Добавил:
bettaalpha553@gmail.com Discord @punk0tta#0252 TG punk0tta Inst v_is_vsevolod Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

3й курс (Арх) / Практичні / Цимбаленко ВО Арх-21а практична №1 вар 13

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.06.2021
Размер:
3.64 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

Київський національний університет будівництва та архітектури

Кафедра охорони праці та навколишнього середовища

Практична робота №1

Екологічна ситуація в регіонах України

Варіант 13

Рівненська область

Виконав студ. АРХ 31а

Цимбаленко В.О.

Перевірила доцент

Кравченко М.В.

Київ – 2020.

  1. Загальна екологічна ситуація

Як можна побачити на карті, екологічний стан погіршується від сприятливого для проживання людей з південного заходу до напруженого на північному заході.

Забруднення америцієм-241 території Рівненської області знаходиться в межах від 0 до 0,04 кБк/м2.

Забруднення плутонієм території Рівненської області знаходиться в межах від 0 до 0,1 кБк/м2.

Забруднення стронцієм-90 території Рівненської області знаходиться в межах від 0 до 2 кБк/м2.

Забруднення цезієм-137 території Рівненської області знаходиться в межах від 2 до 185 кБк/м2.

  1. Забруднення поверхневих вод

Мінералізація поверхневих вод складає до 300 мг\л.

Річка Случ має I клас та 1 категорію якості вод за сольовим складом; II клас та 3 категорію за трофо-сапробіологічними показниками; II клас та 3 категорію за специфічними показниками токсичної дії.

Річка Горинь має I клас та 1 категорію якості вод за сольовим складом; III клас та 4 категорію за трофо-сапробіологічними показниками; III клас та 4 категорію за специфічними показниками токсичної дії.

Річка Устя, що є притокою р. Горинь, має II клас та 2 категорію якості вод за сольовим складом; III клас та 5 категорію за трофо-сапробіологічними показниками; III клас та 4 категорію за специфічними показниками токсичної дії.

3 . Забруднення атмосферного повітря ІЗА

Рівень забруднення повітря в Рівненській область загалом дуже високий. Частка формальдегіду досягає майже 50%, діоксиду азоту – приблизно 25%. Також в повітрі присутні інші завислі речовини та фенол.

4. Кислотність атмосферних опадів у Рівненській областіІз заходу на схід кислотність поступово підвищується від 5.9 до 6.3 pH.

5. Ступінь забруднення ґрунтів пестицидами.

В середньому ситуація із забрудненням ґрунтів є доволі непоганою. На більшості территорій рівень забруднення ґрунтів залишками пестицідів є найнижчим, хоча на півночі рівень забрудненості підвищується. Також присутні ділянки забруднені важкими металами, як, наприклад, в районі міста Рівне.

6. НС природного характеру за видами

Кількість НС природнього характеру коливається від 6 до 7 в рік, здебільшого складає 7 НС у рік. На діаграмі, поданій вище, можна побачити, що найчастішими НС є інфекційні захворювання людей та метеорологічні НС.

7. Природні і техногенні НС

Кількість природних надзвичайних ситуацій за регіонами складає від 150 до 200, серед яких переважають техногенні НС. Серед техногенних найчастішими є аварії на енергетичних системах, а серед природних – метеорологічні та медично-біологічні захворювання людини.

Висновки За оцінкою проведеною за допомогою географічних карт ми можемо зробити висновок, що екологічний стан в Рівненській області напружений і неоднорідний.

За степенем забруднення територій регіону здебільшого відноситься до помірно забрудненої, а близько третини – до дуже забрудненої.

Для виходу з цього становища, необхідно сконцентрувати зусилля на вирішенні поточних і стратегічних завдань – економічному забезпеченні відтворення населення та якісному поліпшенні екологічної ситуації.