Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Задачи

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.05.2022
Размер:
16.32 Кб
Скачать

Задача 1

Йде урок у першому класі. Вчителька пояснює завдання: «Діти, перед вами два малюнки. На одному зображений легковий автомобіль, на іншому – вантажівка. Назвіть їхні марки». Бажання відповісти учні виявляють активним підняттям рук. Підводиться хлопчик і запитує: «Маргарито Петрівно, а який двигун у цих автомобілів

– карбюраторний чи дизельний?». Обличчя вчительки вкрилося плямами.

«Питання тут ставлю я, а ти повинен на них відповідати. Якщо не знаєш, не піднімай руку!» – сердито відповіла вона. Оцініть дії вчительки. Поміркуйте, чи могла вона просто відповісти, що не знає, або ж змінити

тему розмови. Запропонуйте своє педагогічне вирішення ситуації.

Розв’язання

Я вважаю що вчителька вчинила не правильно таким чином вона може тільки залякати дітей що вона надалі не будуть задавати їй питання і боятимуться відповідати на уроках. Відповісти що вона не знає я думаю вона могла але коректніше булоби сказати що в задачі такої іформації не надано а потім змінити тему . Якщо ніхто не відповідав можна булоб переформулювати задачку або допомогти в її вирішенні .

Задача 2

Учителька Л.П. перейшла працювати до нової школи, її призначили класним керівником 5-го класу. Аби познайомитись зі своїми вихованцями ближче, вона вирішила організувати одноденний похід до лісу. Із собою взяли лише необхідні речі: рюкзаки, казанки, намет, їжу, аптечку. Додому мандрівники поверталися стомлені, але веселі й задоволені. Багато цікавого дізналася Л.П. про своїх вихованців.

Які, на вашу думку, методи психолого-педагогічних досліджень могла застосувати вчителька для знайомства з учнями? Відповідь поясніть.

Розв’язання

Учителька тим що вона повела дітей у похід створила підходящу обстановку для вивчення дітей бо зазвичай люди відчувають себе розслаблено на подібних відпочинках у них підвищений настрій і їх легше розговорити та і по поведінкі дітей на подібних заходах можна багато дізнатися про них. Тому я вважаю що вчителька використовувала такі методі психолого-педагогічних досліджень як спостереження, бесіда та експеримент.

Задача 3

Тато постійно дає Мирославу В. із собою солодощі, жувальну гумку. Вчитель зауважила, що не варто цього робити. Тато досить грубо відповів, що це його особиста справа. Сформулюйте правильну, на вашу думку, відповідь вчителя,

аргументуйте її

Розв’язання

Вчителька повинна пояснити батьку що його дитина буде відволікатися на уроках і погано засвоювати метеріал а ще може подавитися гумкою і задихнутися а потім винна буде вчитель .

Задача 4

Молодий фахівець прийшов працювати до третього класу і почав ставити учням нижчі оцінки, ніж його попередник. На перших же батьківських зборах батьки учнів грубо висловили вчителеві своє невдоволення. Виникла конфліктна ситуація.

Як, на вашу думку, мав діяти вчитель, аби уникнути конфлікту з батьками учнів? Уявіть себе на місце вчителя

Розв’язання

Я можу запропонувати декілька варіантів вирішення цієї проблеми 1) Проаналізувати журнал з оцінками які ставив попередній вчитель і ставити вищи оцінки . 2) Запропонувати батькам бути присутніми на уроках щоб вони могли поспостерігати як їх діти відповідають на поставлені запитання/завдання . 3) Створити так сказати нову систему оцінювання наприклад в кінці кожного уроку проводити тестування в якому кожна правильна відповідь оцінювалась в один бал.

Соседние файлы в предмете Педагогика