Добавил:
gpp.sharp@gmail.com Делаю задачи по праву (Только Украина). Студент 3 курса юридического по специальности "081 Право". Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Задачи семейное право 1

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.10.2021
Размер:
15.6 Кб
Скачать

Задача 1. Подружжя Далибожик перебували у шлюбі з 1985 р. до січня 2004 р. У травні 2004 р. дружина звернулася до суду з позовом щодо стягнення з колишнього чоловіка коштів на своє утримання в розмірі чотирьох мінімальних розмірів зарплати, оскільки вона стала непрацездатною (інвалід 2 групи), а пенсії по інвалідності їй не вистачає. В заяві позивачка зазначила, що у відповідача високооплачувана робота і він в змозі надавати їй утримання. Інвалідність жінки була визначена в березні 2004 р. у встановленому порядку за результатами медико-санітарної експертизи.

Чи підлягає позов задоволенню? В якому розмірі можуть бути стягнені аліменти на її утримання? За наявності яких обставин суд може звільнити відповідача від сплати аліментів на утримання колишньої дружини?

Розв’язання. Чи підлягає позов задоволенню?

Згідно ст.75 Сімейного кодексу України дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.   

 Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.   

  Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

  Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму встановленого законом.

  Крім того, ст.76 Сімейного Кодексу України передбачено, що після розірвання шлюбу особа має право на утримання, якщо вона стала непрацездатною до розірвання шлюбу або протягом одного року від дня розірвання шлюбу і потребує матеріальної допомоги і якщо її колишній чоловік, колишня дружина може надавати матеріальну допомогу.

  Відповідно до ст.80 Сімейного кодесу України аліменти присуджуються одному з подружжя у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя і (або) у твердій грошовій сумі.

  А отже, якщо суду буде доведено те, що 4 мінімальних розмірів окладу праці є можливою часткою від доходу чоловіка, то цей позов буде задоволений.

  В якому розмірі можуть бути стягнені аліменти на її утримання?  

  Відповідно до ст.80 Сімейного кодексу України, розмір аліментів одному з подружжя суд визначає з урахуванням можливості одержання утримання від повнолітніх дочки, сина, батьків та з урахуванням інших обставин, що мають істотне значення.

  З науково-практичного коментаря до Сімейного кодексу України:     

  Суд при визначенні розміру коштів, що стягуються як аліменти, прагне не до зрівняння матеріального становища платника й одержувача аліментів, а до того, щоб одержувач аліментів у результаті їх сплати перестав бути таким, що потребує матеріальної допомоги. При цьому суд у першу чергу виходить з прожиткового мінімуму й життєвих потреб особи. Аліменти мають бути достатніми й співрозмірними з огляду на цілі зобов'язання по утриманню.  

  Оскільки зобов'язання по утриманню є такими, що тривають, у СК України передбачена можливість зміни розміру аліментів, який визначений судом. Із часом можуть виникати нові обставини, у зв'язку з якими потреби особи змінюються, і на її утримання необхідні кошти в іншому розмірі, ніж встановлено в рішенні суду.

  За наявності яких обставин суд може звільнити відповідача від сплати аліментів на утримання колишньої дружини?

Відповідно до ст.82. Сімейного кодексу України:

  Право одного з подружжя на аліменти, які були присуджені за рішенням суду, може бути припинене за рішенням суду, якщо буде встановлено, що:

1) одержувач аліментів перестав потребувати матеріальної допомоги;

2) платник аліментів неспроможний надавати матеріальну допомогу.

Задача 2. М. Недвига подала позов щодо розірвання шлюбу з чоловіком О.Недвигою. Одночасно вона просила стягнути аліменти на утримання дитини, якій щойно виповнилося 4 місяці, і на своє утримання, оскільки вона не працює і зайнята доглядом за дитиною.

Чи має право суд розглядати справу щодо розірвання шлюбу у даному випадку? Які обставини могли б змінити ситуацію та вплинути на можливість (неможливість) розірвання шлюбу? Чи має позивачка право на утримання (аліменти) у зазначеній ситуації?

Розв’язання. Чи має право суд розглядати справу щодо розірвання шлюбу у даному випадку?

  На підставі ч.2 ст.110 Сімейного кодексу, позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини. Враховуючи наявність дитини, якій не виповнилось один рік, суд не має права розглядати справу щодо розірвання шлюбу. 

  Які обставини могли б змінити ситуацію та вплинути на можливість (неможливість) розірвання шлюбу? 

  Спираючись на ст.110 Сімейного кодексу України, можна виділити такі обставини:

- якщо один з подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини. (п.2)

- якщо батьківство щодо дитини визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено із актового запису про народження дитини. (п.4)

  Чи має позивачка право на утримання (аліменти) у зазначеній ситуації?

 Відповідно до п.1-2 ст.75 Сімейного кодексу України:

1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

  Відповідно до п.2 ст.84 Сімейного кодексу України, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років.

  Відповідно до п.4 ст.84 Сімейного кодексу України, право на утримання дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

  Отже, дружина має право на аліменти.

Соседние файлы в предмете Семейное право