Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Нейролейкемия

.pdf
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.05.2022
Размер:
12.41 Mб
Скачать

ММ618 ШЕВЧУК АНАСТАСІЯ

Нейролейкемія:

діагностика, лікування та профілактика

01 Визначеннянейролейкемії

02 ЇЇ форми

03 Клініка

04 Діагностика

05 Лікування

Нейролейкеміялейкемічне ураження центральної нервової системи (ЦНС) і спостерігається у 5—15 % онкогематологічних хворих, яке характеризується розвитком лейкозної інфільтрації в оболонках і речовині головного та спинного мозку.

ВИДІЛЯЮТЬ ТАКІ ФОРМИ НЕЙРОЛЕЙКЕМІЇ

Менінгеальна

Енцефалічна Менінгоенцефалічна Діенцефальна

Менінгомієлічна

Полірадику

лоневротич

 

 

 

 

 

 

на

КЛІНІКА

Клінічні прояви нейролейкемії складаються з менінгеального та гіпертензійного синдромів. Найчастіше присутні типові для ураження мозкових оболонок симптоми: стійкий головний біль, повторне блювання, нудота, млявість, дратівливість, набряк дисків зорових нервів, ністагм, косоокість, іноді непритомність. При ураженнях речовини мозку можуть з'явитися судоми, припадки, сплутана свідомість; при ураженнях черепних нервів-розлади слуху та зору, перекошування обличчя («гримаси»).

Тестом, що підтверджує діагноз, є дослідження ліквору, очного дна, ЕЕГ, приєднання неврологічної

симптоматики

ДІАГНОСТИКА

Діагностика нейролейкемії складає основу цитологічного дослідження ліквору, щодо наявності там бластних клітин і моноклонального дослідження.

У спинномозковій рідині високий бластний цитоз. Виявлення високого цитозу та бластних клітин у спинномозковій рідині – більш рання ознака нейролейкемії, ніж описана клінічна картина. При внутрішньомозкових метастазах - картина пухлини мозку без бластоцитозу.

Діагноз лейкемічного менінгіту встановлюється при виявленні в цереброспінальній рідині лейкозних клітин. У 90% випадків у ЦСР збільшується кількість лейкоцитів, а при центрифугуванні виявляються бластні клітини. Тиск зазвичай підвищений, іноді спостерігається зниження вмісту глюкози у разі підвищення вмісту білка. У 10% випадків зміни до ЦСР відсутні.

Лікування Лікування Лікування

Методом вибору лікування при нейролейкемії є внутрішньолюмбальне введення метотрексату та опромінення голови у дозі 2400 рад. За наявності позакістково-мозкових лейкемічних вогнищ (носоглотка, яєчко, лімфатичні вузли середостіння та ін.), що викликають здавлення органів та больовий синдром, показана локальна променева терапія в загальній дозі 500-2500 рад.

Нейролейкемія може розвиватися як під час ремісії, і у гострої фазі захворювання. У цих випадках ендолюмбально вводять метотрексат у поєднанні з цитарабіном до зникнення неврологічних симптомів та санації ліквору.

За словами А. І. Воробйова (1990), "нейролейкемія - це не клініка, а цитоз".

Профілактика

Профілактика нейролейкемії повинна розпочинатися рано - в періоді індукційної

терапії. На даний час найбільш ефективним визнано комбінований метод, що включає

опромінення голови в сумарній дозі 18-24 Гр і ендолюбальне введення метотрексату

12,5 мг\м2 4-6 разів з інтервалом 3-5 днів; можливим є поєднання цитозара (30 мг\м2).

У разі недостатнього ефекту доцільно

використовувати променеву терапію, локальна разова

доза становить 50-200 Гр через 1-2 дня, курс продовжують до досягнення клінічного

ефекту.