Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
559.9 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра фінанси, облік і аудит

Курсовий проект

(Розрахунково-графічна робота № 1)

з дисципліни

«Управлінський Аналіз господарської діяльності»

на тему: «Аналіз ефективності використання основних засобів підприємства»

Студента IV курсу МН-4- групи

напряму підготовки: 073 «Менеджмент»

спеціальності: Транспортний менеджмент

Керівник: Турпак Тетяна Григорівна

Кандидат економічних наук, доцент кафедри

Національна шкала: ________________

Кількість балів: ____ Оцінка: ECTS ___

Члени комісії: ________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

м. Київ – 2020 рік

Зміст

Вступ……………………………….………………………......……………………3

  1. Теоретична частина ………………………………………………...…………..5

  2. Аналітична частина …………….………………………………………………7

Висновки...….………………………………………..…..………………………..11

Список рекомендованої літератури……………….……...…………..…….…….12

Додатки………………………………………………………………………….…13

Вступ

Основні засоби – матеріальні активи, які підприємство утримує для використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання (експлуатацї) яких більше року (або операційного циклу, якщо він більший за рік).Основні засоби слугують матеріально-технічною базою виробництва, фундаментом його вдосконалення і розвитку. Цей процес відбувається шляхом нарощування потенціалу основних засобів (екстенсивно) і через підвищення інтенсивності їх використання (інтенсивно). Мета економічного аналізу основних фондів – визначення забезпечення основними засобами за умови найбільш інтенсивного їх використання та пошуку резервів підвищення їх віддачі.

Враховуючи принцип систематичного підходу, в процесі економічного аналізу на різних рівнях менеджменту виділяють такі завдання:

  • аналіз обсягу та структури основних засобів і їх відповідності вимогам технічного прогресу та оптимальним параметрам виробництва

  • визначення технічного стану основних засобів, темпів, форм і методів їх оновлення

  • виявлення внутрівиробничих резервів поліпшення використання основних засобів

  • розрахунок кінцевих виробничо-фінансових результатів поліпшення використання основних засобів.

Основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів і послуг, надання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально – культурних функцій, очікуваний термін корисного використання яких більше одного року.

Аналіз стану та ефективності використання основних засобів підприємства передбачає проведення наступної аналітичної роботи. На першому етапі аналізу визначається загальний обсяг основних засобів підприємства у вартісному вимірі та вивчається динаміка обсягу основних засобів порівняно з попереднім. На другому етапі аналізу вивчається склад основних засобів і динаміка окремих видів та груп основних засобів. В процесі аналізу основні засоби групують за ознаками класифікації.

Наступним етапом аналізу є аналіз ступеня зносу основних засобів. Ступінь зносу основних засобів характеризує їх вік та можливість подальшого використання. Інтенсивність відновлення основних засобів характеризує інтенсивність уведення в дію нових основних засобів. Останнім етапом аналізу основних засобів є аналіз ефективності використання   основних засобів. Ступінь вирішення цього завдання оцінюється шляхом порівняння з підприємствами-аналогами системи показників ефективності використання основних засобів .

Основні засоби – довгострокові активи, якими підприємство володіє тривалий час з метою продовження та здійснення своєї діяльності, а не для перепродажу.

Визначаючи економічну ефективність використання основних засобів, оцінюють за системою натуральних і вартісних показників, основними серед яких  фондовіддача, фондомісткість та рентабельність капіталу вкладеного в основні засоби. При укрупненому аналізі об’єктом є всі виробничі засоби, а з метою його поглиблення – окремі види основних засобів основного виду діяльності.

Соседние файлы в папке ж)