Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іслам.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.05.2021
Размер:
29.31 Кб
Скачать

Тема: виникнення ісламу та становлення загальноарабської держави.

Питання для обговорення:

  1. Періодизація історії арабо-мусульманських держав

  2. Передумови формування ісламу: політичні, етнічні, економічні, релігійні.

  3. Зародження ісламу: Мухаммед та його проповідь, основні етапи життя.

  4. Головні засади ісламського віровчення. Основні напрями раннього ісламу (хариджити, сунніти, шиіти). Коран і його структура.

1 Питання:

Є один термін яким можна назвати всі арабо-мусульманські держави – Халіфат. Халіфат – це держава, яка виникла в результаті арабських завоювань VІІ-ІХ ст. Ця держава займала територію Близького Сходу, Пд. Європи та Пн. Африки.

Умовно його історію можна поділити на 3 періоди:

  • Перший період (632-661 рр). Виникнення Арабського халіфату. Правління перших чотирьох халіфів.

  • Другий період (661-750 рр). Правління династії Омейядів

  • Третій період (750-1258 рр). Правління династії Аббасидів. Розпад Арабського халіфату.

Перший період. Після смерті Мухаммада в 632 році під прапором ісламу об’єдналася більшість племен Аравійського півострова. І між мединською знаттю та прихильниками Мухаммада розпочалися суперечки за владу.

Було вирішено, що державою будуть керувати халіфи – «заступники пророка» (також водночас це титул правителя і духовного глави мусульман).

Правителі першого періоду – це чотири халіфи, які були близьми друзями та родичами Мухаммада

Халіфи обіцяючи винагороди як при житті, так і після смерті – закликали людей вирушати у походи поширюючи іслам. Так розпочалася доба арабських завоювань.

Особливо виділився другий халіф – Омар (634-644). За його правління араби відвоювали Сирію, Єгипет, західні землі Ірану, Палестину та Лівію. Унаслідок цієї експансії виник — Арабський халіфат.

Третього та четвертого халіфів вбили змовники і престол захопив намісник Сирії – Муавія, заснувавши нову династію Омейядів.

Другий період. Столицею Муавій зробив Дамаск. Звідки і назва – Дамаський халіфат (661-750 рр).

За цей період араби значно розшири свої володіння: підкорили Пд. Азербайджан, ще деякі землі північної Африки (сучасні Лівія, Алжир, Туніс, Марокко) та частину Вірменії.

У 711 р. араби розпочали завоювання Іспанії, де жили вестготи. Полководець Тарік ібн Зіяд із військом у 7 тис. кіннотників швидко підкорив майже всю Іспанію. Кордони халіфату розширилися від Китаю до Атлантичного океану.

У 750 році Омейядів скинула іракська та іранська знать. Халіфом став Абул-Аббас Кривавий. За його наказом всіх Омейядів було вбито та засновано нову династію – Аббасидів. Що проіснувала до 1258 року.

Третій період. Столицю було перенесено до Багдаду, тому назва – Багдадський халіфат. Цей період вважається «золотою добою ісламу». Але все-таки…

За часи цього періоду, халфіат розділили на емірати - адміністративно-військові одиниці, які очолювали еміри. В 929 році від Халіфату, внаслідок ударів берберів від’єднався Кордовський халіфат. Пізніше відділилися Єгипет, Афганістан, Іфрикія, Магриб, Іран. Як результат – раніше величний Багдадський халіфат, став займати лише частину Іраку та Ірану. А у 1258 році і зовсім пав під натиском монголів.