Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
16.47 Кб
Скачать

2 Характеристика продукції (послуг) та ринків збуту

Для випуску нового виду морозива скористуємося патентом № 34680 на корисну модель авторів Рябової О.О., Савицької О.В., Бондаренко Є.В. «Функціональний топінг (солодкий соус) для харчування спортсменів «Ранкове пробудження», патентом № 33919 на корисну модель авторів Рябової О.О., Савицької О.В., Бондаренко Є.В. «Морозиво «Тайм-аут» для спортсменів» та дисертацією Бондаренко Є.В. «Формування споживчих властивостей морозива для спортсменов».

Харчування як фактор, що формує фізичну працездатність і композиційний склад тіла спортсмена, завжди викликало підвищений інтерес спортсменів і тренерів.

Вуглеводи - найбільш важливий продукт у харчуванні спортсменів, оскільки це єдине джерело енергії, здатне забезпечити інтенсивність виконання фізичних вправ протягом тривалого часу навіть у тих випадках, коли енергетичні запаси організму відносно невеликі.

Дуже часто в організм спортсмена надходить недостатньо вуглеводів, тому їхній тренувальний процес стає малоефективним, а рівень фізичної підготовленості - недостатньо високим.

Існує думка, що перетворення фруктози в глюкозу відбувається відносно повільно, чим і пояснюється використання композицій глюкоза + фруктоза для пролонгування вивільнення енергії в часі [5, 23].

При підтриманні високих рівнів глікогену спортсмени легше переносять тренувальні навантаження. Якщо спортсмен споживає стільки їжі, скільки необхідно, щоб задовольнити відчуття голоду, то це, як правило, призводить до того, що споживається недостатня кількість вуглеводів для компенсації витрат енергії під час змагальної та тренувальної діяльності. Дисбаланс між використанням глікогену та споживанням вуглеводів може, принаймні частково, пояснити, чому у деяких спортсменів спостерігається хронічне стомлення і вони потребують не менш ніж 48 годин, щоб відновити нормальний вміст глікогену у м’язах [4,15].

Серед великого розмаїття існуючих харчових продуктів група харчових продуктів для спортсменів має досить невеликий сегмент, що дуже швидко розвивається. У літературі харчові продукти для спортсменів об’єднано терміном «спортивне харчування», що є досить умовним, тому що об’єднує і збагачені, але традиційні харчові продукти, а також білкові, вуглеводні, вітамінні, мінеральні концентрати та їх премікси, які спочатку були розроблені медиками і фармакологами для хворих людей, а вже потім з конкретними рекомендаціями впроваджені у практику харчування спортсменів.

Ідея позиціонування таких харчових продуктів виникла на початку 1970-х років з розквітом бодибілдінгу, коли з метою поліпшення своїх результатів спортсмени звернулися за порадою до науковців медиків. Великі фармацевтичні компанії швидко проаналізували проблему та перспективи розвитку цього напряму харчування і розробили цілу низку спортивних продуктів: протеїнові та амінокислотні харчові добавки, вітамінно-мінеральні комплекси, енергетичні напої тощо.

При виробництві харчових продуктів для спортсменів функціональної спрямованості використовують велику кількість добавок, які умовно можна розподілити по наступних групах залежно від їх здатності до корекції небажаного стану організму:

  • адаптогени рослинного та тваринного походження;

  • речовини енергетичної дії;

  • речовини пластичної дії;

  • біогенні стимулятори;

  • ноотропи;

  • антиоксиданти;

  • антигіпоксанти;

  • вітамінні комплекси;

  • микро- та мікроелементні комплекси;

  • продукти бджільництва та інше [].