Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

реферат Цилюрик

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2021
Размер:
20.83 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний Університет Біоресурсів Та Природокористування України

РЕФЕРАТ

на тему

“Видатні діячі лісового господарства. Цилюрик А. В.”

Студентки групи ЛГ-1601(1):

Викладач:

Доцент

Токарева Ольга Вікторівна

2

Зміст

Стор.

  1. Біографічні дані вченого Цилюрика…………………...……….......3

  2. Основні етапи життєвого шляху вченого……………………….….3

  3. Наукові інтереси вченого……………………………….…………...4

  4. Вклад у розвиток лісової справи. Список наукових праць………..4

  5. Нагороди……………………………………………………………...5

  6. Список використаної літератури……………………………………6

3

Біографія вченого Цилюрика А. В.

Народився 2 березня 1935 року в Харкові. У 1950 році вступив до Чугуєво-Бабчанського лісового технікуму, який закінчив у 1953 році з відзнакою. Власне навчання продовжив в Київському лісогосподарському інституті майбутня Українська сільськогосподарська академія (УСГА). У 1958 році закінчив академію за спеціальністю «лісове господарство», здобувши кваліфікацію «Інженер лісового господарства». Працює в Київському аеролісовпорядкувальному тресті «Ліспроект». У 1961–1964 роках — аспірант кафедри фітопатології УСГА. У 1964 році захистив кандидатську дисертацію «Устойчивость зеленокорой осины к серцевинной гнили, вызываемой грибом Phellinus tremulae (Bond.) Bond. et Borris». Працює асистентом, доцент кафедри. У 1967 році закінчив десятимісячні курси французької мови при Київському університеті імені Т. Г. Шевченка і працює консультантом-викладачем по захисту тропічних рослин від шкідників і хвороб при Міністерстві держгоспів Демократичної Республіки В'єтнам у (1969–1971) роках. Після повернення із закордонного відрядження в УСГА його було призначено деканом факультету захисту рослин (1971–1979), пізніше проректором з навчальної роботи (1979–1987). У 1984–2002 роках очолював кафедру лісових культур та лісової фітопатології Національного аграрного університету (НАУ). Під керівництвом А.В. Цилюрика на кафедрі продовжені роботи, пов’язані з удосконаленням навчального процесу, його організаційного та методичного забезпечення. Співробітники кафедри опублікували понад 20 монографій та видали три підручники з дисципліни “Лісові культури”, а особисто Анатолій Васильович розробив систему оздоровлення осикових насаджень в Україні. Він опублікував понад 250 наукових праць, із них 183 у періодичних виданнях, 2 монографії, 49 методичних розробок з різних питань навчального процесу, 7 навчальних посібників, 2 підручники “Лісова фітопатологія”, атлас “Гриби лесных биоценозов” та два практикуми “Лісова фітопатологія”. У його науковому доробку 6 деклараційних патентів на винахід.

Основні етапи життєвого шляху вченого

Вчене звання професора присвоєно в 1987 році на кафедрі лісових культур та лісової фітопатології. Докторська дисертація з біологічних наук «Лісівнича і патосанітарна оцінка осикових насаджень України та наукові основи їх оздоровлення» була захищена в рідній alma mater у 1994 році за двома спеціальностями: 06.03.03 — лісознавство, лісівництво, лісові пожежі та боротьба з ними і 06.01.11 — захист рослин від шкідників та хвороб. У 2002 році Цилюрика А. В. було обрано членом-кореспондентом Української академії аграрних наук. У 2002–2006 роках очолював кафедру захисту лісу, від 2007 року — професор

4

кафедри біології лісу та мисливствознавства. У 2011 році працює на посаді професора кафедри лісівництва та директором науково-навчального центру «Лісівництво та розширене відтворення лісових ресурсів». Член спеціалізованої вченої ради Національного університету біоресурсів і природокористування України. Керує мобільними навчально-науково-виробничими курсами «Захист лісу».

Викладає дисципліни: «лісова фітопатологія», «патологія лісу», «імунітет деревних рослин до збудників хвороб», «ентомопатологічна експертиза», «прогноз збудників хвороб та шкідливих комах». Здійснює керівництво аспірантурою та докторантурою. Під його керівництвом захищено 1 докторська та 9 кандидатських дисертацій.

Наукові інтереси вченого

Цилюрик Анатолій Васильович — провідний вчений у галузі захисту деревних та декоративних рослин у лісовому та садово-парковому господарства. Уперше розробив і впровадив у виробництво технологію оздоровлення і вирощування осикових насаджень. Основні напрями наукових досліджень: інфекційні та біологічні цикли розвитку збудників хвороб деревних рослин; несправжній осиковий трутовик; соснова губка; трахеомікоз дуба; графіоз в'язових; збудники хвороб та шкідливі комахи у тимчасових розсадниках; омела біла, ялівцева та австрійська; збудники хвороб штучних насаджень сосни звичайної; вегетативне розмноження тополі тремтячої, сірої та білої у заплавах річок Полісся України; охорона та збереження довкілля; мікоризоутворюючі гриби.

Вільно володіє французькою мовою, може спілкуватися латиною та англійською.

Вклад у розвиток лісової справи. Список наукових праць

Автор близько 150 наукових праць, 5 монографій, 9 підручників та посібників, 49 методичних розробок та іншої наукової, науково-популярної та навчально-методичної літератури:

  • Цилюрик А. В. Лісівницька і патосанітарна оцінка осикових насаджень України та наукові основи їх оздоровлення. — К.: НВЦ, 1994. — 112 с.

  • Цилюрик А. В. Словник-довідник термінів та визначень із лісової фітопатології . — К.: КВІЦ, 2008. — 82 с.

  • Цилюрик А. В., Шевченко С. В. Лісова фітопатологія. — К.: КВІЦ, 2008. — 464 с.

5

Нагороди

Цилюрик удостоєний великої кількості нагород:

  • орден «Праці» ІІІ ступеня (В'єтнам);

  • орден «Дружби народів»;

  • лауреат Державної премії Української РСР в галузі науки і техніки за 1988 рік;

  • «Заслужений працівник народної освіти України» (1998);

  • відзнака Держкомлісгоспу України «Відмінник лісового господарства України» (2000);

  • Почесна грамота Кабінету Міністрів України (2003);

  • Почесна грамота Верховної Ради України (2005);

  • відзнака «Знак пошани» (2005);

  • заслужений професор Національного аграрного університету (2005).

6

Список використаної літератури

  1. Лісівнича академія наук України: Довідник / За редакцією професора Ю. М. Дебринюка. — Львів: Камула, 2010. — 340 сторінок.

  1. Лесная энциклопедия : в 2 т. [гл. ред. Воробьев Г.И.] – М. : Сов. Энциклопедия, 1985.

  1.  Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Сер. : Лісівництво та декоративне садівництво. - 2013. - Вип. 187(3). - С. 334-336. 

Київ. 2016 рік

Соседние файлы в предмете Лесоводство