Добавил:
bettaalpha553@gmail.com Discord @punk0tta#0252 TG punk0tta Inst v_is_vsevolod Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

3й курс (Арх) / Лекции / Лекція 9

.pdf
Скачиваний:
51
Добавлен:
03.06.2021
Размер:
901.13 Кб
Скачать

Лекція 9 Пальові фундаменти

1

Пальові фундаменти

2

Класифікація паль

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За умовами

 

За матеріалом

 

 

За способом влаштування

 

взаємодії з

 

 

 

 

ґрунтовою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

основою

Бетонні

Залізобетонні

Металеві

Дерев’яні

Комбіновані

Забивні

Вдавлювані

Набивні

Буронабивні

Буроін’єкційні

Грунтоцементні

Гвинтові

Палі-стійки

Висячі палі

Паля – вертикальний або похилий стержень, що влаштовують в ґрунті з метою передачі навантажень від будівлі на глибокі і надійні шари ґрунту; Ростверк – фундаментна плита, що об’єднує голови паль та передає навантаження від будівлі на палі;

Пальовий фундамент – фундамент в складі ростверку та паль, що передає навантаження на основу лише через палі, а довжина паль виходить за межі стисненої зони фундаменту; Пальова основа – ґрунт, що оточує палі та ростверк або визначає основу підсилену палями, довжина яких не виходить за межі стисненої зони фундаменту;

Пальово-плитний фундамент – нове розуміння спільної роботи паль та плитного ростверку з ґрунтовою основою, коли плита ростверку суттєво впливає на роботу основи.

Типи паль, які виготовлені на заводі

Дерев’яні палі

Металеві гвинтові

 

Металеві суцільні

Залізобетонні вдавлювані / забивні

3

Забивні палі

Забивні палі – вироби, що мають стрижневу конструкцію, як правило круглого, або квадратного перерізу, які занурюються в ґрунт методом забивання.

Сфери застосування

1.цивільне будівництво одноповерхових та багатоповерхових будинків;

2.промислове будівництво будинків і споруд різної складності;

3.зведення транспортних споруд (мостів, естакад, трубопроводів)

4.будівництво різних гідротехнічних споруд

(причали, водозаборні станції)

Усі забивні палі маркуються буквеними та цифровими позначками із зазначенням типу та стану арматури. Наприклад, П8-30 - паля довжиною 8м з поперечником 30 см без попередньо напруженої арматури; ПН10-35-паля довжиною 10 м з поперечником 35 см з попередньо напруженою арматурою.

Номенклатура суцільних забивних паль квадратного перерізу

4

Переваги готових залізобетонних забивних паль

Готові з/б палі часто застосовуються при влаштуванні фундаментів. Завдяки давно відпрацьованій та багаторазовій практично перевіреній технології їхнього виготовлення і занурення, вони поєднують в собі високі показники міцності і низьку собівартість. Залізобетонні забивні опори стоять в основах величезної кількості будівель і споруд.

Низька ціна

Простота і дешевизна робіт із занурення

Велика номенклатура, що дозволяє вибирати оптимальні конструкції та оптимізувати витрати

Висока міцність, надійність і довговічність

Широкий спектр технологій занурення і наявного парку обладнання.

Залізобетонні забивні опори застосовуються для будівництва практично будь-якого фундаменту, де немає можливості влаштувати фундамент будівлі фундаментними блоками, стрічковим фундаментом неглибокого закладання, або використовувати плиту. В умовах слабких ґрунтів або високого розрахункового навантаження будівлі на ґрунт.

Забивні палі заборонено використовувати на схилах та в умовах щільної міської забудови

5

Складені забивні палі

У складних інженерногеологічних умовах, коли щільні ґрунти залягають на великій глибині, застосовують складені забивні палі. Номенклатура цих паль наведена в таблиці

6

Перерізи паль

 

 

 

Ø 159 мм

300х300 (мм)

350х350 (мм)

Ø 250 мм

400х400 (мм)

Ø 325 мм

450х450 (мм)

 

Вдавлювані палі

Принцип такого методу виглядає, як статичне вдавлення паль або їх занурення примусовим чином за допомогою тиску згори вниз.

Метод вдавлення паль

Висока продуктивність - швидкість установки паль до 300-360 м.п. в день.

Відсутність шумів, вібрацій та шкідливих викидів.

Контроль зусилля вдавлення і несучої спроможності палі до 320тон

Відмінна якість і точність пальового поля.

Надійний фундамент на піщаних, глинистих, підтоплених грунтах.

Можливість безпечного будівництва поряд з будинками - від 1 м від існуючої стіни.

Використання стандартних квадратних паль із стороною від 0,3 до 0,45м і круглих діаметром 0,159; 0,250; 0,325 м.

Заглиблення паль в ґрунт у котловані та з поверхні майданчика.

Зменшення затрат при спорудженні фундаменту.

ЧОМУ краще застосовувати метод вдавлювання?

-Технологія статичного преса є найбільш ефективною й продуктивною в порівнянні з іншими методами будівництва особливо в умовах підсилення або щільної міської забудови.

ЯК працює палевдавлююча установка ?

-Палевдавлююча установка-копер здійснює заглиблення паль безударно з допомогою статичного тиску, при цьому не створює шуму й дискомфорту для навколишніх, не має негативного руйнуючого впливу на сусідні спорудження через вібрації та порушення щільності грунту.

Вдавлення паль є найкращим розв'язком для будівництва фундаменту в умовах, де неприпустимі динамічні й шумові впливи на навколишнє середовище.

ДЕ використовують палевдавлюючі установки?

-Метод вдавлення паль незамінний у місцевостях з піщаним, торф'янистим, глинистим ґрунтом, при високому рівні ґрунтових вод.

Це найбільш доцільний метод будівництва в умовах щільної міської забудови, оскільки машина може працювати безпосередньо поруч із існуючими будинками на невеликих майданчиках.

https://youtu.be/3T7plrv5rTU

7

 

Що таке лідерна свердловина?

Інколи пальові фундаменти, вдавлювані та забивні, влаштовуються у дуже щільних ґрунтах, і для їх занурення у ґрунт попередньо пробурюється свердловина (лідерна свердловина).

8

Набивні палі

Набивні палі улаштовуються в ґрунті в свердловинах і виготовляються безпосередньо на будівельному майданчику;

Набивні палі у виштампуваних свердловинах, що улаштовуються методом попереднього забивання інвентарних труб із закритим нижнім кінцем, які залишаються в ґрунті або витягаються в міру заповнення свердловини бетоном.

Буронабивні

Буронабивні, що виготовляються в попередньо пробурених свердловинах з розширенням або без нього з подальшою установкою інвентарної бетоноподавальної труби та подальшим витягуванням в міру укладання бетону:

Набивні палі

Буроін’єкційні

При виготовленні буроін’єкційних паль свердловину бурять порожнистим шнеком, лопаті якого при бурінні заповнюються ґрунтом. Досягши проектної позначки, буріння припиняється. У нижній частині шнека відкриваються отвори, через які під тиском 0,2 - 0,4 МПа подається бетон, при цьому шнек з ґрунтом грає роль пакера. У процесі поступового підняття шнека йде заповнення звільненої порожнини бетоном. Арматурний каркас вставляється у свіжий, вже обжатий бетон.

 

Ø 320 мм

Ø 820 мм

 

Перерізи паль

Ø 420 мм

Ø 1020 мм

9

 

Ø 620 мм

 

 

Буроін’єкційні палі Технологія влаштування

Буроін’єкційні палі влаштовуються здебільшого під висотні будинки, в умовах, якщо немає необхідності встановлювати арматурні каркаси на глибину більше ніж 8-12 м

10

Соседние файлы в папке Лекции