Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Met_Roz_Graf

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.04.2021
Размер:
2.71 Mб
Скачать

Міністерство транспорту України

Дніпропетровський державний технічний університет

залізничного транспорту

Кафедра «Теоретична механіка»

Методикарозв'язаннязадач теоретичноїмеханіки

Методичні вказівки до виконання контрольних та розрахунково -графічних робіт

Укладачі: В.С.Буров, С.А.Костриця

Для студентів І та II курсів спеціальностей В,Т,ЕМ, які навчаються на факультеті безвідривної підготовки,

та для студентів І та II курсів денної форми навчання факультетів «Е»,»М»)

Дніпропетровськ 1990

Укладачі: доцент Віктор Семенович Буров, доцентСергійАнатолійовичКостриця

УДК531

Методика розв'язання задач теоретичної механіки. Методичні вказівки до виконання контрольних та розрахунковографічних робіт / Дніпропетр. держ. техн. універ. залізн. трансп. Уклад: В.С Буров, С.А.Костриця. Дніпропетровськ. 1999. 50 с.

Методичні вказівки містять приклади розв'язання задач контрольних завдань із теоретичної механіки для студентів, які навчаються на факультеті безвідривної підготовки. Це - контрольна робота N4 із розділу «Статика», завдання для контрольної роботи №2 із розділу «Кінематика», завдання для контрольної роботи №3 із розділу «Динаміка». Крім того, приведений матеріал може застосовуватись по завданню викладача для самостійної роботи студентів першого та другого курсів денної форми навчання факультетів «Е», «М» Дніпропетровського державного технічного університету залізничного транспорту.

Іл. 13., Бібліогр.: 12 назв.

Рецензенти : академік ТА України М.М.Хачапурідзе (Інституттранспортнихсистемтатехнологій НАН України), к.т.н. доцент О.Л.Янгулова (ДІІТ).

Підписано до друку 23.02.1999. Формат 60x84 1/16. Папір для множних апаратів. Офсетний друк. Умов. друк. арк. 2,9. Обл.- видавн. арк. 3,1. Тираж 150 прим. Замовл. № 110. Вид.№ 18. Безкоштовно.

Дніпропетровський державний технічний університет залізничного транспорту

Адреса університетута дільниціоперативноїполіграфії: 320700, Дніпропетровськ, 10, вул. Акад. Лазаряна, 2

ВСТУП При вивченні теоретичної механіки, як науки про рівновагу та рух

матеріальних точок та тіл, студенту необхідно закріпити одержані теоретичні знання шляхом виконання контрольних робіт. Наприклад, студенти, які навчаються на факультеті безвідривної підготовки за спеціальностями «В», «Т», «ЕМ» Дніпропетровського державного технічного університету залізничного транспорту, виконують такі контрольні роботи із збірки /10/:

у першому семестрі - контрольну роботу №1 із розділу «Статика»

(задачі СІ, С2, СЗ, С4);

у другому семестрі - контрольну роботу №2 із розділу «Кінематика»

(задачі К1,К2,КЗ,К4);

у третьому семестрі - контрольну роботу №3 із розділу «Динаміка»

(задачі Д1Д2ДЗД4Д5). Студенти факультетів із денною формою навчання крім задач, передбачених календарним планом, в залежності від спеціальності та завдання викладача, можуть виконувати окремі задачі зі збірки /10/. Нижче наведені приклади розв'язання задач теоретичної механіки, які містить збірка/10/.

СТАТИКА

ЗАДАЧА С1

«Рівновага тіла під дією довільної системи сил на площині»

Жорстка умовно невагома пластина АВСО (див. рис. СІ) має у точці А нерухому шарнірну підпору, а у точці В - рухому шарнірну підпору на циліндрах. До точки В прив'язаний трос, який перекинуто через блок; до троса прикріплено вантаж Р=18 кН. На пластину діє пара сил, яка характеризується моментом М =50 кНм та сила Р =25 кН. Усі діючі навантаження та розміри вказані на рисунку.

Дано: Р = 25 кН, а=60°, Р = 18 кН, γ =75°, М=50 кНм, β=30°, а =0,5 м.

Визначити реакції підпор у точках А та В, які викликані діючими зовнішніми навантаженнями.

Указівки. Ця задача - на тему «рівновага тіла під дією довільної системи сил на площині». Найчастіше у своїй практиці інженер при розв'язанні задач намагається привести будь-яку систему сил, що діють на тверде тіло, саме до довільної системи сил на площині. Такі випадки зустрічаються при

З

Соседние файлы в предмете Теоретическая механика