Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

маркетинг 3 курс ргр / маркет. ргр 4

.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
28.21 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра менеджменту

РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНА РОБОТА № 4

з дисципліни «Маркетинг»

Виконав студент гр

Перевірив: ас. Гончар Т.М.

Національна шкала: _________________ Кількість балів: ____ оцінка ECTS: ____

КИЇВ 2019

ЗМІСТ

ВСТУП ДО ПЛАНУ МАРКЕТИНГУ ПІДПРИЄМСТВА «Х» 3

Підприємство було зареєстровано Виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради, 30.04.2002 р. та має таку юридичну адресу: Україна, 49100, Дніпропетровська область , м. Дніпро , бульвар Слави , 7к. 6

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ 9

ВСТУП ДО ПЛАНУ МАРКЕТИНГУ ПІДПРИЄМСТВА «Х»

Залежно від наявності та способу збору даних їх поділяють на первинні і вторинні. Первинні дані – це інформація, яку зібрано вперше для якоїсь конкретної цілі. Вторинні дані – це інформація, яка вже десь існує, тобто зібрана раніше для певних цілей.

На підприємстві «PROSTOR» збір починається з вторинної інформації. Вторинні дані збирають за допомогою кабінетних досліджень. Існують такі способи збору вторинної інформації: традиційний (класичний) аналіз; контент-аналіз; інформативно-цільовий аналіз.

Традиційний аналіз застосовується при якісному дослідженні, для опису соціально-психологічних процесів і явищ, взаємодії маркетингових комунікацій, корпоративного профілю магазинів «PROSTOR» і її конкурентів, у тому числі в динаміці. Слід зауважити, що даний метод є досить поширеним, і цілком по праву носить ім'я класичний, за ступенем своєї точності і надійності. Мета застосування і використання даного методу - пошукова та описова. Спеціалісти з маркетингових досліджень цей метод на підприємстві «PROSTOR» зазвичай використовується як самостійний спосіб збору даних кабінетних досліджень, проте може бути і застосований в комбінації з польовими або експертними методами, що забезпечують збір первинної інформації.

Цей метод має свої переваги:

1. Дозволяє виділити основні ідеї;

2. Відстежує логіку зв'язків, має можливість на будь-якому проміжному ділянці змінити напрямок;

3. Виявляє протиріччя, оскільки проводиться комплексний аналіз, і є різний джерела;

4. У більшості випадків носить вкрай інформативний характер, повністю розкриває зміст тексту;

Але існує і ряд недоліків у даного методу:

1. Він носить суб'єктивний характер, оскільки збір і обробку проводить одна людина або група, то вони замкнуті в своїх судженнях, обмежена вибірка, висловлюючись статистичними поняттями;

2. Метод досить трудомісткий, оскільки має на увазі аналіз великого числа інформації;

На відміну від класичного аналізу контент-аналіз застосовується в якісних і в кількісних типах дослідження, при вивченні соціально-демографічного та соціально-психологічного портрета цільової аудиторії; ідентифікація глибинних установок респондентів, політичної, економічної орієнтації ЗМІ; виявлення тематики звернень та рекламної стратегії підприємства «PROSTOR».

Даний метод використовується в пошукових, описових, каузальних, прогнозних цілях. Він використовується в магазинах «ЄВА» як основний метод збору даних і в комбінації з іншими методами, використовуватися як метод аналізу даних, отриманих при інших дослідженнях. Серед переваг даного методу: можливість статистичної обробки, можливість автоматизації процесу, висока об'єктивність. Недоліки такі ж, як у традиційного: суб'єктивність, трудомісткість.

Метод інформативно-цільового аналізу передбачає якісні дослідження. Використовується при визначенні мети і стратегії маркетингових комунікацій, виявлення інтерпретацій і адекватності сприйняття назв торгових марок або іміджу магазинів «PROSTOR», або індивідуума; формалізація слабо структурованих матеріалів для їх презентації. Використовується в пошукових і описових цілях. Він украй трудомісткий, і тому застосовується рідше. З його допомогою досліджуються ставлення, намір, інтерпретація подій. Переваги – метод оцінює придатність автора реалізувати комунікативні наміри. Недоліки – придатність лише для текстових матеріалів, висока трудомісткість.

Найбільш цінною для налагодження системи маркетингових досліджень на підприємстві ТОВ «РУШ «PROSTOR» є первинна інформація. Незважаючи на складність і тривалість її збирання, потребу у підготовці і використанні висококваліфікованих спеціалістів, досить великі грошові затрати, вона дає конкретну спрямованість на вирішення маркетингових проблем, забезпечуючи достовірність і надійність проведених досліджень.

Основними методами збору первинної інформації є:

  • опитування;

  • спостереження;

  • експеримент;

  • Імітація.

Найважливішим з них є опитування. Незважаючи на те, що воно останнім часом дещо втрачає імідж, цей метод в інтерпретованому вигляді (за рахунок розвитку довготривалих відносин і співробітництва зі споживачем, їх консультування, обслуговування, проведення конференцій тощо), як і раніше, відіграє в магазинах «PROSTOR» основну роль у забезпеченні відповідною маркетинговою інформацією.

Для досягнення поставлених цілей опитування спеціалісти з маркетингу проводять його у відповідній логічній послідовності. Передусім вони визначають предмет (демографічні, соціально-економічні характеристики, знання, мотиви, орієнтації, поведінка, наміри тощо), тему (кількість предметів) і мету опитування, формулюють його завдання. Після цього знайомляться із вторинною інформацією, яка є у наявності. Це дає змогу негайно отримати відповіді на деякі запитання, спростивши наступні дії та зменшивши витрати на безпосереднє опитування.

Обробка маркетингових даних – це процес формування результатної інформації і представлення її в зручному для користувача вигляді і зручній формі для здійснення функцій управління на підприємстві «PROSTOR».

Суттєва особливість такої процедури - робота з файлами (масивами) даних, що записані на магнітних дисках. Відповідно до заданого алгоритму ЕОМ виконує такі основні операції: введення даних з дисків, сортування масивів, злиття масивів, пошук даних, зміна структури запису, обмін даними між різними видами комп'ютерної пам'яті, обчислення і виведення даних на друк та у файли.

Обробка даних будується за принципами пакетного або інтерактивного (діалогового) режимів розподіленої обробки даних.

Для пакетного режиму характерно, що результати обробки видаються користувачам після виконання так званих пакетів завдань. Прикладом систем, що працюють у пакетному режимі, можуть бути системи статистичної звітності, податкових інспекцій, електронних платежів тощо. Недоліком такого режиму є відокремлення користувача від процесу обробки інформації, що знижує оперативність прийняття управлінських рішень.

Обробка інформації на підприємстві «PROSTOR» необхідна для заміни її одиниць за формою (структурою) і значенням і полягає вона в одержанні, передусім, результатної (вихідної) інформації. Досягається це за допомогою багатьох арифметичних (додавання, віднімання, множення, ділення і т. ін.) і логічних (операції математичної логіки, порівняння, упорядкування, сортування і т. ін.) операцій. Ведеться обробка не лише інформації, а і її структурних утворень, а також інформаційних відношень

ТОВ «Стиль Д «PROSTOR» створене на основі діючого законодавства України про господарські товариства та діє згідно Цивільного, Господарського кодексів та інших нормативних актів України. Статутний фонд підприємства складається з внеску керівника, величина якого визначається установчими документами підприємства.

Підприємство було зареєстровано Виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради, 30.04.2002 р. та має таку юридичну адресу: Україна, 49100, Дніпропетровська область , м. Дніпро , бульвар Слави , 7к.

У сучасних умовах успіх підприємства на ринку та стійкість його конкурентної позиції визначаються багатьма факторами. Одним з найголовніших факторів є ефективне управління збутовою діяльністю, що набуває особливої актуальності в період загострення конкуренції, зростання вимог споживачів до якості продукту та сервісу, скорочення обсягів реалізації та прибутку.

Нехтування застосуванням сучасних методів та нових інструментів управління збутом може призвести не тільки до втрачання прибутків, але й до втрати бізнесу взагалі.

Тому актуальність та своєчасність питань управління збутовою діяльністю підприємств сьогодні є безсумнівною.

Мета:

  • розкрити сутність доходу підприємства, визначені шляхи збільшення доходу за допомогою маркетингових інструментів;

  • дослідити теоретичні аспекти управління збутовою діяльністю підприємства та розробити на підставі отриманих знань план заходів щодо збільшення збуту підприємства ТОВ «РУШ».

Для досягнення даної цілі нами встановлено наступні завдання:

  • вивчити теоретичні аспекти управління збутовою діяльністю, зокрема її сутність, функції управління збутовою діяльністю та методи оцінки її ефективності;

  • дослідити ринок парфюмерно-косметичної роздрібної торгівлі;

  • надати характеристику внутрішньому середовищу підприємства;

  • встановити основні проблеми збутової діяльності підприємства ТОВ;

  • розробити пропозиції щодо удосконалення товариства.

Об’єктом даної роботи є ТОВ «Стиль Д», відоме як мережа магазинів «PROSTOR».

В роботі запропоновано практичні рекомендації щодо удосконалення управління збутовою діяльністю підприємства шляхом відкриття розподільчого складу. Він дозволить оптимізувати транспортні витрати підприємства, вдосконалити логістику, та, головне, покращити обслуговування покупців у торговельній мережі «PROSTOR».

Головна мета – дарувати споживачам продукції позитивні емоції від шопінгу та робити їх життя яскравішим та "PROSTOR - бути б'юті!"

У магазині завжди в наявності великий асортимент товарів, знижки та акції. Купувати в «PROSTOR» вигідно, а високий рівень сервісу підтверджено клієнтами.

Задачі:

  • Створення оригінальної продукції. Магазин співпрацює з офіційними дистриб'юторами та постачальниками популярних світових брендів;

  • Збільшення асортименту. Понад 15 000 найменувань продукції з різних куточків світу на полицях магазину «PROSTOR».

  • Встановлювати лояльні ціни. Дбати про клієнтів, тому регулярно проводяться масштабнi акції з метою надати найкращi пропозицiї та забезпечити найнижчi цiни.

  • Надавати якісну доставку продукції по Україні. Безкоштовна доставка від 400 грн з можливістю оплати після отримання замовлення.

Цілі підприємства не бувають незмінними. Зміна середовища, неточна його оцінка при формуванні цілей, порушення вимог їх формування, виявлена практикою невірна постановка окремих цілей, закладений при формування чи породжений зміною середовища конфлікт цілей – все це вимагає постійно­го перегляду цілей, розв'язання їх конфлікту. При цьому, слід підкреслити, що перегляду і уточненню підлягають не всі цілі відразу.

Частковий же перегляд і уточнення називають корек­туванням цілей.

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Ця робота дозволила мені закріпити і поглибити теоретичні знання, розглянути організаційно-правову форму, структуру ТОВ «Стиль Д «PROSTOR», основні техніко-економічні показники його діяльності та зробити висновки про результати здійснення діяльності ТОВ «Стиль Д «PROSTOR».

Збутова діяльність є логічним завершенням виробничої діяльності підприємства, дозволяючи підприємству отримати прибуток, а споживачу – очікуваний продукт. Класифікувати функції управління збутовою діяльністю слід у відповідності до чотирьох функції управління: планування, організація, мотивація, контроль. Однозначно визначено три групи методів оцінки ефективності збутової діяльності: методи порівняння, експертні та економіко-математичні методи.

Тенденціями останнього року роботи магазинів стало поступове підвищення цін, збільшення торгівельних площ, збільшення кількості власних торгівельних марок в асортименті та відкриття Інтернет-магазинів.

ТОВ «Стиль Д» (мережа магазинів «PROSTOR») за даними на 22 листопада 2019 р. нараховує більше ніж 380 магазинів, що розміщуються у 15 областях та 110 містах України, більше ніж 20 тис. од. асортиментних позицій, 20 власних торговельних марок та більше 5 тис. співробітників.

Конкурентними перевагами підприємства відносно інших мереж дрогері-рітейлов є: більша пропозиція товару під власними торговельними марками, значна кількість акцій .

Динаміка основних показників господарської діяльності ТОВ «СТИЛЬ Д» є позитивною, підприємство активно розвивається, збільшуючи обсяги продажу та прибуток.

Фінансовий стан підприємства є задовільним, оскільки з одного боку, підприємство може розрахуватися за власні кошти з кредиторами.

Основною проблемою управління збутовою діяльністю мережі є те, що найбільше невдоволення покупців викликає розміщення нерозібраного товару в коробках в торговельному залі. Вирішення проблеми : відкриття розподільчого складу.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. PROSTOR // Сайт Ассоциации Ритейлеров Украины [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://rau.ua/news/ProStor-watsons2016

  2. Абрамович І.А. Методичні підходи оцінки ефективності збутової діяльності переробних підприємств // Агросвіт. - № 4. – 2014. –С. 25-28.

  3. Азарова Т. В. Технологія оцінки соціальних програм та проектів / Т. В. Азарова, Л. К. Абрамов. – Кіровоград: ІСКМ, 2007. – 100 c.

  4. Архипов В.Е. Маркетинг. Техника создания спроса / В.Е. Архипов. – М.: Изд-во: Вершина, 2005. – 300 с.

  5. Балабанова Л. В. Маркетинг: [підруч]. / Л.В. Балабанова - Донецьк, 2002. - 562 с.

  6. Бурцев В.В. Внутренний контроль сбытовой деятельности предприятий в современных условиях хозяйствования / Бурцев В.В. // Менеджмент в России и за рубежом. - 2007. - № 6. - С. 145¬151.

  7. Винкельманн П. Маркетинг и сбыт. Основы ориентированного на рынок управления компанией : учеб. пособ. / П. Винкельманн ; пер. с нем. ― М. : Изд. дом Гребенникова, 2006. ― 668 с.

  8. Гамалій, В. Ф. Сучасні проблеми збутової політики українських підприємств / В. Ф. Гамалій, С. А. Романчук, І. В. Фабрика // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету. Економічні науки: зб. наук. пр. - Кіровоград: КНТУ, 2012. - Вип. 22, ч. 2. - С. 10-13.

  9. Гнилянська Л. Й. Організація збутової діяльності підприємства [Електронний ресурс] / Л. Й. Гнилянська, В. Я. Топоровський // Національний університет «Львівська політехніка». ― 2014. ― Режим доступу: http://ena.lp.edu.ua

Соседние файлы в папке маркетинг 3 курс ргр