Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Задачі соціальне забезпечення

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.06.2022
Размер:
89.36 Кб
Скачать

Тема: Поняття, предмет, метод і система права соціального забезпечення

Задача 1

28 червня 2012 року, перебуваючи у щорічній відпустці громадянин С., втопився. На утриманні громадянки С. (його дружини) залишилося двоє дітей: син Володя – 6 років та дочка Оксана – 1 рік. На даний час громадянка С. перебуває у відпустці у зв’язку з доглядом за дитиною до трьох років. Проаналізуйте ситуацію та дайте відповіді на наступні запитання:

1.Хто виступатиме суб’єктом права на пенсію у зв’язку з втратою годувальника?

В ст. 36 ЗУ “про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” вказано, що право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника мають непрацездатні особи.

В п. 2 ст. 36 цього ж закону вказано, що непрацездатними членами сім'ї вважаються: чоловік (дружина), а в разі їх відсутності - один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною

(дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

2. В який державний орган необхідно звернутися громадянці С.?

Для отримання пенсії по втраті годувальника, особа повинна звернутися до територіального органу Пенсійного фонду з відповідною заявою та додатками до цієї заяви.

Задача 2

Полковник (50 років) прослужив 30 років у Прикордонних військах. 15 вересня 2012 року він вийшов у відставку.

1.Вкажіть на який вид соціального забезпечення матиме право Ковальський?

Відповідно до ЗУ “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” громадянин Ковальський буде мати пенсію за вислугу років, тому що згідно з ст. 12 цього закону особи, які звільнені з військової служби з 1 жовтня 2011 року по 30 вересня 2012 року і на день звільнення мають вислугу 20 календарних років та 6 місяців і більше можуть мати довічну пенсію за вислугу років.

2.В який орган він повинен звернутися за його призначенням?

Згідно з ст. 48 цього закону, заява про призначення пенсії згідно з цим Законом подається до територіального органу Пенсійного фонду України або до уповноваженого ним органу чи уповноваженій особі в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду України за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади та Службою зовнішньої розвідки.

3.Вкажіть джерело фінансування соціальних виплат, що надаються військовослужбовцям.

Згідно з ЗУ “про Державний бюджет України на відповідний рік”, соціальне забезпечення військовослужбовців здійснюється виключно за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених для Міністерства оборони на відповідний рік.

Задача 3

Громадянка К. займається адвокатською діяльністю. У жовтні 2011 року вона народила дитину.

1. Вкажіть, на який вид соціального забезпечення має право громадянка К.?

Згідно з ЗУ “Про державну допомогу сім'ям з дітьми” громадянина К. має право на допомогу при народженні дитини.

2. В який орган повинна звернутися громадянка К. для його призначення?

В ст. 11 цього закону вказано, що для призначення допомоги при народженні дитини потрібно звернутися до органу праці та соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, та свідоцтва про народження дитини подається одним з батьків (опікуном), з яким постійно проживає дитина, заява за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення, та копія свідоцтва про народження дитини.

3. За рахунок яких джерел фінансується даний вид соціального забезпечення?

Згідно з ст. 4 цього Закону, покриття витрат на виплату державної допомоги сім'ям з дітьми здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.