Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

економіка підприємства 3 курс вроде ргр / економіка підприємства ргр 1

.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
15.47 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економіки

РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНА РОБОТА № 1

з навчальної дисципліни «Економіка підприємства»

на тему : «Оцінювання , відновлення та ефективне

використання основних засобів»

Виконав студент групи :

Перевірив: ас.Василик О.В.

Київ 2019 рік

72 .Соціальна інфраструктура на підприємстві

Соціальна інфраструктура – комплекс об'єктів (підприємств, закладів, організацій та споруд), які забезпечують умови функціонування суспільного виробництва і життєдіяльності населення, формування фізично та інтелектуально розвиненого, суспільно активного індивіда.

Головна ознака виділення соціальної інфраструктури в окрему підсистему господарського комплексу, що означає загальні умови процесу суспільного відтворення, – її функціональне призначення і с має складну внутрішню будову – в ній розрізняють частини, ланки, об'єкти.

 

Основа поділу соціальної інфраструктури на частини та ланки – спільне функціональне призначення складових у процесі суспільного відтворення, тобто спрямованість об'єктів та створення умов для задоволення певного кола потреб суспільства, населення, виробництва.

У найзагальнішому вигляді соціальну інфраструктуру поділяють на соціально-побутову та соціально-культурну частини. Соціально-побутова інфраструктура спрямована на створення умов для відтворення людини як біологічної істоти (через побутове середовище), задоволення її потреб у належних умовах життя. Соціально-культурна інфраструктура сприяє відтворенню духовних, інтелектуальних (через культурно-освітнє середовище) та значною мірою фізичних властивостей індивіда, формуванню його як економічно активної особистості, що відповідає певним вимогам суспільства до якості робочої сили. У складі соціально-побутової інфраструктури розрізняють такі компоненти житлово-комунальне господарство, побутове обслуговування населення, торгівля га громадське харчування, пасажирський транспорт і зв'язок для обслуговування населення тощо. Соціально-культурна інфраструктура охоплює охорону здоров'я, рекреаційне господарство, фізичну культуру та спорт, соціальне забезпечення, освіту, культуру та мистецтво, культові споруди тощо. Первинними елементами організації соціальної інфраструктури у складі окремих ланок є об'єкти.

Соціальна інфраструктура відіграє другорядну роль щодо базових галузей сфери матеріального виробництва. Виникнення елементів соціальної інфраструктури пов'язане з розвитком продуктивних сил та поглибленням суспільного поділу праці, коли природні умови виробничої діяльності доповнювалися штучно створеними, обумовленими потребою у підготовчо-заключних процесах та організації обороту виробленого продукту. Об'єктивною потребою для підтримання життєдіяльності та забезпечення економічного прогресу суспільства стало також культурно-побутове обслуговування. Зростання ролі загальних умов процесу суспільного відтворення зумовило появу поняття «інфраструктура» У процесі історичного розвитку, з поглибленням суспільного поділу праці зростає значення загальних умов суспільного відтворення, виникають нові види діяльності у сфері обслуговування, сукупність об'єктів соціальної інфраструктури розширюється.