Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Есе агро право

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.05.2022
Размер:
21.8 Кб
Скачать

Кафедра земельного та аграрного права

ЕСЕ

з аграрного права

на тему: «Щодо питання вирощування і переробки конопель в Україні»

Харків - 202

Швидкий розвиток науки та технологій викликає необхідність постійного оновлення всіх сфер життя, зокрема і законодавства. Вітчизняні нормативно-правові акти, з урахуванням бажання України вступити до Європейського союзу, повинні також не відставати від сучасних стандартів. Це зокрема стосується врегулювання питання вирощування та переробки канабісу.

Дане питання не втрачає актуальності з урахуванням того, що використання канабісу можливе в медичних, промислових та наукових цілях. Такі препарати здатні врятувати велику кількість онкохворих людей, осіб які мають епілептичні приступи, полегшити біль ВІЛ-інфікованих тощо. Більша частина високорозвинених європейських держав використовує канабіс для потреб медицини, серед яких Німеччина, Нідерланди, Бельгія, Великобританія.

В промислових цілях канабіс застосовуються в автомобілебудуванні, зведенні екологічних будинків, виготовленні косметики та одягу, ремонті доріг тощо. Наприклад, із гектара цієї рослини отримують близько 6 тонн целюлози за один врожай, що дозволяє виготовити у 4 рази більше паперу, ніж з лісу, вирощеного на такій самій площі. Тобто канабіс є альтернативною сировиною для виробництва паперу, одягу, косметики тощо. До того ж 1 га технічних конопель виділяє кисню стільки ж, скільки чотири гектари лісу, а також технічні коноплі вирощують без використання засобів захисту рослин.

В Україні законодавчо дозволено вирощувати рослин роду коноплі з вмістом психоактивного компоненту ТГК до 0,08 %. Для порівняння у ЄС дозволений рівень ТГК у промислових коноплях становить 0,2 %, у США, Канаді та Китаї - 0,3 %.

Тобто через занадто низький дозволений вміст ТГК українські аграрії не можуть повноцінно конкурувати на міжнародному ринку, оскільки не мають права використовувати більшість сортів технічної коноплі, зареєстрованих у світі.

За статистичними показниками Інституту луб'яних культур НААН: у 1913-1939 роках у середньому в Україні висівали понад 100 000 га конопель, у 1972-му – 72 000, а сьогодні – близько 3000 га. Все тому, що в Україні з точки зору закону коноплі досі вважаються наркотичними засобами. І це є однією з проблем регулювання ринку коноплі: технічні коноплі, так само як і медичні, не мають окремого терміну в законодавстві, що дозволило б чітко охарактеризувати культуру та встановити цілеспрямоване регулювання щодо неї. Наприклад, у країнах-членах ЄС технічні коноплі не відносять до наркотичних засобів, вони вважаються сільськогосподарською культурою. Також прирівнювання технічних конопель до наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів робить ринок монополізованим та зарегульованим.

Слід зазначити, що 2 грудня 2020 року Комісія ООН з наркотичних речовин ухвалила рішення виключити канабіс та його похідні зі Списку 4 Конвенції 1961 року (де визначені ті наркотики, котрі підлягають жорсткому контролю). Це рішення ухвалено на основі рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), які вона у січні 2019 року передала ООН задля зміни контролю над обігом канабісу та речовин, пов'язаних із ним.

До причин низької зацікавленності аграріїв стосовно вирощування технічних конопель також відносять складну процедуру ліцензування і надмірний контроль з боку правоохоронних органів. На сьогодні суб’єкту господарювання потрібно підготувати 7 документів для отримання ліцензії для вирощування та переробки технічних конопель, до того ж при переробці необхідно організувати щоденний контроль поліції за знищенням залишків переробки технічних конопель. Для порівняння, у країнах-членах ЄС взагалі відсутнє ліцензування даної галузі. Є лише дві умови для зайняття такою діяльністю: суб’єкт господарювання повинен міститися в реєстрі фермерів та використовувати сертифіковане насіння.

Отже, зараз необхібним є встановлення на законодавчому рівні поняття “технічні коноплі”, виключення їх з переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, спрощення процедури ліцензування на зайняття діяльністю з вирощування та переробки технічних конопель, що посприяло б зацікавленності аграріїв займатися таким видом діяльності і виходити на європейський ринок з якісним продуктом.

Використані джерела:

1. Пояснювальна записка до проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) та продуктів їх переробки для медичних, наукових та промислових цілей" Режим доступу: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/GI04080A.html

2. Зелена книга. Ринок технічних конопель. Офіс ефективного регулювання BRDO. Режим доступу: https://regulation.gov.ua/book/165-zelena-kniga-rinok-tehnicnih-konopel

Соседние файлы в предмете Аграрное право