після того як гострий процес закінчився, клітини повертаються до фази G0, а печінка знову стає проліферативно спокійною.

4 (9a) D Збільшення розмірів матки є насамперед результатом збільшення розмірів клітин гладкої мускулатури міометрія. Ендометрій також збільшується в розмірах, головним чином через гіперплазію, але він залишається як тонка підкладка до м’язової стінки і не сприяє сильній зміні розмірів. У міометрії строми мало, її більша частка в ендометрії, тому строма сприяє меншому відсотку до збільшення розміру, ніж м'язи. Судини є другорядним, але істотним компонентом цього збільшення розмірів, протее не найбільшим компонентом.

Дефіцит вітаміну С призводить до цинги, зі зниженою активністю ферменту лізилоксидази, що допомагає зшивати фібрили коллагену для забезпечення міцності на розрив. Хоча еластин є фібрилярним білком, він, як правило, погано регенерується в рубцевій тканині, навіть при найкращому харчуванні, тим самим пояснюючи, чому рубець не розтягується, як шкіра навколо нього. Іншими переліченими варіантами є глікопротеїни, які мають адгезивну якість та не залежать від вітаміну С.

6 D Часточки грудей мають збільшену кількість клітин під гормональним впливом (головним чином прогестерону) для забезпечення нормальної лактації. Дуктальна метаплазія в грудях - патологічний процес. Дисплазія епітелію позначає невпорядкований ріст і дозрівання епітеліальних клітин, що може прогресувати до раку. Накопичення жиру в клітинах - це звичайний прояв пошкодження сублетальних клітин або, рідко, вроджених помилок жирового обміну. Строма грудей не відіграє ніякої ролі в лактації і може посилюватися при патологічних процесах.

7 F На малюнку показаний підгострий інфаркт з утворенням грануляційної тканини, що містить численні капіляри, стимульовані фактором росту судинного ендотелію, що представляє собою загоювальну реакцію. Епідермальний фактор росту сприяє реепітеліалізації поверхневої рани. Інтерлейкін-2 (IL-2) опосередковує активацію лімфоцитів. Лейкотрієн В4 опосередковує звуження судин і бронхозвуження. Тромбоксан А2 сприяє звуженню судин і агрегації тромбоцитів. Фактор некрозу пухлин (TNF) індукує активацію ендотелію та багато реакцій, які виникають вторинно до запалення, включаючи лихоманку, втрату апетиту, порушення сну, гіпотензію та збільшення вироблення кортикостероїдів.

8 C Печінка - один з небагатьох органів в організмі людини, який може частково регенерувати. Це форма компенсаторної гіперплазії. Подразники до мітотичної активності гепатоцитів припиняються, коли печінка досягла свого нормального розміру. Гепатоцити можуть знову вносити клітинний цикл і розмножуватися для регенерації печінки; вони не просто гіпертрофія (збільшення в розмірах). Апоптоз - це смерть однієї клітини і часто виникає при вірусному гепатиті. Дисплазія - це невпорядкований ріст клітин епітелію, який може прогресувати.

9 А На 1 тиждень загоєння ран не є повним, а грануляційна тканина все ще присутня. У наступні тижні синтезується більше колагену. Сила рани досягає приблизно 80% за 3 місяці. Колаген типу IV знаходиться в базальних мембранах.

10 А Запалення від рефлюксу шлункової кислоти призвело до заміни нормального плоскоклітинного епітелію стравоходу кишковим стовпчастим епітелієм з келихоподібними клітинами. Таке перетворення одного типу клітин дорослої людини в інший тип клітин називається метаплазією, і воно відбувається, коли подразники перепрограмують стовбурові клітини. Келихоподібні клітини не є нормальними складовими слизової оболонки стравоходу, і вони є незначною частиною цього метапластичного процесу. У власній пластинці є деякі запальні клітини, але вона не атрофується. Плоскоклітинний епітелій не стає диспластичним від кислотного рефлюксу, але кишкова метаплазія може перейти до дисплазії, не поміченої тут, якщо аномальні подразники продовжуються. Ці клітини суттєво не збільшуються в розмірах (гіпертрофія).

Варіант 2

1a D Підвищений рівень креатинкінази свідчить про виникнення некрозу міокарда. Фіброзний рубець поступово замінює область некрозу міокарда. Хронічне запалення, як правило, викликається постійними подразниками, такими як стійкі інфекції, аутоімунність або подразнення від ендогенних або екзогенних хімічних агентів, і це не є ознакою ішемічної травми міокарда. Коагуляційний некроз характерний для інфаркту міокарда, але через 1 місяць буде присутній шрам. Руйнування волокон міокарда виключає повне дозвіл. Вузлова регенерація характерна для пошкодження гепатоцитів, оскільки гепатоцити є стабільними клітинами.

2a E На малюнку зображений щільний колаген з деякими розширеними кровоносними судинами, характерний для завершальної фази загоєння ран, яка розвивається до кінця першого місяця після ушкодження. У перший день рана заповнюється лише фібрином та запальними клітинами. Макрофаги та грануляційна тканина спостерігаються через 2 - 3 дні після операції. Неоваскуляризація найбільш помітна до 4 та 5 дня. До 2 тижня колаген помітний, і спостерігається менше судин та запальних клітин.

3a B Зменшене навантаження змушує клітину зменшуватися через втрату клітинної речовини, процес, який називається атрофією. Клітини все ще присутні, просто менші. Аплазія відноситься до недостатнього розвитку ембріона; гіпоплазія описує поганий або субнормальний розвиток тканин. Дистрофія м’язів відноситься до успадкованих розладів скелетних м’язів, що призводять до руйнування м’язових волокон, слабкості та кахексії. Гіаліноз відноситься до неспецифічного, рожевого, склоподібного еозинофільного вигляду клітин.

4a D Скорочення ран - характерна особливість загоєння за допомогою вторинного натягу, що виникає при більших ранах. Синтез колагену допомагає заповнити дефект, але не скорочує його. Адгезивні глікопротеїни, такі як фібронектин, допомагають підтримувати стінки стільників для зростання та відновлення, але вони не стискаються. Пригнічення металопротеїназ призводить до зменшення деградації колагену та порушення реконструкції сполучної тканини при відновленні ран. Набряк з часом зменшується, але це не призводить до значного скорочення.

5a D Вузлова гіперплазія передміхурової залози (також відома як доброякісна гіперплазія передміхурової залози [ДГПЖ]) є загальним станом у літніх чоловіків, що є результатом проліферації як залоз так і строми. Простата стає більш чутливою до андрогенної стимуляції з віком. Це приклад патологічної гіперплазії. Апоптоз призводить до втрати клітин, а не збільшення клітин. Дисплазія відноситься до невпорядкованого росту та дозрівання епітеліальних клітин. Жирова зміна гепатоцитів може призвести до гепатомегалії. Хоча ДГПЖ часто називають "доброякісною гіпертрофією передміхурової залози", цей термін є технічно неправильним; саме кількість залоз і стромальних клітин збільшується, а не розмір існуючих клітин. Зміна залозистого епітелію на плоскоклітинний епітелій навколо інфаркту передміхурової залози може бути прикладом метаплазії.

6a C Інтегрини взаємодіють з білками позаклітинного матриксу (наприклад, фібронектином). Контакт інтегринів з білками позаклітинного матриксу призводить до утворення фокальних злук, де інтегрини пов'язуються з внутрішньоклітинними цитоскелетними елементами, такими як актин. Ці взаємодії призводять до внутрішньоклітинних сигналів, які модулюють ріст, диференціювання та міграцію клітин під час загоєння ран. Епідермальний фактор росту стимулює проліферацію епітеліальних клітин та фібробластів. Фактор росту тромбоцитів (PDGF) може вироблятися ендотелієм, макрофагами, клітинами гладкої мускулатури та тромбоцитами; PDGF опосередковує міграцію та проліферацію фібробластів та клітин гладкої мускулатури та міграцію моноцитів. Колаген типу IV знаходиться в базальних мембранах, на яких клітини закріплені. Ендотеліальний фактор росту судин сприяє ангіогенезу (проліферації капілярів) за рахунок проліферації ендотеліальних клітин та міграції при загоєнні.

2 (7a) G

8a A Глюкокортикоїди гальмують загоєння ран, порушуючи синтез колагену. Це бажаний побічний ефект, якщо кількість рубців має бути зменшена, але це призводить до затримки загоєння хірургічних ран. Ангіогенез, зумовлений факторами росту ендотелію судин (VEGF), не впливає суттєво на кортикостероїди. Нейтрофільна інфільтрація не запобігає глюкокортикоїдам. Репітеліалізація, частково обумовлена ​​фактором росту епідермісу, не впливає на кортикостероїдні терапії. Серинові протеїнази важливі при реконструкції ран.

4 (9a) E

10a B Процес загоєння іноді призводить до рясного синтезу колагену, що призводить до появи келоїду, який є помітним піднятим вузловим рубцем, як показано на малюнку. Ця тенденція може мати сімейний характер. Зяяння виникає, коли рана розтягується. Організація відбувається, коли грануляційна тканина замінюється фіброзною тканиною. Якщо нормальна архітектура тканин відновлена, відбувається розсмоктування запалення. Загоєння вторинним натягом описує процес, завдяки якому великі рани заповнюються та стискаються.

Соседние файлы в папке адаптац, регенерац
  • #
    18.06.202236.9 Mб5Muscle Regeneration.mp4
  • #
    18.06.202210.61 Mб5Nerve repair_ Regeneration in spinal-cord injury.mp4
  • #
    18.06.20227.48 Mб5Neuroregeneration in the peripheral nervous system (PNS) - Physiology medical animations.mp4
  • #
    18.06.202218.87 Mб5Retinal repair_ Bringing stem cells into focus.mp4
  • #
    18.06.202223.76 Mб5Scar wars_ Repairing the liver.mp4
  • #