Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Жанрова система фотожурналістики

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.12.2021
Размер:
20.96 Кб
Скачать

Жанрова система фотожурналістики

У практиці фотожурналістів можна виділити два види жанрів –інформаційні та публіцистичні. До першого належать фотозамітка, фотозамальовки, фоторепортаж, фотосерія. До другого – фотокореспонденція, фотонарис, фотомонтаж. Фоторепортера часто називають ловцем миттєвостей. Під поняттям «мить» мається на увазі новий факт. Фотожурналіст знімає для газети й журналу, а читачам не потрібен застарілий матеріал. Тому від фоторепортера потрібна оперативність у роботі. І не тільки це.

У різноманітті дійсності фоторепортер повинен знаходити і запам’ятовувати суспільно важливі, злободенні моменти.

Отже, для творів інформаційних жанрів характерні:

–констатація нового факту чи події, які відбувається;

–оперативність відображення;

–злободенність змісту.

Творам публіцистичним властиве більш широке охоплення дійсності. Відображається, як правило, не один факт, а декілька. Факти в даному випадку являють собою не емпіричну констатацію реальності, а служать засобом аргументації, розкриття явища. Навіть тоді, коли фотожурналіст загострює увагу на одному факті, розглядає його не ізольовано, а намагається виявити ті «нитки», якими він пов’язаний з однією або декількома сторонами дійсності. Відображення різних моментів суспільного життя в даній групі жанрів носить інтерпретуючий характер.

Для жанрів публіцистичного виду властиві:

–широта охоплення дійсності;

–багатоаспектність дослідження;

–масштаб узагальнень і висновків.

Фотозамітка являє собою форму оперативного відображення позитивних і негативних сторін соціальної дійсності. Цей жанр раніше інших виділився у фотожурналістиці. Фотожурналіст фіксує тільки ті моменти, очевидцем яких він є. Таким чином, це повинен бути новий факт, почерпнутий із сучасності.

Фоторепортаж – поняття неоднозначне. У сучасній практиці цим терміном позначають і 1) спосіб зйомки, і 2) окремий інформаційний знімок, отриманий репортажним способом, і 3) кілька фотографій, що відображають розвиток якої-небудь події. Очевидно, що фоторепортаж має якості, які характерні для інформаційної групи жанрів. Він відповідає на ті ж питання що і фотозамітка: що? хто? де? коли? Але головне питання-відповідь фоторепортажу – як?

Фотозамальовка - форма відображення однієї або декількох прикмет сучасного світу. Це свого роду начерк з натури, що прочитується в самій назві жанру, тобто за ступенем повноти, завершеності картини вона всього лише штрих до неї. Фотозамальовка позначає тему і, як правило, не виявляє публіцистичного осмислення матеріалу. Бувають інформаційно-пізнавальними (Фоторепортер свій знімок супроводив лаконічним текстом, який по суті є заголовком або назвою. Автор викладає матеріал в чисто інформаційному ключі, тобто лише констатує реальність) та ліричними (поєднують у собі предметну конкретність зображення та яскраво виражену емоційність розповіді).

Становлення фотонариса характеризує тяжіння до лаконічності відображення. Об’єкт відображення фотонариса – це явища сучасного суспільного життя. Причому розкривається воно через вчинки, відносини, устремління людини. Тому фотонарис часто постає як форма розповіді про долю людини.

Фотомонтаж являє собою з’єднання декількох фрагментів дійсності, відбитих в окремих знімках. Найпростіший його вид – це зближення й часткове або повне накладення зображень знімків, які в образотворчому ряді доповнюють один одного. Публікації даного жанру чітко поділяються на два різновиди: героїкопатріотичні та сатиричні.

Фотопортет – жанр мистецтва, такого його виду як художня фотографія. 

Фотосерія як жанр являє собою не цикл публікацій, а єдиний твір на яку-небудь тему. Ще одне вживання цього терміну – позначення циклу фотопублікацій. Публікації даного жанру включають кілька фотографій.