Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Экология Реферат пдф

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.02.2021
Размер:
219.56 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Одеський Національний Морський Університет

Кафедра «Безпека життєдіяльності, екологія і хімія»

Реферат

З дисципліни «Екологія» На тему: «Завдання екологічного аудиту»

Виконала:

Студентка 1 курсу 2 групи ТТС Новікова Віка Анатоліївна Перевірила:

Старший викладач Савчук Євгенія Вікторівна

.

Одеса-2020

Зміст:

1.Поняття екологічного аудиту………………………………………………..3

2.Основні завдання екологічного аудиту……………………………………..3

3.Предмети розгляду при проведенні аудиту…………………………………3 4.Особи, які мають право на впровадження екологічного аудиту………….4

5.Зміст екологічного аудиту. Види і його параметри………………………..4

6.Структура еко-аудиту…………………………………………………………6

7.Екологічний аудит в Україні…………………………………………….…. 6

8.Процедура аудиту……………………………………………………….…….7

9.Висновки……………………………………………………………………….9

3

1.Поняття екологічного аудиту

Екологічний аудит експертиза й аналіз діяльності і звітності суб'єкта, що хазяює, уповноваженими на те юридичними (аудиторська організація) або фізичними (еколог-аудитор) особами з метою визначення їхньої відповідності діючому екологічному законодавству, екологічним нормативним актам, стандартам, сертифікатам, правилам, вимогам, постановам і розпорядженням державних і природоохоронних органів по забезпеченню екологічної безпеки, проведення консультацій і видача рекомендацій.

2.Основні завдання екологічного аудиту

Основними завданнями екологічного аудиту є:

збір достовірної інформації про екологічні аспекти виробничої діяльності об'єкта екологічного аудиту та формування на

їїоснові висновку екологічного аудиту;

встановлення відповідності об'єктів екологічного аудиту вимогам законодавства про охорону навколишнього природного середовища та іншим критеріям екологічного аудиту;

оцінка впливу діяльності об'єкта екологічного аудиту на стан навколишнього природного середовища;

оцінка ефективності, повноти і обґрунтованості заходів, що вживаються для охорони навколишнього природного середовища на об'єкті екологічного аудиту.

Конкретні завдання екологічного аудиту в кожному окремому випадку визначаються замовником, виходячи з його потреб, відповідно до цього Закону та інших актів законодавства України, характеру діяльності об'єкта екологічного аудиту.

3.Предмети розгляду при проведенні аудиту

Предметом розгляду при проведенні екологічного аудиту визнаються:

• види діяльності, пов'язані з охороною навколишнього середовища, природокористуванням;

4

стан навколишнього середовища на виробничому або природному об'єкті;

системи управління навколишнім середовищем;

дотримання природоохоронного законодавства і встановлених екологічних вимог;

використання ресурсів;

процеси поводження з відходами;

фінансові ризики, пов'язані з відповідальністю за порушення допустимого впливу та ін.

4.Особи, які мають право на впровадження екологічного аудиту.

Екологічний аудит проводиться фізичними особами - екоаудитора - спеціалістами, які мають відповідне кваліфікаційне свідоцтво (атестат), та юридичними особами - екоаудиторської фірмами, що мають у своєму штаті екоаудіторов і які отримали від повноважного органу дозвіл (ліцензію) на здійснення даного виду діяльності.

5.Зміст екологічного аудиту. Види і його параметри

Екологічний аудит повинний бути орієнтований на внутрішні індивідуальні потреби підприємства відповідно до його політики і встановлених цілями. Крім того, важливо чітко ідентифікувати мети і задачі діяльності підприємства, перш ніж визначити, який тип екологічного аудиту йому необхідний.

Наприклад, офіційні природоохоронні органи установлюють визначений ступінь детальності проведення екологічного аудиту, тоді як рада директорів або керівництво підприємства, відповідно до власних задач і проведеною екологічною політикою, може зробити установку на проведення більш детального аудиту, у якому аналізуються всі аспекти організації керування і роботи підприємства на різних структурних рівнях.

5

Екологічний аудит можна умовно підрозділити на кілька типів у залежності від цілей, однак вони не є взаємно виключають. Це значить, що протягом року можна провести кілька різних видів екологічного аудиту: аудит управлінської діяльності підприємства, енергозбереження, мінімізації відходів, нерухомості і т. д.

При придбанні земельної нерухомості може виникнути необхідність у проведенні спеціальних досліджень з метою виявлення користувача останніх 50 років, якщо виникають підозри на забруднення навколишнього середовища.

У сфері діяльності, зв'язаної з мінімізацією відходів, може знадобитися одночасне виконання аудиту і проведення досліджень щодо нових тенденцій і технологій, розроблених і впроваджених у Японії або Європі, що можуть бути адаптовані для виробничого процесу конкретного підприємства. Це може мати істотне значення для реорганізації управлінського апарата підприємства, наприклад в обов'язку персоналу, відповідального за дану діяльність, буде додатково включене проведення огляду й оцінки нової продукції і технологій, що з'являються на ринку, і розробка відповідних заходів для забезпечення їхнього впровадження в діяльність підприємства.

При визначенні параметрів екологічного аудиту варто брати до уваги:

ступінь детальності аналізу діяльності підприємства, що використовується в аудиті, тобто торкається окремих сторін або всієї діяльності компанії;

вироблення концепції і мір, спрямованих на досягнення узгодження з нормативами і лімітами, установленими природоохоронними органами;

географічне положення об'єкта (число офісів і місце розташування

заводів);

тимчасова структура (частота проведення аудитів);

предмет екологічного аудиту (повітря, вода, землі, енергоспоживання, відходи).

6

6.Структура еко-аудиту

7.Екологічний аудит в Україні

З розвитком підприємницької діяльності зростає роль і значення екологічної оцінки та екологічного контролю для різних видів діяльності, які можуть негативно впливати на стан навколишнього природного середовища і здоров'я населення [1, с. 296]. Одним із важливих засобів екологічної оцінки та екологічного контролю є екологічний аудит.

Дослідженням цього питання займалися О. Войтюк, У. Федуник, В. Борисова та ін.

Відповідно до ст. 1 закону України «Про екологічний аудит», екологічний аудит – це документально оформлений системний незалежний процес оцінювання об'єкта екологічного аудиту, що включає збирання і об'єктивне оцінювання доказів для встановлення відповідності визначених видів діяльності, заходів, умов, системи екологічного управління та інформації з цих питань вимогам законодавства України про охорону навколишнього природного середовища та іншим критеріям екологічного аудиту.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 закону України «Про екологічний аудит», екологічний аудит в Україні може бути добровільним чи обов'язковим. Добровільний екологічний аудит здійснюється стосовно будь-яких об'єктів

7

екологічного аудиту на замовлення заінтересованого суб'єкта за згодою керівника чи власника об'єкта екологічного аудиту (ч. 2 ст. 12 закону України «Про екологічний аудит»).

Відповідно до ст. 20 закону України «Про екологічний аудит», результати екологічного аудиту подаються у формі звіту про екологічний аудит, який має містити: - загальні відомості про об'єкт та замовника екологічного аудиту; - підстави для проведення екологічного аудиту, його мету, завдання, програму та обсяг виконаних робіт; - відомості про виконавців екологічного аудиту;- перелік основних законодавчих актів та інших нормативних документів, для перевірки на відповідність яким проводився екологічний аудит;- характеристику фактичного стану об'єкта екологічного аудиту, включаючи оцінку ефективності та достатності його природоохоронної діяльності, систем екологічного управління, стану природоохоронного обладнання та споруд і т.д. (ч. 1). Звіт про екологічний аудит може містити рекомендації щодо заходів, які необхідно вжити для усунення виявлених невідповідностей (ч. 2). Звіт про екологічний аудит є власністю його замовника і підставою для прийняття ним відповідних рішень (ч. 3). Висновки обов'язкового екологічного аудиту враховуються при визначенні умов приватизації об'єктів державної власності, що здійснюють діяльність, яка становить підвищену екологічну небезпеку, екологічного страхування об'єктів, що здійснюють таку діяльність, передачі або придбанні об'єктів у державну власність та в інших випадках, передбачених законодавством (ч. 4) [2, Ст. 500]. Як бачимо, такі висновки мають не обов’язковий, а рекомендаційний характер.

8.Процедура аудиту

Процедура екологічного аудиту повинна забезпечувати можливість оцінки відповідності об'єкта, що перевіряється, установленим, для нього критеріям екологічного аудиту - процедура проведення екологічного аудиту простій і доступної в керуванні і виконанні.

Перед проведенням аудиту необхідно:

1)ідентифікувати процеси, використовувані в комерційній діяльності або виробничому процесі об'єкта аудитування;

2)чітко установити цільову спрямованість політики і планів підприємства;

8

3)визначити компетенцію аудиту, включаючи його структуру

імасштаб;

4)розробити процедури, що встановлюють порядок виконання

аудиту.

Основними етапами процедури екологічного аудиту є:

перевірка первинної документації, журналів реєстрації й інших матеріалів, що реєструють показники природоохоронної діяльності;

збір інформації в рамках проведення аудиту, включаючи співбесіду з персоналом;

візуальне обстеження об'єкта, перевірка стану й експлуатації технічних засобів;

інструментальний аналіз параметрів навколишнього середовища і факторів негативного впливу;

вироблення рекомендацій з удосконалювання природоохоронної діяльності і раціональному використанню природних ресурсів.

При проведенні аудиту підприємство одержує ряд переваг:

визначення можливих шляхів досягнення екологізації діяльності підприємства і виявлення причин, що перешкоджають досягненню цієї мети;

зниження імовірності піддатися ризикові судового позову і виплати великої компенсації за заподіяний збиток, а також екологічних платежів і штрафів;

посилення екологізаціі діяльності і політики підприємства, екологічної свідомості і підвищення екологічної відповідальності персоналу підприємства;

визначення ступеня відповідності діяльності підприємства екологічним нормативам якості навколишнього середовища, встановленим органами федеральної державної влади і суб'єктами федерації;

9

розробка заходів для поліпшення екологічної діяльності підприємства й одночасно по зниженню вартості виробленої продукції;

розробка інформаційної бази негайного реагування на випадок виникнення небезпеки;

поліпшення методів керування при рішенні екологічних

проблем;

економічне стимулювання проектів, що забезпечують зниження негативного впливу на навколишнє природне середовище;

поліпшення взаємин зі структурами влади і громадськістю;

оцінки-ризику і збитку, зв'язаного з забрудненням навколишнього середовища в результаті виробничої або іншої діяльності підприємства;

відповідність стандарту, що встановлює рівень екологічного

ризику.

9.Висновки

Екологічний аудит, а згодом і проведення сертифікації на відповідність ІS0 14000 дасть змогу підприємствам не тільки зменшити свої витрати в процесі виробництва і збільшити прибутки, а й забезпечить довіру населення до їхньої продукції, а отже, і постійний попит. Крім цього. сертифікація дасть змогу полегшити стосунки підприємства з контролюючими державними органами з питань охорони навколишнього середовища.

На сучасному етапі розвитку ринкових відносин керівникам підприємств слід усвідомити, що ігнорування екологічного чинника у довгостроковій перспективі може призвести до виникнення проблем, зокрема, до дисбалансу у вітчизняній економіці. Екологічне удосконалення є конкурентною перевагою, якої можна легко досягти, створивши на підприємстві дієву систему екологічного менеджменту, провівши екологічний аудит, або ж отримати сертифікат ІS0 14000 з подальшим дотриманням екологічних вимог у своїй виробничо-господарській діяльності.

Екологічний аудит в Україні проводиться з метою забезпечення додержання законодавства про охорону навколишнього природного середовища в процесі господарської та іншої діяльності.

10

Однією з умов переходу до сталого розвитку є поєднання інтересів економіки з проблемами екологічної безпеки суспільства, збереження якості навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів. Необхідним кроком для інтеграції національних і міжнародних інтересів у сфері охорони навколишнього середовища є успішне впровадження міжнародних стандартів 150 14000. які стосуються екоаудиту на підприємстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]