Скачиваний:
31
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Розділ 9 Контейнерні і контрейлерні перевезення

(ст.ст. 7, 10, 38, 54, 85 і 119 Статуту залізниць України, Правила перевезення вантажів в універсальних контейнерах, Правила перевезення вантажів у спеціальних та спеціалізованих контейнерах відправників і одержувачів, глава 9 Технічних умов навантаження і кріплення вантажів)

9.1 Поняття про контейнерні перевезення і контейнерну транспортну систему

Для перевезення вантажів можуть застосовуватись універсальні контейнери транспорту, а також спеціальні і спеціалізовані контейнери, що належать відправникам або одержувачам.

Усі контейнери за розмірами і вантажопідйомністю повинні відповідати вимогам стандартів (технічних умов).

Стаття 54 Статуту залізниць України

Основні терміни

Вантажний контейнер – це транспортний засіб, який багаторазово використовується на одному або декількох видах транспорту, призначений для перевезення і тимчасового зберігання вантажів, обладнаний пристосуваннями для механізованої установки і зняття його з транспортних засобів, має постійну технічну характеристику та обєм не менше одного кубічного метра.

Універсальний контейнер транспорту – вантажний контейнер,

призначений для перевезення різноманітних тарно-штучних вантажів, який належить транспортним організаціям країни (Укрзалізниці, Морфлоту, Річфлоту, автотранспортним організаціям, авіазагонам), а також адміністраціям залізничного транспорту держав – учасниць Угоди про спільне користування вагонами і контейнерами, укладеної між Урядами держав–учасниць Співдружності в 1993 р.

Власний (приватний) контейнер – контейнер, який належить підприємствам та організаціям вантажовідправників і вантажоодержувачів.

Спеціальний контейнер – власний вантажний контейнер, який за розмірами та вантажопідйомністю відповідає вимогам стандартів (технічних умов) і призначений для перевезення залізничним транспортом окремих видів вантажів, які вимагають дотримання певних умов при транспортуванні.

Спеціалізований контейнер – власний великовантажний контейнер, який відповідає вимогам міжнародних стандартів і призначений для перевезення тарно-штучних швидкопсувних вантажів, наливних та сипучих матеріалів, однорідних за своїм фізико-хімічним складом і з однаковими умовами перевезення.

Контейнерна транспортна система – це система, яка об’єднує в собі і погоджує застосування уніфікованих транспортних та перевантажувальних засобів для здійснення перевезення вантажів у контейнерах від складу

виробника продукції до складу споживача за участю підприємств різних галузей, різних видів транспорту і держав.

Підприємство -

 

виробник

 

продукція

автомобіль

автомобіль

контейнер

вагон

 

 

Станція

Станція

 

відправлення

 

 

призначення

 

 

 

поїзд

 

 

Підприємство -

 

 

споживач

автомобіль автомобіль

вагон

контейнер

продукція

Рис. 9.1 Принципова схема контейнерних перевезень залізничним транспортом

9.1.1 Контейнеризація перевезень і контейнерна транспортна система

Як транспортний засіб контейнер виконує чотири основні функції:

збільшеної уніфікованої вантажної одиниці;

знімного кузова рухомого складу;

зовнішньої транспортної тари;

тимчасової складської місткості.

Перевезення вантажів у контейнерах дозволяють: комплексно механізувати і автоматизувати вантажні та складські операції, знизити їх собівартість майже у 2 рази, підвищити продуктивність праці у 4–5 разів, значно скоротити простої рухомого складу під вантажними операціями, забезпечити збереження вантажів, що перевозяться, зменшити витрати на зовнішню тару та упакування вантажів.

Крім того, застосування контейнерів дозволяє підвищити пропускну спроможність навантажувально-розвантажувальних фронтів, підвищити якість використання складських приміщень, а в ряді випадків і виключити потребу в критих складах. Уніфікація вантажних одиниць (контейнерів) дає можливість:

виконувати вантажні роботи меншою кількістю уніфікованих і високопродуктивних машин; спростити і скоротити в часі транспортноекспедиційні, передавальні та інші комерційні операції; підвищити культуру перевезення (вантаж доставляється за принципом “від дверей до дверей”); доставляти вантажі без їх переробки різними видами транспорту в населені пункти, віддалені від залізниць на десятки і сотні кілометрів.

Великий економічний ефект контейнерних перевезень досягається завдяки прискоренню доставки вантажів від постачальників до споживачів. Вартість вантажів, які перевозяться у контейнерах, висока, тому істотно знижується вартісна величина вантажної маси, яка знаходиться в процесі транспортування, та прискорюється обіг матеріальних ресурсів у багатьох галузях економіки.

Система доставки вантажів від відправника до одержувача в контейнерах одержала назву контейнерної транспортної системи.

Функціонування контейнерної транспортної системи потребує спільних і узгоджених дій не лише різних видів транспорту, але й різних галузей економіки. Відмінною рисою цієї системи є комплексний підхід до створення єдиної матеріально-технічної бази контейнерних перевезень, параметри всіх елементів якої тісно взаємоув’язуються.

Комплексний розвиток матеріально-технічної бази контейнерних перевезень усіх видів транспорту та в причетних до цих перевезень галузях економіки потребує першочергових заходів щодо удосконалення планування, організації, економічного і правового регулювання перевезень; оснащення уніфікованими технічними засобами переробки і транспортування контейнерів промислових баз зародження і закінчення вантажопотоків у контейнерах, пунктів перевалки контейнерів з одного виду транспорту на інший.

Великого значення і розвитку набуває контейнеризація у міжнародних сполученнях, у сполученнях між великими промисловими центрами країни, а також при розробці на перспективу нових технологічних процесів промислових підприємств і організацій, складів матеріально-технічного постачання, перевалочних та торговельних баз.

До технічних засобів контейнерної транспортної системи відносять контейнери; спеціалізований рухомий склад залізничного, автомобільного, водного і повітряного транспорту; контейнерні пункти (термінали) та засоби механізованого перевантаження контейнерів. До технічних засобів належать також пристрої автоматики, обчислювальної техніки, зв'язку тощо, які використовуються для автоматизації технологічних процесів і для оптимізації планування та удосконалення оперативної діяльності при здійсненні контейнерних перевезень.

9.1.2 Класифікація і призначення контейнерів, їх технікоексплуатаційні характеристики

У залежності від призначення і способів експлуатації контейнери поділяються на універсальні і спеціальні.

Універсальні контейнери призначені для перевезення різноманітних вантажів і, як правило, належать транспортним організаціям (залізницям, морським і річковим пароплавствам, автотранспортним підприємствам), їх називають контейнерами транспорту.

Спеціальні і спеціалізовані контейнери призначені для перевезення окремих вантажів або груп вантажів і належать відправникам або одержувачам вантажів. Усі контейнери, незалежно від власності, за розмірами та вантажопідйомністю повинні відповідати вимогам стандартів (технічних умов), мати маркувальні коди встановленого зразка, а також трафарет терміну наступного огляду або ремонту. Не допускаються до експлуатації контейнери без маркувального коду і без трафарету про термін наступного огляду чи ремонту, а також із простроченням терміну огляду чи ремонту.

Універсальні контейнери за вантажопідйомністю прийнято поділяти на три групи:

малотоннажні (рис. 9.2 а) - масою брутто до 2,5т (типорозміри масою брутто 1,25, 1,0 і 0,625т );

середньотоннажні (рис. 9.2 б,в) - масою брутто від 3 до 10т; практично, є три види: масою брутто 3, 3(5) і 5т.; контейнери масою брутто 3(5)т за розмірами відповідають 3-тонним контейнерам, а за вантажопідйомністю – 5-тонним;

великотоннажні (рис. 9.3) - масою брутто 10т і більше; з них найбільш поширені масою брутто 20-25т., починають з'являтися в експлуатації масою брутто 30 і 40т.

Велико- і середньотоннажні контейнери перевозяться на відкритому рухомому складі, малотоннажні, що на колесах, можуть перевозитися тільки в універсальних критих, багажних і поштових вагонах. Щодо малотоннажних, необхідно відмітити, що вони більше не виготовляються, ще в окремих випадках використовуються у прямих автомобільних і поштових перевезеннях і, як різновид контейнерів, зникають.

Параметри і конструкція універсальних контейнерів уніфіковані, тому такі контейнери можуть застосовуватися на всіх видах транспорту, а великотоннажні, крім того, і в міжнародних сполученнях. Так уніфіковані середньотоннажні контейнери УКК-3, УКК-3(5) і УКК-5 використовуються тільки у внутрішніх сполученнях (автомобільному, залізничному, водному і змішаному залізнично-водному). Уніфіковані вітчизняні великотоннажні контейнери типу УУК-30, УУК-20 і УУК-10 прийняті за основу для входження до контейнерної транспортної системи, яка створюється в рамках європейської інтеграції.

Рис. 9.2 Зовнішній вигляд універсальних контейнерів: а – малотоннажний масою брутто 1,25т; б – середньотоннажний УУК-3 масою брутто 3т; в – середньотоннажний УУК-5 масою брутто 5т

Таблиця 9.1 - Характеристики вітчизняних універсальних контейнерів

 

 

 

 

 

Розміри, мм

 

 

Розміри

 

 

Тип

 

 

(у чисельнику – зовнішні

 

 

 

 

 

Корис-

дверних

 

контейнера

Маса

 

розміри, у знаменнику –

Коефі-

 

 

 

Тара,

 

внутрішні)

 

ний

отворів

 

 

 

брутто,

 

 

(ширина

цієнт

Позначен-

 

Позначен-

т

 

 

 

 

об’єм,

ня згідно з

 

ня за

Т

 

довжина

 

ширина

висота

м3

х

тари

ГОСТ

 

стандартом

 

 

 

 

висота),

 

 

 

 

 

 

 

 

 

мм

 

18477-79

 

ІСО-668

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2438

 

 

 

 

УУК-30

 

1 А

30,48

3,6

12192

 

2438

60,90

2297 x

0,134

 

12020

 

2309

2202

2145

 

 

 

 

 

 

 

 

УУК-20

 

1 С

20,32

2,1

6058

 

2438

2438

29,60

2297 x

0,115

 

5885

 

2309

2202

2145

 

 

 

 

 

 

 

 

УУК-10

 

1 Д

10,16

1,2

2991

 

2438

2438

14,10

2297 x

0,134

 

2820

 

2309

2202

2145

 

 

 

 

 

 

 

 

УУК-5

 

3 А

5,0

0,98

2650

 

2100

2400

10,50

1960 x

0,243

 

2520

 

1968

2121

2114

 

 

 

 

 

 

 

 

УУК-3

 

3 С

3,0

0,5

2100

 

1325

2400

5,25

1321 x

0,200

 

1978

 

1321

2150

2129

 

 

 

 

 

 

 

 

Важливими уніфікованими вузлами контейнерів є пристрої особливої конструкції для автоматичної їх застропки при перевантаженні. Великотоннажні контейнери для цього обладнанні фітингами, а середньотоннажні – римами. Крім того, фітинги використовуються для закріплення контейнерів на рухомому складі і поміж собою (при розташуванні в 2 і більше ярусів на палубі морських суден).

Основними типами великотоннажних контейнерів європейської транспортної системи є міжнародні типорозміри ІС і ІСС (масою брутто 24т), а також ІА і ІАА (масою брутто 30т). Контейнери типорозмірів ІСС і ІАА мають зовнішню висоту 2591мм (8,5 футів), а контейнери типорозмірів ІС і ІА

– 2438мм (8 футів). Контейнери масою брутто 24т (ІС і ІСС) мають однакову зовнішню довжину (20 футів або 6058мм), а контейнери масою брутто 30,48т (ІА і ІАА) у 2 рази довші. Зовнішня ширина усіх контейнерів, крім типів ЗА, ЗВ, ЗС, однакова – 2438мм.

Важливими експлуатаційними характеристиками контейнерів є також такі їх параметри: ширина дверного отвору; внутрішні довжина, ширина і висота; внутрішній об’єм; тара та маса вантажу, яка може завантажуватися і разом із тарою складає масу брутто.

Основні характеристики універсальних контейнерів за міжнародними стандартами приведені в таблиці 9.2.

Таблиця 9.2 - Характеристики універсальних контейнерів за міжнародними стандартами

Типо-

Розмір,

 

Розміри, мм

 

Маса, т.

Корисний

 

 

дверного

 

 

розмір

футів

Зовнішні

Внутрішні

брутто

тари

об’єм, м3

 

 

 

 

отвору

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

L=12192

l=12027

-

 

 

 

1АА

40

B=2438

b=2330

2286

30.48

3.4-3.6

66.6

 

 

H=2591

h=2350

2261

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L=12192

l=12027

-

 

 

 

1A

40

B=2438

b=2330

2286

30.48

3.4-3.6

62.4

 

 

H=2438

h=2197

2134

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L=9125

l=9030

-

 

 

 

1BB

30

B=2438

b=2330

2286

25.40

2.8-3.0

50.0

 

 

H=2591

h=2350

2261

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L=9125

l=9030

-

 

 

 

1B

30

B=2438

b=2330

2286

25.40

2.8-3.0

48.0

 

 

H=2438

h=2197

2134

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L=6058

l=5867

-

 

 

 

1CC

20

B=2438

b=2330

2286

24.00

2.1-2.2

32.7

 

 

H=2591

h=2350

2261

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L=6058

l=5867

-

 

 

 

1C

20

B=2438

b=2330

2286

24.00

2.1-2.2

30.6

 

 

H=2438

h=2197

2134

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L=2991

l=2867

-

 

 

 

1D

10

B=2438

b=2330

2286

10.20

1.2-1.3

14.2

 

 

H=2438

h=2197

2134

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L=1968

l=1800

-

 

 

 

1E

-

B=2438

b=2330

2286

7.40

1.0-1.1

10.2

 

 

H=2438

h=2197

2134

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L=1460

l=1325

-

 

 

 

1F

-

B=2438

b=2330

2286

5.50

0.5-0.7

6.8

 

 

H=2438

h=2497

2134

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L=2100

l=1950

-

 

 

 

3A

-

B=2650

b=2515

1950

5.00

0.9-1.0

10.4

 

 

H=2450

h=2128

2100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L=2100

l=1980

-

 

 

 

3B

-

B=1325

b=1225

1225

5.00

0.5-0.6

5.16

 

 

H=2400

h=2128

2090

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L=2100

l=1980

-

 

 

 

3C

-

B=1385

b=2225

1225

2.25

0.5-0.6

2.7

 

 

H=2400

h=2128

1090

 

 

 

Рис. 9.3 Схема конструкції універсального великотоннажного контейнера (а) і загальний його вигляд (б):

1 – дверна рама; 2 – верхній фітинг; 3 – бокова стіна; 4 – рама торцевої стіни; 5 – нижня рама; 6 – пази для автонавантажувача при перевантаженні завантаженого контейнера; 7 – пази для автонавантажувача при перевантаженні порожнього контейнера; 8 – завіса дверей; 9 – замок (засув) дверей; 10 – стулка дверей; 11 – обшивка торцевої стіни;

12 – нижній фітинг

Спеціальні контейнери мають особливу конструкцію, відповідну умовам транспортування певних видів вантажів. Вони повинні мати такі знаки і написи:

умовне (скорочене) найменування організації, підприємства, установи, яким належить контейнер;

номер контейнера;

маса тари і маса брутто в кг;

внутрішній об’єм у куб. м;

місце, місяць і рік виготовлення;

місце, місяць і рік останнього капітального ремонту.

За конструктивними особливостями спеціальні контейнери поділяють на жорсткі, м'які (еластичні), комбіновані.

Спеціальні контейнери для перевезення різних вантажів у внутрішніх сполученнях поділяються на вісім типів у залежності від властивостей вантажів. Наприклад, СК-1 призначений для сипучих вантажів у вигляді порошків або зерен, що потребують захисту від атмосферних опадів (цемент, сода, гранульований суперфосфат тощо), СК-2 – для сипучих вантажів із підвищеною вологістю (рудні концентрати тощо).

Спеціалізовані великовантажні контейнери бувають трьох видів:

танк-контейнери (контейнери-цистерни), призначені для перевезення рідких вантажів;

рефрижераторні (рефконтейнери), призначені для перевезення тарноштучних швидкопсувних вантажів;

хопер-контейнери, призначені для перевезення сипучих вантажів. Спеціалізовані контейнери в конструктивному відношенні відрізняються

від універсальних великотоннажних тим, що в них у середині несучого каркасу розміщені резервуари для рідких вантажів, або холодильні камери для швидкопсувних вантажів із холодильним агрегатом, бункери для сипучих матеріалів чи інші місткості для розміщення окремих вантажів. Вони повинні відповідати вимогам міжнародного стандарту ІСО і на них наносяться такі трафарети:

код власника і номер контейнера;

код країни;

маса брутто і тара контейнера;

табличка про допущення контейнера до експлуатації за умовами

безпеки;

табличка про допущення перевезення вантажів за митними печатками та пломбами;

дата чергового планового ремонту.

Спеціалізовані ізотермічні контейнери для перевезення швидкопсувних вантажів у міжнародних сполученнях мають такі самі зовнішні габаритні розміри, як і універсальні, але відрізняються вантажопідйомністю, наприклад, типу 1А мають вантажопідйомність 23т, 1АА – 28т; 1С – 16,5т; 1СС – 17,69т. Для насипних, рідких та газоподібних вантажів використовують контейнерицистерни трьох типів, аналогічних універсальним 1В, 1С і 1Д, які мають такі ж габаритні розміри і відповідно вантажопідйомність: 22,30, 18,22 і 8,66т. Спеціалізовані великовантажні контейнери перевозяться на фітингових платформах. Їх розміщення та кріплення на платформі-контейнеровозі проводиться згідно з Технічними умовами для великотоннажних універсальних контейнерів транспорту.

9.1.3 Нумерація, знаки і написи на контейнерах

Усі великотоннажні контейнери згідно з міжнародними кодовими стандартами позначаються на кузовах такими маркувальними кодами в двох рядках:

у першому рядку:

чотири великі латинські літери визначають код власника;

шість цифр - порядковий номер контейнера;

одна цифра осторонь - кодовий захист номера;

у другому рядку:

дві великі латинські літери - код країни;

дві цифри - код розмірів контейнера;

дві цифри - код типу контейнера.

Три перші літери коду залізниці-власниці – це його офіційний реєстровий код (Укрзалізниця – UZU, Російські залізниці – RZD, Білоруська залізниця – BCD, залізниці Польщі – SPD і т.д.), четверта літера U позначає ознаку транспортного обладнання “Контейнер вантажний”.

Код країни-власниці контейнера має дві латинські літери (Україна – UА, Росія – RU, Білорусь – ВY, Словаччина – SK, Польща – PL, Чехія – CZ, Німеччина – DЕ, Казахстан – KZ і т.д.).

Приклад позначення:

7

U Z U U 123456

UA 2210

Згідно з позначенням цей контейнер належить Укрзалізниці (UZU), яка є суб’єктом держави Україна (UA). Контейнер має інвентарний номер 123456, а цифра 7 захищає всю інформацію про контейнер. Даний контейнер згідно з кодом 22, що є у другому рядку, має довжину 6058мм і висоту 2591мм (тобто належить до типу ІСС). Згідно з двома останніми цифрами коду 10 у другому рядку контейнер є закритим, із природною вентиляцією та отворами зверху для пасивної вентиляції.

На контейнері також позначаються: на дверях – максимальна маса брутто (MGW) і власна маса (TARE) у кілограмах (kg) і фунтах (lb), на бокових стінах контейнера – термін (місяць і рік) чергового капітального ремонту та інші дані.

На всіх великотоннажних контейнерах за міжнародними стандартами в місці, де їх не можна пошкодити і добре видно, при виготовленні прикріпляються дві таблички розмірами не менше ніж 200×100мм із міцного, корозійностійкого та негорючого матеріалу з написами англійською мовою:

табличка КБК (рис. 9.4) встановлюється на дверях контейнера і відповідно до вимог Міжнародної конвенції з безпеки експлуатації контейнерів (КБК) і містить інформацію:

“гарантується безпечна експлуатація згідно з правилами КБК”;

дата виготовлення;

розпізнавальний (ідентифікаційний) номер;

максимальна маса брутто_____ кг, _____ фунтів;

допустиме навантаження при штабелюванні _____ кг, _____ фунтів;

сила при випробуванні на перекіс ___________ Ньютонів;

дата огляду і таврування.

CSC SAFETI APPROVAL

DATE MANUFAKTURED

IDENTIFICATION No

MAXIMUM OPERATING GROSS MASS .… kg …. lb

ALLOWABLE STACKING LOAD

FOR 1,8 g ….

TRANSVERT RACKING NEST FORCE ……. N

……….

……….

……….

Рис. 9.4 Табличка КБК на дверях великотоннажного контейнера

табличка КТК (рис. 9.5) – митна табличка, яка містить інформацію про придатність контейнера для перевезення вантажу під митним контролем:

дозволяється перевезення вантажів під митними печатками і пломбами;

назва країни;

тип контейнера;

заводський номер контейнера.

APPROVED FOR TRANSPORT

UNDER CUSTOMS SEAL

STATE

TYPE

MANUFACTURER’S №

 

OF THE CONTAINER

Рис. 9.5 Табличка КТК (митна табличка) на великотоннажному контейнері

Середньотоннажні контейнери позначаються маркувальними знаками теж двома рядками. У першому рядку наноситься дев’ятизначний номер. Номер середньотоннажного контейнера масою брутто 3т починається з цифри 3, а контейнера масою брутто 5т – з цифри 5. Наступні після першої сім цифр складають серійний номер контейнера, а дев’ята призначена для кодового захисту. У другому рядку п’ять знаків: перші три цифри є числовим кодом країни-власниці (наприклад, код України - 804), а дві наступні цифри – код типу контейнера.

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки