Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Семинар 6

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.05.2022
Размер:
20.79 Кб
Скачать
  1. Неолітична революція. Причини виникнення землеробства і скотарства. Етапи становлення відтворюючого господарства.

Неолітична революція – це перехід від первісного привласнюючого господарства, заснованого на полюванні і збиральництві, до виробничого, при якому головну роль в економічному розвитку відіграють землеробство і тваринництво.

Навчившись раціонально використовувати і відтворювати харчові запаси і ресурси, воно перестало повністю залежати від природних умов.

Загальна характеристика

Поняття “неолітична революція” ввів в науковий обіг уродженець Австралії Вірд Гордон Чайлд, видатний історик і археолог XX століття. Для визначення критеріїв неолітизації вчений розглядав не тільки специфіку виробничого господарства, а й цілий ряд факторів, що впливають на весь спосіб життя людини того часу.

Кочуючі з однієї території на іншу групи мисливців і збирачів, які складали основну масу суспільства епохи мезоліту, осіли в поселеннях біля своїх угідь, докорінно перетворюючи навколишнє середовище за допомогою обробки зораного грунту і зберігання отриманого врожаю в спеціальних будівлях.

На цьому тлі:

  • створювалися збройні загони, що охороняють землі від набігів ворогів;

  • виник поділ праці;

  • пожвавився товарообмін;

  • з’явилися перші власники і централізовані адміністративні центри.

Намітилося розкладання общинного ладу. Нові системи знань дозволили передавати інформацію наступному поколінню не тільки в усній формі, але і в письмовій.

Відтепер людина зайняла домінуючу позицію, підлаштовуючи навколишнє середовище під свої потреби, що призвело до виникнення принципово іншої форми суспільного устрою і безперервного процесу впровадження нових знарядь праці.

Причини виникнення землеробства і скотарства.

Збільшення населення спричинило нестачу простору й природних багатств для продовження лише привласнюючих форм господарювання - полювання, рибальства, збиральництва. Але «людина розумна» знайшла вихід. Люди навчилися обробляти землю і вирощувати пшеницю, ячмінь, жито, просо, бобові, що поклало початок розвитку землеробства.

Жінки, що займалися збиральництвом, звернули увагу на те, що із зерен, які випадково впали на пухку землю, виростає нове стебло. Так, завдяки жінці, зі збиральництва виникло землеробство.

Люди, що займалися здебільшого землеробством, перейшли до осілого способу життя.

Чоловік, що займався полюванням, винайшов скотарство. Ще в епоху мезоліту першою домашньою твариною став собака — вірний друг і помічник людини на полюванні, надійний охоронець поселень від диких звірів.

Людина приручила свиню, вівцю, козу, потім бика, віслюка й деяких інших тварин.

Виникнення землеробства й скотарства мало величезне значення в житті людини. Якщо раніше, займаючись полюванням і збиральництвом, людина одержувала від природи в готовому вигляді все необхідне, то тепер хлібороб і скотар самі виготовляли потрібні продукти. Це означає, що відбувся перехід від привласнювального господарства до відтворювального.

  1. Наслідки неолітичної революції.

Наслідки неолітичної революції

Одним з головних результатів неолітичної революції є перехід від кочового способу життя до осілого. На зміну тимчасовим таборам прийшли великі стаціонарні селища. Зародилося орне землеробство, засноване на використанні запряженого плуга.

Важливе значення мають перетворення, які відбулися в соціальній сфері. Виникло розшарування суспільства на різні категорії людей. По суті, був закладений фундамент феодалізму. Хлібороби виробляли те, що забирали у них представники привілейованих верств, змушуючи працювати з ще більшою віддачею, але вже не на себе, а на експлуататорів.

Місце надлишкового продукту, достатнього для прожитку однієї сім’ї, зайняв додатковий, що дозволяє нагодувати величезну групу людей, які не займаються корисною працею.

Збільшилася в кілька разів щільність населення. Постійний контакт з домашньою худобою підвищив смертність від інфекційних захворювань. Поки люди жили нарізно і дрібними громадами, віруси і бактерії поширювалися не так швидко.

Серйозні зміни в соціальні відносини привнесли зародки військових конфліктів. Насильство існувало і раніше, але лише з появою приватної власності війни набули постійного характеру.

Тваринництво і землеробство помітно посилило антропогенний вплив на біосферу

Людина, не замислюючись про наслідки неолітичної революції, знищував рослини, перетворюючи колись багаті лісами території в безплідні пустелі.

В результаті соціально-економічних перетворень, бурхливого зростання чисельності населення було покладено початок розвитку нового типу цивілізації і становлення держав. Вже тоді почалося формування перших осередків державності в долинах таких великих річок, як:

  • Євфрат;

  • Ніл;

  • Тигр.

Неолітичну революцію по праву можна вважати першою ланкою ланцюга послідовних перетворень системи суспільного устрою. Ніякі відкриття останніх 10 тис. років не йдуть в порівняння з тим феноменальним стрибком, який здійснило людство завдяки одомашненню тварин і окультуренню рослин.