Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ответы на вопросы и семинар 3

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.05.2022
Размер:
26 Кб
Скачать

Заняття. Педагогіка в контексті інновацій в освіті.

  1. Завдання педагогіки в умовах змін в освіті.

Педагогічний процес - це динамічна взаємодія вихователів і вихованців, спрямована на досягнення поставленої виховної мети.

Основними поняттями (категоріями) педагогіки є виховання, навчання, розвиток і освіта. Самоосвіта, педагогічний процес, самовиховання, перевиховання, превентивне виховання — не основні, але теж дуже важливі поняття педагогіки.

Основні завдання педагогіки на сьогодні:

  • вивчення суті і закономірностей розвитку і формування особистості у процесі навчання і виховання;

  • визначення цілей і завдань навчання і виховання;

  • розробка змісту навчання і виховання в умовах індивідуалізації, диференціації;

  • дослідження форм і методів виховання і навчання, педагогічних технологій , що забезпечують демократизацію і гуманізацію цих процесів.

Інновації в освіті – це закономірне, динамічне за характером і розвивальне за результатами явище, їх запровадження дає змогу вирішити суперечності між традиційною системою та потребами в якісно новій освіті.

Бурхливі зміни в житті людства в ХХІ столітті заклали підвалини принципово нової формації суспільних відносин — інформаційного суспільства. Високі технології, інтернет, глобалізація та безліч інших невідомих раніше явищ і процесів довколишньої дійсності ставлять нові виклики і в системі освіти — галузі, яка найбільше та найшвидше має реагувати на подібні виклики. Сучасна українська система освіти не вперше на шляху свого докорінного реформування та оптимізації. Концепцією Нової української школи та нового Закону про освіту визначено ключові засад глобальної реформи освітньої сфери.

  1. Концепція НУШ.

Першу версію «Концептуальних засад реформування середньої освіти» МОН оприлюднило 17.08.2016, за нею відбулася презентація Зрештою, після громадського обговорення, Колегія МОН на засіданні 27 жовтня 2016 року схвалила Концепцію Нової української школи

Власне текст Концепції НУШ доступно пояснює ідеологію змін в освіті, закладених у новому Законі про освіту. У презентації Концепції «Нова українська школа: Простір освітніх можливостей» представили розуміння: формули НУШ випускника НУШ педагогіки партнерства вмотивованого вчителя дитиноцентризму й виховання на цінностях автономії школи структури нової школи

Структура Концепції НУШ ФОРМУЛА НОВОЇ ШКОЛИ містить 9 ключових компонентів, що пояснюють сутність НУШ КЛЮЧОВІ КОМПЕТЕНТНОСТІ ДЛЯ ЖИТТЯ дитині недостатньо дати лише знання, ще важливо навчити користуватися ними знання та вміння, взаємопов’язані з ціннісними орієнтирами учня, формують його життєві компетентності, потрібні для успішної самореалізації у житті, навчанні та праці ПЕДАГОГІКА ПАРТНЕРСТВА кожна дитина — неповторна, наділена від природи унікальними здібностями, талантами та можливостями місія нової української школи — допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками. УМОТИВОВАНИЙ УЧИТЕЛЬ новій школі потрібен новий учитель, який стане агентом змін передбачено ряд стимулів для особистого і професійного зростання, щоб залучити до професії найкращих. ОРІЄНТАЦІЯ НА УЧНЯ НУШ працюватиме на засадах особистісно-орієнтованої моделі освіти школа максимально враховуватиме права дитини, її здібності, потреби та інтереси, на практиці реалізуючи принцип дитиноцентризму. ВИХОВАННЯ НА ЦІННОСТЯХ НУШ формуватиме ціннісні ставлення й судження, що слугують базою для щасливого особистого життя та успішної взаємодії з суспільством. НОВА СТРУКТУРА ШКОЛИ реформа передбачає суттєву зміну структури середньої школи, щоб максимально врахувати фізичні, психологічні, розумові здібності дитини кожної вікової групи. АВТОНОМІЯ ШКОЛИ І ЯКІСТЬ ОСВІТИ вільну людину може сформувати лише вільна особистість нова школа матиме широку автономію. СПРАВЕДЛИВЕ ФІНАНСУВАННЯ І РІВНИЙ ДОСТУП у новій школі публічні фінанси розподілятимуть прозоро, щоб відстежувати результати освітніх інвестицій СУЧАСНЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ творче середовище буде організоване в новій школі зміні підлягають як фізичне просторовопредметне оточення, так і програми та засоби навчання

3. Інклюзивна освіта.

Інклюзивне навчання — це комплексний процес забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітям з особливими освітніми потребами шляхом організації їх навчання у загальноосвітніх навчальних закладах на основі застосування особистісно орієнтованих методів навчання, з урахування індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності таких дітей.

Передумовою у забезпеченні успішності навчання дитини з особливими освітніми потребами у загальноосвітньому навчальному закладі є індивідуалізація навчально-виховного процесу. Індивідуальне планування

  • навчально-виховного процесу має на меті:

  • - розроблення комплексної програми розвитку дитини з особливими

  • освітніми потребами, що допоможе педагогічному колективу закладу

  • пристосувати середовище до потреб дитини;

  • - надання додаткових послуг та форм підтримки у процесі навчання;

  • - організацію спостереження за динамікою розвитку учня

4. Педагогіка партнерства.

ПЕДАГОГІКА ПАРТНЕРСТВА кожна дитина — неповторна, наділена від природи унікальними здібностями, талантами та можливостями місія нової української школи — допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками

Опорні поняття: нова українська школа, інклюзія, соціальна інклюзія,

інклюзивна освіта, педагогіка партнерства.

Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Головна мета – створити школу, в якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й уміння застосовувати їх у повсякденному житті. НУШ – це школа, до якої приємно ходити учням. Тут прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами. Водночас батькам теж подобається відвідувати цю школу, адже тут панують співпраця та взаєморозуміння.

Інклюзія — це процес реального включення осіб зособливими потребами в активнесуспільне життя.

Соціальна інклюзія – це процес змін у політичній, економічній, соціальній сферах, спрямований на утвердження соціальної рівності. Соціальна інклюзія охоплює широкий спектр стратегій і ресурсів, які орієнтовані на ті групи населення, які перебувають у несприятливому середовищі.

Інклюзивна освіта – це створення в спільному просторі особливого підходу до навчання дитини з особливими освітніми потребами. Цей підхід передбачає додаткові елементи навчального процесу – індивідуальний план розвитку дитини, спеціально облаштоване місце та належні умови для неї.

Педагогіка партнерстванапрям педагогіки, що включає собою систему методів і прийомів виховання і навчання на засадах гуманізму та творчого підходу до розвитку особистості.

Практичне завдання:

Дайте відповідь на питання:

А) Що є місією початкової школи?

Основне завдання початкової школи – створити умови, які допоможуть дитині, яка починає свій освітній шлях, повірити в те, що навчання може і повинно бути для нього успішним, цікавим та привабливим.

Б) Що таке компетентнісний підхід, що таке компетентність?

Компете́нтнісний підхі́д — спрямованість освітнього процесу на досягнення результатів у навчанні, якими є загальні (базові, ключові) і спеціальні (предметні) компетентності тих, хто навчається.

Компетентність – динамічна комбінація знань, умінь, навичок, способів мислення, поглядів, цінностей, інших особистих якостей, що визначає здатність особи успішно соціалізуватися, провадити професійну та/або подальшу навчальну діяльність.

В) Cформулюйте основні завдання, що стоять перед інклюзивною

Освітою

  • здобуття дітьми з особливими освітніми потребами освіти відповідного рівня в середовищі здорових однолітків відповідно до Державного стандарту загальної середньої освіти;

  • реалізувати принцип "навчитися жити разом", який грунтується на принципах гуманістичної педагогіки;

  • забезпечення різнобічного розвитку дітей, реалізація їх здібностей; створення освітньо-корекційного середовища для задоволення освітніх потреб учнів із особливостями психофізичного розвитку;

  • створення позитивного мікроклімату в загальноосвітньому навчальному закладі з інклюзивним навчанням, формування активного міжособистісного спілкування дітей із особливими освітніми потребами з іншими учнями;

  • забезпечення диференційованого психолого-педагогічного супроводу дітей із особливими освітніми потребами;

  • надання консультативної допомоги сім'ям, які виховують дітей із особливими освітніми потребами, залучення батьків до розроблення індивідуальних планів та програм навчання.

https://mon.gov.ua/storage/app/media/inkluzyvnenavchannya/posibniki/inklyuziyavnz.pdf

Соседние файлы в предмете Педагогика