Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

4 курс 1 семестр / планування діяльності / дз / МН-4-,МКР № 1 за 22.10.20

.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
18.93 Кб
Скачать

1 . Роль і місце планування в управлінні підприємством :

Плануванняце процес визначення цілей і завдань підприємства на певну перспективу та вибір оптимального шляху їх досягнення й ресурсного забезпечення.

Планування займає велике місце в управлінні , бо воно забезпечує підприємству основу для прийняття оптимальних управлінських рішень та знижує ризик, сприяє пошуку найбільш придатних напрямів дій.

Роль – полягає в тому , що об’єднує структурні підрозділи підприємства спільною метою, надає всім процесам односпрямованості й скоординованості, що дозволяє найбільш повно й ефективно використовувати наявні ресурси, комплексно, якісно та своєчасно розв’язувати різноманітні завдання управління.

2. Що таке методи планування ? Їх характеристика .

Методи планування — це конкретні прийоми і способи, які використовуються для обґрунтування планових показників.

Основні методи планування на підприємствах:

  • Балансовий метод, в основі якого лежить принцип рівності напрямів та обсягів використання ресурсів із джерелами їх надходження.

  • Нормативний метод планування передбачає використання в планових розрахунках абсолютних та відносних норм і нормативів.

  • Метод екстраполяції (обґрунтування показників "від досягнутого") передбачає визначення майбутнього стану підприємства на основі сформованих у минулому і сьогоденні темпів і пропорцій.

  • Метод техніко-економічних розрахунків передбачає проводити обґрунтування планових показників на основі затвердженого (прийнятого) алгоритму.

  • Програмно-цільовий метод використовується при обґрунтуванні комплексних цільових програм, а також у стратегічному плануванні.

  • Метод експертної оцінки базується на раціональних доказах експертів при високому рівні невизначеності зовнішнього середовища та використання непрямих даних про розвиток об'єкта планування.

  • Економіко-математичне моделювання економічних процесів, з допомогою яких можливо отримати інформацію про майбутній стан об'єкта планування та шляхи досягнення цього стану.

3. Види (форми) планування (стратегічне , тактичне ,оперативне ).

Оперативне планування полягає у вирішенні поточних задач, поставлених вище стоячими органами або керівництвом підприємства для вирішення традиційних, (зазвичай оперативних) завдань.

Тактичне планування полягає в обгрунтуванні і виборі способів вирішення і досягнення тактичних цілей підприємства.

Стратегічне планування включає вибір і обгрунтування завдань і засобів для досягнення стратегічних цілей підприємства зазвичай на довгостроковий період. В якості стратегічних цілей можуть бути поставлені цілі досягнення найбільшої прибутковості, високу ринкову вартість активів підприємства для подальшого продажу або найбільшою фінансової стійкості і т.д.

За часом дії розрізняють: довгострокове, середньострокове, короткострокове і поточне планування.

Довгострокові плани розробляються на період до 10 років. Зазвичай вони націлені на рішення масштабних стратегічних цілей. В умовах кризи і невизначеності економічної обстановки довгострокове планування має значні ризики.

Середньострокові плани розробляються на період від одного року до 3-5 років.

Короткострокові плани деталізуються зазвичай на термін до одного року, в даний час є найпоширенішими.

Поточні плани мають терміни планування: квартал, місяць, декада, доба.

4. Дати визначення : ліцензія , ліцензіат ,ліцензіар . Які документи подаються для отримання ліцензії ?

Ліцензія - називають такий документ державного зразка, що підтверджує право ліцензіата (власника такої ліцензії) займатися тим видом діяльності, що вказаний у документі.

Ліцензіат-це суб'єкт господарювання, який одержав ліцензію на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню

Ліцензіар-це будь-яка юридична чи фізична особа, що має право власності і передає будь-якій іншій фізичній чи юридичній особі право на використання одного чи кількох зазначених об'єктів у певних межах.

У заяві про отримання ліцензії повинна міститися інформація про:

1) здобувача ліцензії:

для юридичної особи - повне найменування, ідентифікаційний код, місцезнаходження, перелік відокремлених підрозділів, у межах яких планується провадження господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню;

для фізичної особи - підприємця - прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дані про місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (не зазначається фізичною особою, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомила про це відповідний контролюючий орган і має відмітку у паспорті, - подається копія цієї відмітки) та згода на обробку персональних даних з метою забезпечення виконання вимог цього Закону;

2) вид господарської діяльності (повністю або частково, на провадження якого здобувач ліцензії має намір отримати ліцензію.

3. До заяви про отримання ліцензії додаються:

1) документи відповідно до ліцензійних умов;

2) копія паспорта керівника здобувача ліцензії (або його уповноваженого представника) із відміткою контролюючого органу про повідомлення про відмову через свої релігійні переконання від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (подається тільки фізичними особами - підприємцями, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та

3) опис документів, що подаються для отримання ліцензії, у двох екземплярах (у разі подання документів у паперовій формі).

{ 4. Перелік підтвердних документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії, встановлюється ліцензійними умовами і є виключним.

5. Що таке бізнес план ,для кого він розробляється ?

Бізнес план - це ретельно підготовлений плановий документ, який розкриває усі сторони будь-якого започатковуваного комерційного проекту.

Також такий план є документом для презентації проекту перед потенційними інвесторами, партнерами та кредиторами.

Бізнес-план допомагає майбутнім підприємцям вирішити такі завдання:

  •  вивчити перспективність ринку збуту;

  •  оцінити витрати на виробництво продукції;

  • вивчити показники, які будуть контролювати стан справ.

Мета бізнес-плану – планування господарської діяльності підприємства від найближчого до найвіддаленішого періоду. Бізнес-план відповідає на багато питань для майбутнього існування фірми:

  • визначення виду діяльності фірми;

  • формування стратегії та тактики;

  • розробка маркетингових заходів на ринку реклами;

  • аналіз матеріального та фінансового положення фірми;

  • підбір персоналу підприємства та визначення умов мотивації праці;

  • передбачення ризиків та труднощів.