Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тема 10. Реалізація стратегії підприємства

..pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.05.2021
Размер:
385.21 Кб
Скачать

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

221

 

 

ним для економічного росту й досягнення результатів. Це лише підпри- ємницький мотив, що здатний підвищити динамічність організації че- рез діяльність окремих працівників. Залежно від типів особистостей доцільно скористатися всім спектром мотивів, що досліджувались зга- даними авторами: «потреба у владі», «потреба в приналежності», «по- треба в навчанні» і т.п.

Не викликає заперечень і необхідність існування в стратегічному управлінні винагород різних за змістом і механізмами застосування. «Теорія очікувань» В. Врума теоретично обґрунтовує те, що практично завжди інтуїтивно роблять менеджери різних рівнів:

очікування винагороди більш значно, ніж те, що відбувалося в минулому, і люди обирають ту або іншу поведінку, орієнтуючись на майбутнє;

винагорода тісно повязує поведінку з діями, необхідними для розвитку організації;

різноманіття бажань людей і робіт в організації дає можливість побудувати гнучку систему винагороди;

треба еквівалентно стимулювати зусилля, які людина витратила на досягнення певного результату [27].

Мотивація буває внутрішньою (зміст і значимість роботи, що вико- нується, відповідність її переконанням і етичним нормам) і зовнішньою

(творче використання стандартних механізмів винагороди-покарання). Зовнішня мотивація (стимулювання) може бути адміністративною (ви- конання роботи з наказу, команди, примусу), і економічною (заробітна плата, дивіденди, надання безплатного проїзду й т.п.) [24].

За економічним змістом стимули та мотиви можуть бути економіч- ними чи неекономічними (рис. 10.3).

Сутність економічних стимулів полягає в тому, що люди в результа- ті виконання вимог отримують певні матеріальні вигоди, які збільшу- ють їх добробут. Вони можуть бути як прямими (грошовий дохід), так і не прямими (вільний час).

До неекономічних способів стимулювання і мотивації відносять органі- заційні та моральні. Організаційні способи включають в себе мотивацію цілями, залученням до участі у справах організації, збагаченням праці.

Проблеми мотивації в організаціях мають велике значення. Їх актуаль- ність посилюється по мірі того, як у виробництві все більше впроваджу- ються науково-технічні нововведення, змінюються умови та характер пра- ці робітників, становляться більш різноманітними потреби людей.

Погіршення умов праці одна з найгостріших проблем сьогодення.

На етапі переходу до ринку зростає вагомість умов праці як однієї з найважливіших потреб людини. Новий рівень соціальної зрілості інди- віда заперечує несприятливі умови трудового середовища.

Стимули та мотиви за економічним змістом

Економічні

 

Неекономічні

 

 

 

 

Прямі

 

 

Непрямі

 

 

(грошовий дохід)

 

 

(вільний час)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

підприємницький

скорочений робочий

 

 

прибуток

 

 

день або збільшений

 

 

 

 

 

термін відпустки

 

 

 

 

 

 

 

заробітна плата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

гнучкий графік

 

 

різноманітні

 

 

 

 

 

виплати та пільги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

надання відгулів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Організаційні

 

 

 

 

 

Моральні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

мотивація цілями

 

Визнання

 

Специфічні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

стимули

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

мотивація

 

 

 

особисте

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

похвала

 

залученням до участі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

у справах організації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

публічне

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

критика

 

мотивація

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

збагаченням праці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 10.3. Класифікація стимулів та мотивів за економічним змістом

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

223

 

 

Умови праці, виступаючи не тільки потребою, але й мотивом, що спо- нукає працювати з визначеною віддачею, можуть бути одночасно і факто- ром і наслідком визначеної продуктивності праці та її ефективності.

Ще однією проблемою мотивації є зіставлення інтересів різних пра- цівників з різними потребами в рамках мотиваційної системи, стрижень якої оптимальна модель оплати праці.

Відправною точкою мотивації конкретного працівника є знання та врахування його потреб. Таким чином, прийнятні, що стимулюють працівника, умови праці можуть бути створені за умови, якщо мене- джер добре знає потреби працівника, і з їх урахуванням будує стимули праці, домагається того, щоб при наявності ефективної праці потреби працівника послідовно задовольнялися.

За даними досліджень НДІ праці, працівники, які отримують надба- вки або пільги за несприятливі умови праці, чудово усвідомлюючи не- безпеку для власного здоровя, тим не менше, часто виступають проти їх поліпшення, вважаючи за краще отримання високих компенсацій.

Щодо нематеріальної сторони стимулювання, необхідно щоб вона

була достатньо гнучкою і дозволяла враховувати індивідуальні потреби і спроможності окремих працівників, з урахуванням їх віку, статі, про- фесії, досвіду. Доцільна розробка соціального пакету, що є також ефек- тивним способом буде впливати на мотивацію персоналу.

Перебільшене значення стажу роботи на одному підприємстві стиму- лює помірну виробничу діяльність без істотних відхилень від середніх ве- личин, знімаючи необхідність підвищення кваліфікації, ніж культивуються застійні явища у виробництві. Одним із засобів прикріплення працівника до його робочого місця стала черга на отримання тих чи інших натураль- них благ: квартири, автомобіля, місця в дитячому дошкільному закладі.

Однією з форм прояву трудової пасивності стало зниження інтересу до підвищення кваліфікації. У структурі життєвих цінностей навчання і

творчість у нашій країні займають найнижчі місця практично у всіх опитаних групах, в тому числі у молоді. Відповідно високий рівень ви- мог до можливості підвищувати кваліфікацію відзначають менше тре- тини працівників. З переходом на нові умови оплати праці питома вага цієї групи стала ще менше — 25 %.

Найбільш ефективними заходами підвищення трудової мотивації є планування ділової карєри фахівців з використанням результатів пси- хологічної діагностики, виявлення перспективних фахівців і висунення їх у резерв, практика закріплення спеціалістів і молодих керівників за кураторами-наставниками з числа керівників служб, відділень, дирек- цій, розробка індивідуальних програм підготовки молодих фахівців і керівників, планомірна робота з підвищення професійних знань та при- дбання нового досвіду.

224 В. Л. Дикань, В.О. Зубенко, О.В. Маковоз, І.В. Токмакова, О.В. Шраменко

10.6.Організаційна культура

взабезпеченні ефективності стратегії

Тісний звязок культури і стратегії впливає на працівників, форму- ючи їхню поведінку і мобілізуючи на виконання стратегічного плану. Такий вплив здійснюється двома шляхами:

1)культура формує неофіційні правила, інтуїтивні вимоги й атмос- феру, що підвищують ефективність праці на підприємстві;

2)культура виховує й мотивує людей на ефективну реалізацію стра-

тегії, сприяє сприйняттю працівниками бачення й цілей підприємства. Культуру підприємства можна визначити як сукупність видів не-

формальних процедур, що превалюють у ній, або переважну в організа- ції філософію щодо того, як найкращим способом досягати поставле- них цілей і що визначило поточний стан організації.

Структурними складовими організаційної культури є: цінності, знання підприємства, внутрішні й зовнішні комунікації та звязки, цілі підприємства, культура трудового, виробничого й інших матеріальних процесів.

Культуру організації в значній мірі формують етичні стандарти, ос- новною функцією яких є розмежування «припустимого» і «недозволе- ного» з моральної точки зору, а також постулати віри.

Зміна культури підприємства для приведення її у відповідність зі стратегією одне із самих складних завдань, що стоять перед керівни- цтвом. На практиці змінити культуру набагато складніше, ніж у теорії, оскільки цінності й традиції згодом глибоко вкорінюються, а люди, як правило, побоюються внесення у своє життя всього нового і незвично- го.

Щоб оздоровити культуру, викорінити старі традиції й створити но- ву, що підтримує стратегію, керівникові потрібно вживати погоджених заходів протягом довгого часу. Практика показує, що у відносно вели-

ких організаціях досить радикальні перетворення в культурі вимагають не менш 3—5 років.

Крім того, варто враховувати, що в будь-якому процесі зміни існує чотири етапи.

Перший етап — «розморозка», тобто створення в субєктів почуття незадоволеності (що буде сприяти появі мотивації до змін) за допомо- гою наочного зіставлення існуючого «неблагополучного» стану справ і планованого «благополучного».

Другий етап підготовка зміни, що припускає залучення субєктів змін у процес розробки «переходу» з одного стану в інше шляхом інфо- рмування, проведення консультацій, семінарів і т.д.

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

225

 

 

Третій етап зміна, що здійснюється при особистій участі в цьому процесі субєктів зміни. Пряме залучення неодмінна умова успіху будь-яких змін, тому що субєкти зміни, по-перше, будуть мати розгор- нуту інформацію про хід процесу змін, по-друге, навряд чи стануть пручатися самим собі. Однак варто мати на увазі, що ступінь залучено- сті субєктів має своє оптимальне значення. При занадто активному за-

лученні зростає ймовірність ослаблення або навіть втрати контролю за зміною, крім того, може істотно зрости час проведення змін.

Четвертий етап — «заморозка», на якому створюються умови для закріплення здійснених змін. Звичайно на цьому етапі допрацьовуються формальні процедури, нереалізовані раніше через високий ступінь не- визначеності [25].

Вважається, що організаційна культура складається з наступних складових:

філософія, що задає сенс існування організації і її відношення до співробітників і клієнтів;

переважні цінності, на яких базується організація і які відносять- ся до цілей її існування або ж до засобів досягнення цих цілей;

норми поводження співробітниками організації й принципи, що відбивають, взаємини в організації;

правила, за якими ведеться «гра» в організації;

клімат, що існує в організації й проявляється в тому, яка існує атмосфера в організації і як члени організації взаємодіють із зовнішні- ми особами;

поведінкові ритуали, що виражаються в проведенні в організації певних церемоній, знаків і т.ін.

Формування й зміна організаційної культури відбувається під впли- вом багатьох факторів (внутрішніх і зовнішніх), які, за Шайном (фахі- вець в галузі організаційної культури) умовно можна поділити на пер- винні й вторинні.

До первинного належать:

точки концентрації уваги вищого керівництва;

реакція керівництва на критичні ситуації, що виникають в організації;

відношення до роботи й стиль поведінки керівників;

критеріальна база заохочень співробітників;

критеріальна база відбору, призначення, просування й звільнення

зорганізації.

Угрупу вторинних факторів входять:

структура організації;

система передачі інформації й організаційних процедур;

зовнішній і внутрішній дизайн і оформлення приміщення, у яко- му розташовується організація;

226В. Л. Дикань, В.О. Зубенко, О.В. Маковоз, І.В. Токмакова, О.В. Шраменко

міфи й історії про важливі події та осіб, що грали і грають клю- чову роль у житті організації;

формалізовані положення про філософію й сенс існування орга- нізації.

Висновки

Етап реалізації стратегії є найбільш складним і важливим у здій- сненні процесу стратегічного управління. Виділяють сім основних завдань реалізації стратегії: створення організаційної структури, що сприяє реалізації стратегії; управління бюджетом і проектами; роз- робка політики підприємства, механізмів реалізації стратегії; моти- вація співробітників; створення сприятливого клімату й організацій- ної культури; використання передового досвіду; контроль за виконанням стратегії.

Всі завдання з реалізації стратегії вирішуються за допомогою стратегічних змін, які фактично є серцевиною виконання стратегії.

Залежно від стану основних факторів, що визначають необхід- ність і ступінь змін, від стану галузі, організації, продукту і ринку мо- жна виділити пять типів змін: перебудова підприємства; радикальне перетворення; помірне перетворення; звичайні зміни; незмінне фун- кціонування.

Приведення організаційної структури у відповідність зі стратегі- єю є однією з умов успішного виконання стратегії.

Існують дві проблеми обєднання зусиль людей в середині під- приємства: технічна та проблема співпраці. Для вирішення технічної проблеми вчені рекомендують використовувати один з чотирьох ме- ханізмів координації зусиль людей: ціна, правила і директиви, взає- мне узгодження, заведений порядок. Проблема співпраці полягає в суперечностях між цілями різних членів організації, як по вертикалі

у відносинах між власниками (акціонерами) та професійними ме- неджерами, так і по горизонталі у відносинах між різними функці- ональними підрозділами.

Найбільш поширені організаційні структури управління це: ліній- на, лінійно-функціональна, функціональна, дивізіональна, проектна і матрична. Останні три розглядають як адаптивні організаційні струк- тури.

Найважливішою умовою впровадження стратегічних змін є заці- кавленість всіх категорій персоналу в досягненні стратегічних орієн- тирів. Реалізація цієї умови передбачає ефективну розробку та ви- користання системи мотивації. Мотивація це вплив на поведінку людини для досягнення особистих, групових або суспільних цілей. Найбільш привабливою для здійснення стратегічних дій є мотивація,

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

227

 

 

побудована на «потребі в досягненні». Даний мотив є визначальним для економічного росту й досягнення результатів.

Тісний звязок культури і стратегії впливає на працівників, фор- муючи їхню поведінку і мобілізуючи на виконання стратегічного пла- ну. Такий вплив здійснюється двома шляхами: культура формує не- офіційні правила, інтуїтивні вимоги й атмосферу, що підвищують ефективність праці на підприємстві; культура виховує й мотивує лю- дей на ефективну реалізацію стратегії, сприяє сприйняттю працівни- ками бачення й цілей підприємства.

Організаційну культуру підприємства можна визначити як сукупність видів неформальних процедур, що превалюють у ній, або переважну в організації філософію щодо того, як найкращим способом досягати по- ставлених цілей і що визначило поточний стан організації.

Зміна культури підприємства для приведення її у відповідність зі стратегією одне із самих складних завдань, що стоять перед ке- рівництвом. На практиці змінити культуру набагато складніше, ніж у теорії, оскільки цінності й традиції згодом глибоко вкорінюються, а люди, як правило, побоюються внесення у своє життя всього нового і незвичного.

Питання для самоконтролю

1.Охарактеризуйте етап реалізації стратегії.

2.Що Ви розумієте під поняттям «стратегічні зміни»?

3.Які типи стратегічних змін існують?

4.У чому полягає роль вищого керівництва в реалізації стратегії?

5.Поясніть значення організаційної структури в реалізації стратегії.

6.Переваги та недоліки головних типів організаційних структур.

7.Розкрийте роль мотивація персоналу в процесі реалізації стратегії.

Тести для самоперевірки

1.Вплив на поведінку людини для досягнення особистих, групових або суспільних цілей — це…:

а) систематизація; б) спонукання; в) мотивація.

2.Що є структурними складовими організаційної культури:

а) культура трудового, виробничого та інших матеріальних процесів;

228 В. Л. Дикань, В.О. Зубенко, О.В. Маковоз, І.В. Токмакова, О.В. Шраменко

б) цінності, знання підприємства, внутрішні й зовнішні комунікації та звязки, цілі підприємства, культура трудового, виробничого та інших матеріальних процесів; в) основні фонди, оборотні засоби, людський капітал.

3.Який тип стратегічних змін передбачає фундаментальну зміну підприємства, яка зачіпає його місію і організаційну культуру:

а) перебудова підприємства; б) радикальне перетворення; в) звичайні зміни.

4.Назвіть тип організаційної структури управління, який передбачає тільки одноканальні взаємодії між її елементами:

а) лінійно-функціональна; б) функціональна; в) лінійна.

5.Що є основою функціональної організаційної структури управління:

а) поділ функцій управління між різними підрозділами апарату управління; б) кожний виробничий підрозділ корпорації має свою власну досить

розгалужену структуру управління, що забезпечує її автономне існу- вання; в) поряд з лінійними керівниками підприємства й функціональним

апаратом управління, виділяють ще й тимчасові предметно- спеціалізовані ланки-проектні групи.