Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.02.2021
Размер:
20.76 Кб
Скачать

Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка

Семестр _______1

Навчальна дисципліна Медіапедагогіка

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ №1

1. Основні терміни медіапедагогіки: медіа.

2. Теорія медіаосвіти як формування «критичного мислення» та її зміст.

3. Технологія проведення «літературно-імітаційних» медіаосвітніх занять.

Затверджено на засіданні кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти,

протокол №9 від 03.11.2020 р.

  1. Медіатехнічні засоби створення, запису, копіювання, тиражування, зберігання, поширення, сприйняття інформації і її обміну між суб’єктом (агентством, автором) і об’єктом (масовою аудиторією, адресатом).

  1. Теорія медіаосвіти як формування «критичного мислення» та її зміст.

Теоретичною основою цієї теорії, скоріше за все, можна вважати теорію медіа як «порядку денного», де медіа представлені «четвертою владою», що поширює моделі поведінки й соціальні цінності серед різнорідної маси індивідуумів. Звідси випливає провідна мета меді­аосвіти: навчити аудиторію аналізувати і виявляти маніпулятивні дії медіа, орієнтуватися в інформаційному потоці сучасного суспільства. У процесі занять з учнями вивчається медійний вплив на індивідів і суспільство з допомогою так званих «кодів» (умовностей-символів, наприклад, у телерекламі), розви­вається критичне мислення школярів і студентів стосов­но медіатекстів.

Вважається, що аудиторії треба дати орієнтир в умовах надлишку різноманітної інформації, навчити гра­мотно її сприймати, розуміти, аналізувати, мати уявлен­ня про механізми та наслідки її впливу на глядачів, чи­тачів і слухачів. Однобічна або перекручена інформація (яку передає, наприклад, телебачення, що володіє вели­кою силою пропагандистського навіювання), безсумнів­но, потребує осмислення. Ось чому вважають корисним, щоб учні могли визначати розбіжності між заданими і загальновідомими фактами й тими, що потребують пе­ревірки, надійність джерела інформації, упередженість судження, незрозумілі або двозначні аргументи, логічну несумісність у ланцюзі міркування тощо.

  1. Технологія проведення «літературно-імітаційних» медіаосвітніх занять

Методика такого заняття успішно реалізується в ігровій формі. Аудиторії пропонується подумки ідентифікувати себе з сценаристами медіатекстів і написати:

– заявку на оригінальний сценарій (сценарний план) твору медіакультури будь-якого виду і жанру;

– сценарну розробку – «екранізацію» епізоду відомого літературного твору;

– сценарну розробку епізоду з власної заявки на оригінальний сценарій;

– оригінальний мінісценарій твору медіа культури (наприклад, розрахований на 3-5 хвилин екранної дії фільм, телесюжет, здійснений шляхом навчальної відеозйомки);

– за написаним літературним міні сценарієм (чи сценарною розробкою епізоду) підготувати «режисерський сценарій» твору (фільм, радіо/телепередача, комп'ютерна анімація і тощо): з позначкою ракурсів, рухів камери, монтажних принципів;

– оригінальний текст (стаття, репортаж, інтерв'ю тощо) для газети, журналу, сайту.