Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Семинар 5

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.05.2022
Размер:
17.7 Кб
Скачать

Індія

Народи Індії: загальна характеристика, особливості етнічного розвитку.

Індія знаходиться в межах Гангської, частково Деканської, Гімалайської, Індо-Пакистанської історико-етнографічних областей. Народи, що мешкають в Індії: гіндустанці (штат Уттар-Прадеш, Біхар, Раджастхан, Делі.), біхарці (штат Майтхалі-Радж’я та Бходжпурі-Радж’я. Сповідують індуїзм, багато мус.сунітів брахмани), гуджаратці (штат Гуджар. Деякі досл. вважають їх нащадками індоаріїв, інші – кочовиками, що оселилися в Індії. Зараз посилюються процеси етнічної консолідації. Сповідують індуїзм, мус., джайнізм), раджастханці (сповідують індуїзм, мус. суніти, сикхізм, джайнізм.), бенгальці (сповідують індуїзм, джайнізм, мус. та христ. Мова класична (в Індії) та бангладеська. Етнічній консолідації сприяло утворення бенгальської держави в VIII-XIII ст. Входили до імперії Великих Монголів. Розділені Англією на Індію та Пакістан в 1947р.), пенджабці (штат Пенджаб. Сповідують сикхізм та індуїзм. Індоарійці на тер. Пенджабу змішались з місц. Племенами в II тис. до н.е. З I тис. до н.е. тут осідали перси, греки, саки. Далі проникнення монголів, тюрків. У формування етносу взяли участь джати, гуджари, раджпути), синдхи (сповідують індуїзм, Етнічна основа – індоєвропейські племена, що проникали сюди з I тис. до н.е. У формування взяли участь сакські та масагетські племена, а у VII-X ст.. араби. З XI ст.. на ці території проникали групи персів, пуштунів, белуджів, тюрків).

Матеріальна культура і ремесла в Індії.

Значна частина населення живе в сільській місцевості. Переважають поселення вуличного планування. глинобитні з плоскою дахом. В якості будівельного матеріалу використовують каміння і дерево. На півдні невеликі поселення, будинки каркасні. представники нижчих каст будують житла з гілок вкритих пальмовим листям. Одяг розповсюджений зшитий і незшитий, останій у чоловіків складається з дхоти, штанів, рубашки, на голові шапочки. Ритуал забороняє індусам носити шкіряне взуття, тряпічне взуття, жінки-сарі. Металевий і деревяний посуд, сосуди з висушеного гарбуза. Їжа рослина і молочна. Ремесла з давнини виробляються шовкові, шерстяні тканини. Давні традиції має металургія, лиття і чеканка міді і бронзи. Ювелірне мистецтво, різьба по дереву, килимарство, розписна кераміка.

Духовна культура народів Індії, головні індуїстські боги, свята, культи, табу.

Розповсюджені твори Махабхарати і Рамаяни, популярною формою театральних вистав є вистави катакали, ляльковий театр, популярні смичкові, барабан. Знаменитим є архітектурний комплекс середньовічної Агри, куди входить Тадж-Махал, храми Бенареса, знамениті настінні розписи храмів Аджанти. Індуїзм своїми коренями сягає релігії давніх аріїв і місцевих племен, політеїстична релігія. Найбільш почитається Вішна і Шіву, в кожній місцевості є свої боги. Малі народи Індії поклоняються стихійним силам. За релігійними уявленнями світ населяють добрі і злі духи, зустрічаються пережитки тотемізму. Битує віра в душі і переселення, поширений культ предків.

Соціальна структура індійського суспільства: кастова система. Сімейний побут і звичаї індусів.

Кастова система витоки якої сягають доби розкладу родо-племінних відносин. Частина каст відноситься до давніх варн, багато зявилося в результаті полілу праці. В давнину 4 касти: брахмани, кшатрії, шудри, вайшя. В нас час нараховується багато тисяч каст, недоторкані. В індусів сімї в минулому були великі і патріархальні, нині невеликі. В мусульман будуються на нормах шаріату, шаріат дозволяє полігамію. Про шлюб домовляються батьки, ранні шлюби. В деяких народів Індії в сімейно-шлюбних відносинах сильні матрилокальні і матрилінійні пережитки, шлюбна церемонія закінчується тим , що наречений вішає на шию нареченої особливий медальйон-талі.Вдові заборонено виходит другий раз заміж, у малих народів панує парна родина.

Народи Непалу, Пакистану, Бутану, Бангладеш.

Країни лежать в межах Гангської, Гімалайської, Індо-Пакистанської і-е обл. Народи: бенгальці (у Бангладеш сповідують мус. сунітського толку, та частково індуїзм. Мова класична (в Індії) та бангладеська. Етнічній консолідації сприяло утворення бенгальської держави в VIII-XIII ст. Входили до імперії Великих Монголів. Розділені Англією на Індію (індуси) та Пакістан (мусульмани) в 1947р. У 1972 р. мусульманська частина Бенгалії вийшла зі складу Пакистану та проголосила незалежність Бангладешу. Сьогодні політики говорять про 2 бенгальські нації), непальці, кашмірці, тхари - населення Непалу, невари, біхарці – населення Бутану. Ці народи сповідують буддизм, індуїзм, мусульманство. Вирощують пшеницю, ячмінь, гречку, просяні, бобові. Пенджабці (Сповідують мусульманство сунітського толку. Індоарійці на тер. Пенджабу змішались з місц. Племенами в II тис. до н.е. З I тис. до н.е. тут осідали перси, греки, саки. Далі проникнення монголів, тюрків. В VIII ст. у зв’язку з арабським проникненням поширюється іслам), синдхи (сповідують мусульманство сунітського напрямку, Етнічна основа – індоєвропейські племена, що проникали сюди з I тис. до н.е. У формування взяли участь сакські та масагетські племена, а у VII-X ст.. араби. З XI ст.. на ці території проникали групи персів, пуштунів, белуджів, тюрків). Пуштуни – 15 млн. з 25 млн. проживають у Пакистані.

Соседние файлы в предмете Этнология