Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Екскурсійний метод пізнання

.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.09.2021
Размер:
30.21 Кб
Скачать

Екскурсія - форма поширення знань та виховання, побудована на екскурсійному методі. Багаторічна екскурсійна практика дозволяє зробити вивід, що екскурсійний метод є наочним на відміну від методів словесних і практичних. Характеризуючи цей метод, як комплексний спосіб пізнання навколишнього людини дійсності, необхідно бачити зв'язок поняття "конкретність" з принципом наочності. Екскурсійний показ в більшості випадків слід розуміти як складний багатосторонній процес реалізації принципу наочності. Комплексний характер екскурсійного методу знаходить своє вираження також у тому, що пізнання предметів і явищ навколишнього світу проходить за участю всіх органів почуттів людини.

У більшості робіт по екскурсійному справі особливості екскурсійного методу розглядаються стосовно до навчально-виховної роботи з учнями. На насправді ж цей метод лежить в основі всієї екскурсійної роботи незалежно від того, яке коло учасників нею охоплений - діти чи дорослі. Таким чином, екскурсійний метод є основою екскурсійного процесу і являє собою сукупність способів і прийомів повідомлення знань. Основу сукупності складають: наочність; обов'язкове поєднання двох елементів - показу і розповіді; оптимальне взаємодія трьох компонентів - екскурсовода, екскурсійних об'єктів і екскурсантів; рух екскурсантів (моторність) визначеним маршрутом з метою вивчення об'єктів за місцем їх природного розташування. Комплексний характер екскурсійного методу знаходить своє вираження у дії механізмів повідомлення знань екскурсоводом і засвоєння цих знань екскурсантами.

Практично вся екскурсійна теорія всього лише аналіз дії екскурсійного методу. Мета екскурсійного методу - навчання (передача певної системи знань) і виховання (формування всебічно розвиненої особистості).

На відміну від навчального закладу виховання на екскурсії проходить в ході навчання, в процесі спілкування з екскурсійними об'єктами, під час розповіді екскурсовода і його дій при показі об'єктів. Зміст повідомлюваних екскурсоводом знань виробляє в учнів певний підхід до пояснення явищ природи, розуміння ходу і логіки розвитку суспільства, підводить до оцінки історичних подій.

Серед методів навчання, запозичених екскурсознавством у педагогіки, можна назвати: словесні, наочні і практичні методи. В розповіді екскурсоводи використовують вербальні методи: усний виклад матеріалу, бесіда, пояснення, переказ змісту певного літературного джерела, пояснювальне читання. В значній частині показу використовують наочні методи: демонстрація об’єктів, що визначаються, в природі або на зображеннях; практичні методи – самостійна робота екскурсантів над засвоєнням матеріалу, огляд об’єктів тощо.