Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
143.09 Кб
Скачать

14

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра менеджменту

Розрахунково-графічна робота № 1

з дисципліни «НАУКОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ТА НОРМУВАННЯ ПРАЦІ»

Виконав студент (ка) групи МН – ІІІ - __

______________________________

(прізвище, ім’я та по-батькові )

Перевірив Іванов Вадим Борисович

(прізвище, ім’я та по-батькові )

Національна шкала: ________________

Кількість балів: ____ оцінка ECTS: ____

Київ 2020 р.

Завдання

Завдання студента полягає в аналізі використання різноманітних методів для дослідження витрат часу (мета, методика проведення, особливості використання), обробці результатів групової фотографії робочого часу, виконаної методом інтервальних моментних спостережень.

Вихідні дані обираюсь на основі (табл. 2.1).

Згідно номера залікової книжки студент обирає працівників, номери яких відповідають цифрам залікової книжки і формує лист спостережень групової фотографії робочого дня.

Номер залікової книжки № 37264

Далі перевіряється, чи достатньою є кількість спостережень за умови допустимої похибки результатів Р = 8 % та фактичну похибку за наявної кількості спостережень.

Розраховуються наступні показники: середній відсоток часу оперативної роботи, середній відсоток втрат робочого часу з причин, що залежить від робітника, середній відсоток втрат робочого часу з причин, що не залежить від робітника, можливе зростання продуктивності праці при усуненні втрат часу, що залежать і не залежать від робітника.

На основі сформованого листа оформляють новий лист за методом статистичних моментних спостережень.

Аналіз витрат робочого часу

Методи вивчення витрат робочого часу - метод безпосередніх вимірів і метод моментних спостережень.

Метод безпосередніх вимірів полягає в безперервному спостереженні за трудовим процесом, операцією або її частинами і у фіксації свідчень поточного часу або тривалості виконаних елементів операції.

Метод дозволяє детально вивчати робочий час виконавця і час використання устаткування, отримувати дані в абсолютному вираженні з високою їх достовірністю, отримувати зведення про послідовність окремих елементів роботи, залучати до вивчення витрат самих працівників.

Метод моментних спостережень полягає в реєстрації і обліку кількості однойменних витрат робочого часу у випадково вибрані моменти (в деяких випадках - через рівні проміжки часу). Структуру витрат часу встановлюють по питомій вазі моментів, в які наголошувалися ті або інші полягання (ПЗ, ОП, ПНД і ін.) в загальній кількості моментів за весь період спостереження.

За допомогою цього методу один дослідник може спостерігати за майже необмеженим числом об'єктів; достовірність спостережень не страждає при перервах в проведенні фотографії; трудомісткість спостережень в 5-10 разів менша, ніж при методі безпосередніх вимірів; об'єкт спостереження не підпадає під істотний психологічний вплив з боку спостерігача.

До недоліків методу можна віднести наступне: результатом можуть бути лише усереднені дані; структура витрат робочого часу може бути розкрита не повністю; відсутні дані про послідовність виконання прийомів і операцій; немає можливості безпосередньо фіксувати причини втрат, нераціональних витрат робочого часу.

Реалізація методу моментных спостережень зводиться до того, що спостерігач, обходячи робочі місця по певному маршруту, фіксує дії об'єктів спостереження. Запис ведеться із заздалегідь намічених крапок - фіксажних пунктів (наприклад, опорних колон і ін.).

Соседние файлы в папке 37264