Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
146.43 Кб
Скачать

Тема 2. Класифікація страхування.

Практикум

Мета – засвоєння й поглиблення теоретичних знань про основні підходи до класифікації страхування, розгляд систем страхування та оволодіння навичками вибору й застосування необхідної системи страхування для розрахунку страхового відшкодування.

План семінарського заняття

1. Необхідність класифікації страхування, її наукове та практичне значення.

2. Основні підходи до класифікації страхування.

3. Класифікація страхування за об’єктами: галузями, підгалузями та видами страхування.

4. Класифікація за спеціалізацією страховиків.

5. Класифікація страхування за формами проведення.

6. Системи страхування.

Термінологічних словник

Взаємне страхування – це організаційна форма страхування, що виражає домовленість між групою фізичних і юридичних осіб про відшкодування один одному майбутніх можливих збитків у певних частках.

Вид страхування – страхування однорідних, однакового походження майнових інтересів від одного або сукупності страхових ризиків, пов’язаних із наслідками страхових випадків для однорідних об’єктів страхування, спираючись на одноманітні умови, види, особливості страхового захисту й формування страхових резервів.

Галузь страхування – це відокремлена сфера страхування майнових інтересів, пов’язаних із наслідками страхових випадків для однорідних об’єктів страхування, якій властиві особливі принципи та методи страхового захисту й формування страхових резервів. Галузями страхування в Україні є: особове страхування, майнове страхування та страхування відповідальності.

Добровільне страхування – це страхування, здійснюване на основі договору між страхувальником і страховиком, тобто на підставі волевиявлення учасників договору за умови, що страховик має для цього відповідну ліцензію.

Змішане страхування – страхування застосовуване в страхуванні життя, для якого договір укладають одночасно на дожиття, на випадок смерті та втрати здоров’я.

Індивідуальне страхування – страхування, за якого договори укладають з окремими фізичними особами в індивідуальному порядку; вони 45

забезпечують урахування визначених потреб окремих осіб відповідно до їх суспільного, майнового й сімейного стану.

Класифікація страхування – це наукова система поділу страхування на сфери діяльності, галузі, підгалузі та види, ланки яких розміщують так, що кожна наступна є частиною попередньої.

Колективне страхування – страхування, що передбачає укладання договорів з адміністрацією підприємств, організацій, установ, що є страхувальниками. Застрахованими є особи, які працюють на цьому підприємстві, в установі та організації.

Комбіноване страхування – страхування, що характеризується об’єднанням в одному договорі страхування кількох об’єктів. Наприклад, страхування засобів транспорту й багажу разом зі страхуванням водія та пасажирів.

Комерційне страхування – різновид підприємницької діяльності, спрямованої на здійснення страхового захисту юридичних та фізичних осіб, яку можуть здійснювати як акціонерні, повні, командитні товариства або товариства з додатковою відповідальністю, так і державні страхові організації, метою яких є отримання прибутку.

Майновий інтерес – поняття, що має два смислових значення.

По-перше, майновий інтерес пов’язаний із наявністю в страхувальника предмета страхування, страховий захист якого він хоче забезпечити, тобто майновий інтерес є специфічною формою усвідомлення потреби в страхуванні. По-друге, майновий інтерес визначають як суму, на яку оцінюють можливий збиток від знищення або пошкодження майна. Цій сумі відповідає страховий інтерес власника майна.

Майнове страхування – галузь страхування, в якій об’єктом страхування виступають майнові інтереси, пов’язані з володінням, користуванням та розпоряджанням майном. Економічне призначення цього виду страхування – відшкодування збитків, що виникають внаслідок настання страхового випадку. Страхувальниками є не лише власники майна, а й інші юридичні чи фізичні особи, які відповідають за збереження цього майна

Нещасний випадок – раптова, короткочасна, непередбачувана й незалежна від волі страхувальника (застрахованої особи) подія, що може призвести до травматичного пошкодження, каліцтва або іншого розладу здоров’я застрахованої особи.

Об’єкт страхування – майновий інтерес страхувальника, пов’язаний із:

а) життям, здоров’ям, працездатністю страхувальника (особисте страхування);

б) володінням, користуванням і розпоряджанням майном (майнове страхування);

в) відшкодуванням страхувальником заподіяної ним шкоди третій особі (страхування відповідальності). 46

Обов’язкове страхування – страхування, що передбачає виникнення страхових правовідносин. Його здійснюють на підставі відповідних законодавчих актів в обов’язковому порядку.

Ознака класифікації – ознака, на якій базується поділ страхування на окремі ланки класифікації.

Особисте страхування – страхування за якого в якості об’єктом страхування є майнові інтереси, пов’язані з життям, здоров’ям, працездатністю та додатковою пенсією людини. Особисте страхування поєднує ризикову й заощаджувальну функції страхування

Підгалузь страхування – це сукупність видів страхування близьких за змістом і походженням майнових інтересів від характерних для них страхових ризиків, ґрунтуючись на типових для них умовах і видах страхового захисту й формування страхових резервів.

Предмет (об’єкт) страхування – матеріальні й нематеріальні цінності, які страхують (майно, життя, здоров’я, працездатність, належний відшкодуванню збиток, навколишнє природне середовище тощо).

Різновиди страхування – це страхування однорідних об’єктів у певному обсязі страхової відповідальності.

Страхування відповідальності – галузь страхування, в якій об’єктом є майнові інтереси, пов’язані з відшкодуванням страхувальником заподіяної ним шкоди особі або її майну, а також збитку, завданого юридичній особі. Через страхування відповідальності реалізують страховий захист економічних інтересів тих осіб, які, можливо, заподіють шкоду або призведуть до збитку та втрат.

Страхування життя – це вид особового страхування, що передбачає обов’язок страховика здійснити страхову виплату згідно з договором страхування в разі дожиття застрахованої особи до закінчення строку дії договору страхування та (або) досягнення застрахованою особою визначеного договором віку.

Товариство взаємного страхування – об’єднання юридичних або фізичних осіб, створене на основі добровільної угоди між ними для страхового захисту своїх майнових інтересів.

Форми страхування – порядок організації страхування на засадах добровільності або обов’язковості.

Методичні рекомендації для розв’язання задач

Приклад 1

Страхова оцінка об’єкта – 700 тис. грн. Страхова сума – 600 тис. грн. Збитки внаслідок пожежі – 300 тис. грн. Визначити величину відшкодування в разі пропорційної відповідальності й відповідальності за першим ризиком. 47

Розв’язання

1. Визначаємо розмір відшкодування за системою пропорційної відповідальності:

СВ = Зб × СС/СО = 300 × 600/700 = 257,14 тис. грн.

2. Визначаємо розмір відшкодування за системою першого ризику:

СВ = 300 тис. грн (страхове відшкодування виплатять у повному обсязі збитків, але не більшим за розмір страхової суми).

Приклад 2

Визначити страхове покриття за системою першого ризику й системою пропорційної відповідальності на основі таких даних. Вартість застрахованого майна становить 15 тис. грн, страхова сума за договором страхування – 10 тис. грн, договором передбачена безумовна франшиза 5 %, а збиток страхувальника внаслідок страхової події – 12 тис. грн.

Розв’язання

1. Визначаємо розмір франшизи:

10 000 × 0,05 = 500 грн.

2. Визначаємо розмір страхового відшкодування за системою пропорційної відповідальності:

СВ = Зб × СС/СО – Ф = 12 000 × 10 000/15 000 – 500 = 7 500 грн.

3. Визначаємо розмір страхового відшкодування за системою першого ризику:

СВ = 12 000 грн – 500 грн = 11 500 грн (збитки перевищують страхову суму, тому виплатять відшкодування не більше за її розмір – 10 000 грн).

Приклад 3

Сільськогосподарське підприємство застрахувало врожай пшениці. У поточному році підприємство недоотримало врожаю, тому страхова компанія зобов’язана відшкодувати 80 % збитків. Середня врожайність (Вс) за 5 попередніх років – 30 ц з 1 га, площа посіву (П) – 300 га, а фактична врожайність (Вф) пшениці – 25 ц/га. Закупівельна ціна (Ц) пшениці за 1 ц становить 70 грн. Визначити розмір страхового відшкодування, що повинно отримати сільськогосподарське підприємство.

Розв’язання

1. Визначаємо розмір збитків:

Зб = (Вс – Вф) × П × Ц = (30 – 25) × 300 × 70= 105 000 грн.

2. Визначаємо розмір страхового відшкодування:

105000 × 0,8 = 84 000 грн.

Практичні завдання

Задача 1. Розрахувати суму першого і другого ризику при страхуванні домашнього майна за варіантами, поданими у таблиці 2.3. Зробити висновки.

Таблиця 2.3 – Дані задачі Варіант

Вартість домашнього майна, грн

Страхова сума за угодою страхування, грн

Сума збитків від пожежі, грн

1

40 000

28 000

32 500

2

28 000

12 000

25 000

3

54 000

30 000

47 600

4

89 000

50 000

50 000

5

85 500

46 000

38 000

Задача 15. Розрахувати розмір страхової премії та страхового відшкодування за системою пропорційної відповідальності й системою першого ризику за варіантами, зазначеними в таблиці 2.5.

Таблиця 2.5 – Дані задачі Показник

1-й варіант

2-й варіант

3-й варіант

Балансова вартість, тис. грн

220

460

270

Страхова сума, тис. грн

180

300

200

Термін страхування, (місяці)

6

9

8

Базовий тариф (за рік)

2

1,5 %

3 %

Безумовна франшиза

5

Умовна франшиза

10 %

7 %

Збитки в наслідок страхової події, тис. грн

80

30

4

Витрати на рятування майна, тис. грн

5

3

2

зі страховою компанією на суму 35 тис. грн. Балансова вартість майна становить 50 тис. грн. Унаслідок стихійного лиха майну підприємства завдано збиток на суму 23 тис. грн. Держава надала допомогу підприємству з ліквідації наслідків повені сумою 9 тис. грн. Визначити розмір страхового відшкодування, що страховій компанії потрібно виплатити підприємству. 51

Задача 17. Визначити страхове покриття за системою першого ризику й системою пропорційної відповідальності на основі таких даних. Вартість застрахованого майна становить 12 тис. грн, страхова сума за договором страхування – 10 тис. грн. Договором передбачена безумовна франшиза 5 %, а збиток страхувальника внаслідок страхової події – 7,5 тис. грн.

Задача 18. ТОВ «Зірка» уклало зі страховою компанією «Гарант» договір про страхування офісу вартістю 90 000 грн на суму 35 000 грн. Через певний час після укладання договору в офісі сталася пожежа. Після укладання страхового акту стало відомо, що збиток страхувальника внаслідок ушкодження офісу – 15 000 грн. Розрахуйте суму страхового відшкодування з використанням системи першого ризику. У договорі є запис франшиза вільно від 5 % страхової суми.

Задача 19. Житловий будинок дійсною вартістю 500 тис. грн був застрахованим на суму 350 тис. грн. Через настання страхового випадку вартість відбудовних робіт з урахуванням зносу досягла 220 тис. грн. Страхове забезпечення базується на системі пропорційної відповідальності. Визначити суму страхового відшкодування. Яку суму страхового відшкодування отримав би страхувальник, якби житловий будинок був застрахованим відповідно до дійсної вартості?

Задача 20. У страхову компанію звернулося з заявою ТОВ «Гарант» про пожежу, що сталася в цеху підприємства на 4-му місяці дії договору страхування. Унаслідок страхового випадку пошкоджені основні засоби на суму 23 350 тис. грн. Балансова вартість основних засобів, заявлених підприємством, становить 85 400 тис. грн. Договір страхування майна підприємства укладено терміном на 1 рік на страхову суму 75 000 тис. грн, а страховий тариф – 1 %. Договір страхування укладено з умовою наявності безумовної франшизи 10 %. Визначити розмір страхового платежу й суму страхового відшкодування. Зазначити перелік документів, необхідних для вирішення питання про страхове відшкодування.

Чи буде продовженою дія договору страхування до закінчення терміну (1 рік) і в якому обсязі страхової відповідальності?

Задача 21. Зі страховою компанією укладено договір страхування майна промислового підприємства. Дійсна вартість майна на момент укладання договору страхування дорівнювала 18 млн грн. Плата за страхування становить 235 тис. грн за страховим тарифом 2,3 %. Збиток унаслідок настання страхового випадку – 13 млн грн. Визначити суму страхового відшкодування за системою пропорційної відповідальності, якщо в договорі зазначено безумовну франшизу 15 %. 52

Задача 22. Дійсна початкова вартість автомобіля становить 500 тис. грн, знос на момент укладання договору страхування – 16 %. Унаслідок страхового випадку автомобіль знищено. Вартість деталей, придатних для подальшого використання, з урахуванням зносу – 16 800 грн, витрати на приведення майна в належний стан – 5 350 грн. Визначити розмір страхового відшкодування, якщо межа відповідальності страховика становить 70 %, а безумовна франшиза – 2 %.

Соседние файлы в папке управління страхуванням в діяльності АТП