Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тема 6. Стратегічний набір

..pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.05.2021
Размер:
350.34 Кб
Скачать

Р О З Д І Л 6

СТРАТЕГІЧНИЙ НАБІР

6.1. Сутність стратегії та стратегічного набору підприємства

Воснові концепції стратегічного управління підприємством лежить поняття «стратегія», яке ввійшло в число управлінських термінів у 50-і роки ХХ століття, коли проблема реакції на несподівані зміни в зовні- шньому середовищі набула великого значення. У ті дні багато керівни- ків, а також деякі вчені сумнівалися в корисності нового поняття. На

їхніх очах протягом напівстоліття промисловість чудово обходилася без усякої стратегії, і вони задавалися питанням, навіщо вона стала по- трібна і яка від неї користь підприємству.

Слово «стратегія» походить від грецького strategia (стратос військо, аго веду), тобто за походженням це військовий термін. Там він означає військове мистецтво, що вивчає закономірності та характер війни, теоре- тичні основи планування, підготовки і проведення крупних військових операцій із заздалегідь сформульованими стратегічними завданнями.

Запозичення категорії «стратегія» з військового лексикону поясню- ється тим, що підприємства в розвинених країнах опинилися в умовах близьких до «воєнних дій», повязаних із насиченням ринку, зростан- ням конкуренції, тобто, щоб вижити треба було боротися.

Внаш час стратегія займає центральне місце серед інструментів управління підприємством.

Щодо економічного змісту поняття «стратегія підприємства», то тут необхідно відокремити дві основних концепції філософську та орга- нізаційно-управлінську.

Філософська концепція наголошує на загальному значенні стратегії

для підприємства. Стратегію можна розглядати як філософію, якою має керуватися підприємство. З цієї точки зору стратегія це:

позиція, спосіб життя, що не дає зупинитися на досягнутому, а орієнтує на постійний розвиток;

інтегральна частина менеджменту, що дозволяє усвідомити май-

бутнє;

процес мислення, інтелектуальні вправи, які потребують спеціа- льної підготовки, навичок і процедур;

відтворювана цінність, що дає змогу досягти найкращих резуль- татів активізацією діяльності всього персоналу.

Стратегію можна визначити як шаблон логічної, послідовної пове- дінки, яка складається на підприємстві свідомо чи стихійно.

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

127

 

 

Стратегію можна визначити також як найважливіший елемент само- визначення підприємства. У такому контексті вона тісно повязана з ха- рактеристиками та особливостями організаційної культури, має, як пра- вило, всі її переваги й недоліки, дає змогу більш ґрунтовно формулювати соціальні стратегії загалом і елементи соціальних напря-

мків у стратегіях іншого типу.

Організаційно-управлінська концепція стратегії повязана з конку-

рентними діями, заходами та методами здійснення стратегічної діяль- ності на підприємстві.

Конкретне застосування стратегій у діяльності підприємств обумо- вили наявність різних підходів до визначення стратегії.

Запропоновані в навчальній літературі тлумачення стратегії як пла- ну [10], набору правил [11], засобів [12], системи заходів [13], напрямку [14; 15; 16] характеризують стратегію з різних позицій і в комплексі ві- дображають її сутність, яка розкривається при відповіді на наступні пи- тання:

1.У якому фінансово-економічному стані і середовищі перебуває підприємство нині?

2.Який стан підприємства очікують у перспективі: бажаний чи реа- льно можливий?

3.Які альтернативні напрямки розвитку підприємства можливі (з урахуванням його сильних і слабких сторін, загроз і можливостей сере- довища)?

4.Якими методами і засобами можна реалізувати обрану страте-

гію?

Відповіді на ці запитання розкривають основні завдання стратегії,

які полягають у наступному:

визначення сфери діяльності і формування стратегічних установок;

постановка стратегічних цілей і завдань для їх досягнення;

формулювання стратегії для досягнення обраних цілей і результа- тів діяльності виробництва;

реалізація стратегічного плану;

оцінка результатів діяльності і зміна стратегічного плану. Урахування вищезазначеного дозволяє стверджувати, що стратегія

це генеральна програма дій, спрямована на досягнення визначених

орієнтирів діяльності підприємства на підставі оцінки його потенційних можливостей і прогнозування розвитку зовнішнього середовища.

Оскільки в умовах динамічної зміни зовнішнього середовища важко детально спланувати програму дій з розвитку діяльності підприємства, то реальна стратегія буде формуватися з двох частин (рис. 6.1):

1) продуманих цілеспрямованих дій підприємства (запланована стратегія);

128В. Л. Дикань, В.О. Зубенко, О.В. Маковоз, І.В. Токмакова, О.В. Шраменко

2)реакції на непередбачений розвиток подій і на конкуренцію, що підсилюється (адаптована стратегія).

Рис. 6.1. Реальна стратегія як обєднання двох частин

запланованої та адаптованої

До особливостей стратегії підприємства, що відрізняє її від поточ- них (на даний момент) дій, відносяться наступні:

1)процес розробки та реалізації стратегії не завершується якою- небудь негайною дією;

2)стратегія носить ймовірнісний, приблизний характер;

3)сильний вплив на реалізацію, стратегії має зворотній звязок;

4)на рівні стратегії найчастіше неможливо визначити абсолютний показник ефективності стратегічних рішень;

5)необхідність у стратегії відпадає, як тільки реальний хід розвитку виводить підприємство на бажані події.

Таким чином, щоб забезпечити ефективну діяльність та конкуренто-

спроможність сучасне підприємство повинно мати добре обґрунтовану стратегію, а також повинно бути готовим адаптуватися до випадкових обставин, виникнення яких можливо в майбутньому.

При формуванні стратегії необхідно врахувати багатоплановий ха- рактер діяльності підприємств, так як складна внутрішня структура по- требує розробки системи стратегій у вигляді «стратегічного набору».

Сучасне підприємство являє собою систему бізнесів, яка ефективно поєднує

усобі два основних елементи: підсистему відособлених бізнесів (господарський портфель)іпідсистемузагрегованихвидів діяльності, щоїхзабезпечує.

Конкретний бізнес у структурі підприємства повинен фінансуватися з свого доходу і, в основному, розвиватися за рахунок цього доходу. В стратегічному контексті такий окремий конкретний бізнес підприємст-

ва з позицій зовнішнього середовища трактується як стратегічна зона господарювання чи стратегічна галузь бізнесу підприємства, а з позицій підприємства як стратегічний господарський центр чи стратегічний

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

129

 

 

господарський підрозділ (стратегічна одиниця бізнесу) для якого може бути налагоджений облік доходів, витрат та капіталовкладень і для яко- го може бути розроблена конкретна спеціалізована бізнес-стратегія.

Агрегований вид діяльності підприємства фінансується з її так зва- ного централізованого бюджету, який формується за рахунок відраху- вань від окремих бізнесів і запозичених коштів (кредитів тощо). За ко-

жним окремим агрегованим видом діяльності з забезпечення також слід розробляти свою спеціалізовану стратегія.

Всі зазначені вище стратегії (окремих бізнесів і агрегованих видів забезпечуючої діяльності підприємства) є відносно відособленими, але

органічними системними елементами загальної цілісної комплексної системи «стратегічного набору» підприємства, яку вони формують в усій своїй сукупності і яка називається «стратегія підприємства».

Таким чином, зважаючи на багатоплановий характер діяльності су- часного підприємства, його стратегія представляє собою певний пере-

лік взаємоповязаних стратегій, що являють «стратегічний набір». Стратегічний набір це система стратегій різного типу, що їх

розробляє підприємство на певний відрізок часу, яка відбиває специфі- ку функціонування та розвитку підприємства, а також рівень його пре- тендування на місце й роль у зовнішньому середовищі.

Основними вимогами до стратегічного набору є:

орієнтація на досягнення реальних взаємоповязаних цілей;

ясність змісту та розуміння необхідності застосування певного на- бору (системи) стратегій;

ієрархічний характер, оскільки можна відокремити загальну стра- тегію, продуктово-товарні стратегії окремих підрозділів, основні та за- безпечуючі стратегії (ресурсні та функціональні) для кожного зі скаля- рних ланцюгів;

надійність, що передбачає його всебічну обґрунтованість, зваже- ність;

відображення господарських процесів у їхній сукупності та взає- мозвязку;

гнучкість і динамічність стратегічного набору, тобто врахування змін у зовнішньому та внутрішньому середовищі, що відбувається в змінах у пріоритетах і змісті, а також, у разі потреби, переході на резер- вні стратегії;

баланс рівноваги між прибутковими та витратними стратегіями, основними та компенсаційними, резервними.

Стратегічний набір має заповнити «стратегічну прогалину» діяльно- сті підприємства, тобто забезпечити умови для його саморозвитку.

Стратегічна прогалина виникає внаслідок розриву між цілями та можливостями підприємства (рис. 6.2).

130

В. Л. Дикань, В.О. Зубенко, О.В. Маковоз, І.В. Токмакова, О.В. Шраменко

 

Стратегічні

 

 

 

 

 

 

показники

 

 

 

 

Показники

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

стратегічного

 

 

 

 

 

 

плану

 

 

 

Розрив

Можливості

 

 

 

 

 

підприємтсва

 

 

 

 

 

 

В даний

Через

Через

Через

 

Роки

 

час

5 років

10 років

15 років

 

 

 

Рис. 6.2. Стратегічна прогалина

 

 

Стратегічна прогалина це інтервал між можливостями, зумов-

леними наявними тенденціями зростання підприємства та бажаними орієнтирами необхідними для розвязання нагальних проблем зростан- ня та зміцнення підприємства в довгостроковій перспективі.

Стратегічна прогалина ідентифікується через систему конкретних проблем, які відображають конкретний зміст невідповідності між ме- тою і поточною ситуацією, поточним станом підприємства як обєкта управління, труднощі та невирішені завдання, вузькі місця, які спосте- рігаються у його функціонуванні.

Проблеми можуть бути комплексні або специфічні, довго- або коро- ткострокові, перспективні або поточні, загальні або локальні та інші. Чітке уявлення про наявні проблеми, джерела та їх можливий розвиток

дає змогу приймати обґрунтовані рішення з метою уникнення або помякшення впливу на підприємство та окремі його підсистеми. Від- так, стратегічна прогалина це поле стратегічних рішень, які мають

прийняти керівники підприємства для вирішення виявлених проблем з метою наближення (переведення) наявних тенденцій розвитку в бажані.

Рішення (заходи) щодо заповнення, компенсації, ліквідації стратегі- чної прогалини зазвичай стосуються:

-впровадження у виробництво підприємством нових продуктів за умови збереження виробництва традиційних;

-заповнення нових ринків традиційними та новим продуктами під- приємства;

-пошуку нових можливостей для зростання;

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

131

 

 

-пошуку і активного впровадження інновацій різних типів для за- безпечення досягнення бажаних параметрів діяльності;

-визначення сфер діяльності, де підприємство є конкурентоспро- можним та розробка заходів щодо забезпечення або підвищення конку- рентоспроможності підприємства загалом;

-перерозподілу ресурсів за напрямами діяльності (як неперспекти- вних, так і тих, де підприємство є конкурентоспроможним);

-вибір розмаху диверсифікації щодо напрямків діяльності вирі- шення питань (проблем) злиття, поглинання, реструктуризації або лік- відації окремих бізнес-підрозділів з метою досягнення синергетичного ефекту.

Рішення щодо заповнення, компенсації, ліквідації стратегічної про- галини конкретного підприємства, які й складають зміст його стратегі- чного набору, приймаються на основі аналізу та оцінки відповідей, отриманих на наступні запитання, що стосуються як традиційних, так і перспективних для освоєння підприємством сфер його бізнесу:

1.Чи є певні «прогалини» в асортименті, які потрібно заповнити?

2.Чи треба скорочувати асортимент?

3.Чи є на ринку які-небудь ніші, на яких варто сконцентрувати ува- гу та зусилля?

4.Чи можливо покращити дизайн товарів або послуг, щоб зробити їх більш привабливими для споживачів?

5.Наскільки товари або послуги вище/нижче за рівнем конкуренто- спроможності порівняно з підприємствами, що входять до однієї стра- тегічної групи?

6.Як ми можемо підвищити привабливість товару за рахунок упа- ковки та системи формування попиту та стимулювання збуту?

7.Що конкретно ми маємо зробити для створення нового, ефектив- ного та перспективного напрямку діяльності (бізнесу) та збільшення лояльності покупців до нашого підприємства?

8.Якою має бути наша цінова стратегія (в тому числі система зни- жок) порівняно з конкурентами?

9.Яким є рівень нашого аналізу витрат і їх потенціального зниження?

10.Яким є рівень впливу матеріально-технічних ресурсів на рівень

конкурентоспроможності та яких заходів можна вжити з покращення постачання матеріально-технічними ресурсами?

Необхідно зазначити, що, з одного боку, вказані запитання не виче- рпують і не висвітлюють усіх аспектів діяльності та розвитку підпри- ємства, а також його управління, спрямованого на заповнення стратегі- чної прогалини. А з іншого, тільки комплексне вирішення проблем, повязаних із вказаними питаннями, що висвітлюють функціонування та розвиток підприємства, і які стосуються, зокрема, визначення мож-

132 В. Л. Дикань, В.О. Зубенко, О.В. Маковоз, І.В. Токмакова, О.В. Шраменко

ливостей і напрямів зміцнення його потенціалу, становища на ринку, зміни профілю діяльності тощо, може забезпечити заповнення (ліквіда- цію) стратегічної прогалини. Таке комплексне вирішення вказаних проблем можливе лише за рахунок розробки обґрунтованих взаємо- повязаних стратегій, тобто стратегічного набору, який фактично є су- купністю стратегічних рішень щодо заповнення, компенсації, ліквідації стратегічної прогалини.

6.2.Формування ефективного стратегічного набору

Згідно з визначенням стратегічного набору, його формування здійс- нюється в наступній послідовності:

за кожним окремим конкретним бізнесом підприємства розробля- ється окрема бізнес-стратегія;

сукупність усіх бізнес-стратегій складає основний «стратегічний бізнес-блок», так звану провідну підсистему корпоративної стратегії підприємства;

за кожним великим спеціалізованим видом (сферою) діяльності із функціонального забезпечення, що у структурі підприємства теж є від- носно відособленим елементом, розробляється своя стратегія (функціо- нальна);

сукупність стратегій функціональних видів (сфер) діяльності складає допоміжний стратегічний блок, так звану підсистему корпора- тивної стратегії, що забезпечує;

на основі провідної та забезпечувальної підсистем виробляється своя стратегія, яка є їх системним зєднанням і являє загальну корпора- тивну стратегію підприємства.

Тобто, процес побудови стратегічного набору це діяльність, яка здійснюється на всіх рівнях ієрархії управління підприємством загаль- нокорпоративному, бізнес-рівні, забезпечувальному (підтримки).

Щоб забезпечити звязок між стратегіями різних рівнів використо- вують декомпонування (розклад складного явища на складові цього явища).

Декомпонування стратегії підприємства це розподіл цілей

підприємства і стратегічних функцій по їх досягненню на складові цих цілей і функцій.

Тобто корпоративні місія і цілі та корпоративні функції по їх досяг- ненню повинні бути розподілені по кожному рівню управління, дове- дені до кожного оперативного виконавця, кожного працівника. Місії,

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

133

 

 

цілі та стратегії за всіма рівнями повинні бути взаємоповязані і взає- мообумовлені.

Декомпозиція стратегії підприємства повинна тривати доти, доки стратегічні завдання на останньому рівні декомпозиції не стануть від- повідати, двом ознакам:

виконання кожного із стратегічних завдань можна доручити окремому стратегічному підрозділу;

міру виконання кожного стратегічного завдання можна визначи- ти за допомогою певного показника.

Можна виділити наступні основні підходи декомпоновки стратегії підприємства як певного «стратегічного набору»:

1)як системи функціональних стратегій (декомпоновка, в основі

якої лежить принцип представлення стратегії як комплексу стратегій основних функціональних напрямків діяльності підприємства);

2)первинного виділення провідної ключової стратегії-підсистеми (наприклад, продуктово-ринкової) з наступною побудовою на її основі всіх стратегій-підсистем, а також корпоративної стратегії як системи в цілому;

3)як системи стратегій окремих бізнесів підприємства (декомпоно- вка, в основі якої лежить принцип представлення підприємства як сис- теми його бізнесів і, відповідно, його стратегії як системи стратегій цих бізнесів);

4)ресурсний підхід;

5)на основі виділення стратегій основних елементів так званої «ключової компетенції» підприємства.

Оскільки формування стратегії підприємства здійснюється на основі дотримання принципу багатоаспектності (комплексності) її розробки, для забезпечення визначення і вибору ефективних альтернатив «страте- гічного набору» підприємства один підхід декомпонування його страте- гії практично завжди доповнюють іншим.

В Україні ж, порівняно зі всіма іншими концепціями декомпонуван- ня стратегії підприємства, найбільш відомим і застосовуваним є функ- ціональний підхід. Хоча за критерієм кінцевої ефективності функціона- льний підхід має певні внутрішні обмеження і повинен, як уже було зазначено, доповнюватися іншими підходами.

З функціональної точки зору, економічна стратегія підприємства це сукупність конкретних (визначених специфікою діяльності конкрет- ного підприємства) елементарних функціональних взаємоповязаних і взаємообумовлених стратегій (функціональних складових стратегії під- приємства), обєднаних єдиною глобальною метою створенням і під- тримкою високого рівня конкурентної переваги підприємства в довго- строковому періоді. Тобто економічна стратегія підприємства це

134 В. Л. Дикань, В.О. Зубенко, О.В. Маковоз, І.В. Токмакова, О.В. Шраменко

функціональна система підприємства забезпечення його конкурентної переваги на перспективу.

Відтак, декомпозиція стратегії підприємства залежить від функціо-

нальних аспектів комплексної господарської діяльності конкретного підприємства. Зокрема, можна виділити і такий склад конфігурацію функціональних стратегій в стратегічному наборі підприємства: марке- тингова, виробнича, фінансова стратегія, стратегія НДДКР, стратегія управління персоналом.

Структурування стратегії починають відразу після формулювання, оскільки ця робота є важливим етапом її розроблення й обґрунтування.

При цьому необхідно остерігатися спрощеного буденного розуміння декомпонування як розподілу стратегії на складові та їх подальшої кон- кретизації до рівня виробничих поточних завдань.

Декомпонування має відбуватися з урахуванням таких методологіч-

них вимог:

а)правильний і обґрунтований вибір критерію декомпонування, який має бути підпорядкований усвідомленій меті;

б)врахування і використання при декомпонуванні головних особли- востей загальної стратегії підприємства (ключові фактори успіху, здат- ність до синергії тощо);

в)ставлення до декомпонування стратегії як до інструмента опера- тивного реагування, передбачуваної дії на зміни у конкретному середо- вищі;

г) орієнтація на отримання внаслідок декомпонування нових якос- тей, характеристик підприємства.

У процесі декомпонування важливо забезпечити бачення діалектич- ної єдності цілого і його частин, їх взаємодії.

При формуванні стратегічного набору, слід памятати, що не може бути двох ідентичних стратегічних наборів, якими керуються підпри- ємства, навіть якщо вони належать до однієї й тієї самої галузі. Це по- яснюється умовами функціонування кожного з підприємств: особливо-

стями адаптації внутрішнього середовища до вимог зовнішнього оточення, а також ступенем активності впливу керівництва на форму- вання середовища функціонування організації взагалі. Немає двох од- накових підприємств, тому не може бути двох однакових стратегічних наборів.

Щоб створити ефективний стратегічний набір, кожну з його складо- вих потрібно формулювати із залученням тих фахівців, які знаходяться у тих підсистемах і підрозділах, що будуть розвиватися на основі обра- них стратегій.

Детальний розподіл відповідальності за розробку стратегій на різ-

них рівнях між керівниками корпорації наведено в таблиці 6.1.

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ

135

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 6.1

РОЗПОДІЛ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА РОЗРОБКУ СТРАТЕГІЧНОГО НАБОРУ

 

 

 

 

 

 

Рівень стратегії

Відповідальна особа

 

 

Заходи

 

 

 

 

 

Корпоративна

Корпоративне

ке-

створює господарський портфель стру-

стратегія

рівництво

 

 

ктурних підрозділів корпорації і управляє

 

 

 

 

 

ним;

 

 

 

 

 

 

 

концентрує зусилля, спрямовані на по-

 

 

 

 

 

ліпшення роботи у всіх сферах діяльності

 

 

 

 

 

підприємства;

 

 

 

 

 

 

 

виконує пошук шляхів одержання си-

 

 

 

 

 

нергетичного

ефекту серед

споріднених

 

 

 

 

 

господарських

підрозділів і

перетворює

 

 

 

 

 

його в конкурентну перевагу;

 

 

 

 

 

 

встановлює і ранжує привабливість ін-

 

 

 

 

 

вестування в різні сфери діяльності з ме-

 

 

 

 

 

тою розподілу засобів у найбільш перспе-

 

 

 

 

 

ктивні напрямки

 

Ділова стратегія

Генеральний

дире-

встановлює і зміцнює довгострокову і

 

ктор

підприємства

конкуренто-спроможну позицію підпри-

 

(керівники

підроз-

ємства на ринку;

 

 

ділів)

 

 

 

формує механізм реагування на зміни в

 

 

 

 

 

зовнішньому середовищі;

 

 

 

 

 

 

координує дії функціональних підроз-

 

 

 

 

 

ділів;

 

 

 

 

 

 

 

вирішує конкретні стратегічні пробле-

 

 

 

 

 

ми, актуальні в даний момент

 

Функціональна

Керівник підрозді-

підвищує

конкурентоспроможність

стратегія

лу всередині

під-

підприємства;

 

 

 

приємства

(керів-

підтримує ділову стратегію і досягнен-

 

ники

середньої

ня цілей підрозділу:

 

 

ланки)

 

 

розглядає пропозиції і координує дії

 

 

 

 

 

менеджерів на місцях

 

Операційна стра-

Менеджери з виро-

управляють ключовими організаційни-

тегія

бництва, територі-

ми ланками і вирішенням щоденних опе-

 

альні

керуючі та

раційних завдань, що мають стратегічну

 

менеджери

 

ниж-

важливість (наприклад, рекламні кампанії,

 

ньої

ланки

управ-

закупівля сировини, управління запасами,

 

ління

 

 

 

капітальний чи профілактичний ремонт

 

 

 

 

 

тощо)

 

 

У такий спосіб забезпечується ефективна координація різноспрямова- них стратегій стратегічного набору та виконання дій, що зумовлені страте- гічними планами, розробленими для реалізації стратегічного набору.

Таким чином, обґрунтованим вважається той стратегічний набір, що є правильним для даного підприємства і якого можна досягти за допо-

могою наявного потенціалу та певних зусиль щодо його трансформації для забезпечення конкурентоспроможного рівня в довгостроковій пер- спективі.