Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Галицькі січові стрільці.pptx
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.08.2021
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Національний університет біоресурсів та

природокористування України ГалицькіКафедрасічовіісторії та політологіїстрільці:

організація, бойовий шлях

ПРЕЗЕНТАЦІЮ ВИКОНАВ СТУДЕНТ 1 КУРСУ 1 ГРУПИ ФАКУЛЬТЕТУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ КОЗИРЄВ ВЛАДИСЛАВ

КИЇВ - 2016

План:

1.Вступ;

2.Процес формування Українських Січових Стрільців;

3.Устрій;

4.Військова участь;

5.Бойовий шлях УСС під час І Світової війни;

6.Висновки;

7.Використані джерела.

Вступ

У своїй презентації я хочу ознайомити Вас із життєдіяльністю могутньої армії Українських січових стрільців. Розповісти про мету її створення, військову діяльність та основні досягнення.

Не можна не сказати…

В історію українського народу Українські Січові Стрільці вписали нев’янучої слави сторінки. Дві з них вікопомні. Перша полягає в тому, що січові стрільці стали заключним акордом епохи галицько-українського відродження. Друга – своїми невтомними військовими змаганнями вони возвели величну споруду: незалежну державу, ім’я якої Західно- Українська Народна Республіка.

Процес формування Українських Січових Стрільців

15 грудня 1912 року збори “Українського Студентського Союзу” вирішили почати військові навчання серед української молоді.

Лютий 1913 рік - утворення військового товариства “Січових стрільців” К. Трильовським.

18 березня 1913 рік - у Львові створюється стрілецьке товариство “Січові стрільці-І”, головою якого обирається В.Старосольський.

Одночасно виникають ремісниче стрілецьке товариство “Січові стрільці-ІІ” (голова Роман Дашкевич) і “Стрілецький курінь” (голова Семен Горук). Крім Львова - в Бориславі, Сокалі, Яворові, Тустановичах та Ясениці Сільній.

Утворення

Березень 1914 року – об’єднання двох військових товариств “Січових стрільців” в одне, яке очолив комітет у складі В.Старосольського, І.Чмоли, М.Гаврилка, О.Степанівної.

28 грудня 1913 рік – відбулися перші великі польові військові вправи січових стрільців в м. Сокалі.

Прапор УСС

Устрій

Про поповнення частин УСС дбала резервова сотня УСС (кіш), до якої належали ще збірні станиці у Львові, Станиславові, Сиготі, Відні і Бойова Управа УСС у Відні.

Кіш УСС організував три комісаріати УСС на Волині, які керували освітньо- виховною справою й організували українське шкільництво та Пресову Кватиру УСС, що мала свої відділи в полку Коші й Вишколі УСС.

Чисельність - 7 тис. осіб.

Військова участь

Уперше бійці УСС взяли участь в оборонних боях із кубанськими козаками російської армії на Борецькому й Ужоцькому перевалах.

У 1915—1917 pp. «усуси» виявили героїзм у битвах із частинами російської армії на горі Маківка в Карпатах, під Галичем, Бережанами і під час Брусиловського прориву, поблизу містечка Козова.

Найбільших втрат «усуси» зазнали в битвах за гори Маківка і Лиеоня.

Наприкінці 1917 - на початку 1918 р. в Києві було створено курінь УСС на чолі з Євгеном Коновальцем, що став найбільш боєздатною частиною українських військ у 1918 р.

Бойовий шлях УСС під час І Світової війни

У вересні 1914 австро-угорський уряд вирішив кинути на фронт січовиків проти російських військ, що наступали під Радзивиловом, але командир Рожанковський відмовився виконувати наказ, за що і був усунутий з посади.

25 вересня 1914 року УСС захищали Ужоцький та Верецький перевал Карпатських гір від дивізії кубанських козаків.

У березні 1915 стрілецькі сотні виходять на схили гори Маківка. Генерал Іванов підтягує важку артилерію і кидає у наступ кавалерійську дивізію генерала О. Каледіна та дрібні піхотні частини. Витримати позиції січовикам не вдалося.

Бойовий шлях УСС під час І Світової війни

4 червня 1916 почався Брусиловський прорив. На протязі серпня-вересня 1916 року полк УСС прикривав залізничний шлях Подгайці – Бережани на Тернопільщині.

На початку липня 1917 шість відновлених сотень полку УСС під командуванням М. Тарнавського знову вступили у бій на Бережанщині. Після дводенного штурму вони оволоділи Козовою і в час загального наступу австрійських військ попрямували до Збруча. Погляди стрілецтва були спрямовані на схід, де відроджувалась державність України. УСС були узяті в полон та репресовані, але 17 лютого 1917 УСС у відновленому складі повертається на фронт.