Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
62
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
570.37 Кб
Скачать

Введення у спеціальність

Тема лекції.

Інформаційні і психологічні операції. Основні визначення, класифікація, приклади.

Зміст поняття «Національна безпека держави»

Національна безпека держави

Рівні національної безпеки

Безпека особистості

Безпека суспільства

Безпека держави

Політична

безпека

Соціальна

безпека

Екологічна

безпека

Види національної безпеки

Економічна

безпека

Військова

безпека

Науково-технічна безпека

Інформаційна

безпека

Термінологія

Інформаційна безпека держави - це стан її інформаційної захищеності, за якої спеціальні інформаційні та психологічні операції, акти зовнішньої інформаційної агресії і негласного знімання інформації (за допомогою спеціальних технічних засобів), інформаційний тероризм і кіберзлочини не завдають істотної шкоди національним інтересам.

Спеціальні інформаційні операції - це сплановані інформаційні та психологічні дії, спрямовані на ворожу, дружню або нейтральну аудиторію шляхом впливу на її свідомість та підсвідомість, а також поведінку за допомогою використання певним чином організованої інформації та інформаційних технологій для досягнення певної мети.

Психологічні операції - це узгоджене за цілями, завданнями, місцем і часом, цільової аудиторії застосування засобів, форм і методів психологічного впливу з метою впливу на установку і поведінку людини, соціальних груп, громадських і політичних організацій, суспільства в цілому.

Акти зовнішньої інформаційної агресії - легальні та / або протиправні акції, реалізація яких може мати негативний вплив на безпеку інформаційного простору держави.

Інформаційний тероризм - небезпечні дії інформаційного впливу на соціальні групи людей, державні органи влади та управління, пов'язані з поширенням інформації, яка містить загрози переслідувань, розправою, вбивствами, а також викривлення об'єктивної інформації, яка призводить до виникнення кризових ситуацій в державі, нагнітання страху і напруги в суспільстві.

Комп'ютерні злочини - протиправні дії, в сфері використання електронних обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем та комп'ютерних мереж, за які передбачена відповідальність чинним Кримінальним кодексом України.

Приклад: атака на «Оранту»

1. 10 грудня 2008 року в районі 11:30 в вигляді спаму було розіслано інформаційне повідомлення, в якому говорилося про те, що страхова компанія «Оранта» заявляє про банкрутство. За даними, інформація розлетілася за 1000 адресами, природно, дані потрапили до конкурентів і в ЗМІ. У повідомленні говорилося, що компанія з 31 грудня 2008 року припиняє виконувати взяті перед клієнтами зобов'язання.

2.О 12:31 на сайті «Економічні новини» з'являється дивне «оновлене» повідомлення з парадоксальним останньою пропозицією.

3.Протягом двох годин з початку атаки все поштові сервери НАСК «Оранта» були виведені з ладу, тому спростування в мережі затрималося.

Приклад: атака на «Оранту»

Перші години атаки. Найбільш «оперативні» джерела

Приклад: атака на «Оранту»

Спростування

Інформаційні операції можна класифікувати за наступними категоріями:

-масштаб операції;

-сфери (суспільного і державного життя) проведення операції;

-рівень учасників операції;

-інтенсивність і тривалість;

-переважний характер впливу.

За масштабом інформаційні операції можна розділити на стратегічні і тактичні.

Стратегічні інформаційні операції можуть бути спрямовані на великі аудиторії або на ключових комунікаторів, вони вирішують довготривалі цілі.

Тактичні інформаційні операції вирішують короткочасні цілі, допомагаючи дезорганізувати діяльність (придушити опір) конкретного конкурента (супротивника) виходячи з поточних інтересів.

За сферами проведення інформаційні операції можна розділити на:

зовнішньополітичні (зовнішньоекономічні);

внутрішньополітичні (внутрішньоекономічні).

Увнутрішній політиці інформаційні операції зазвичай обмежуються пропагандистським протистоянням політичних опонентів, хоча можуть набувати у окремих випадках і більш складний комплексний характер. Внутрішньополітичними прикладами інформаційних операцій є пропагандистські зіткнення в ході будь-якої передвиборної кампанії або боротьби за владу. Тут інформаційні операції виступають в якості комплексу заходів, спрямованих на ослаблення морального духу політичних опонентів, на підрив авторитету їх керівників, на дискредитацію їх дій, в кінцевому рахунку - на чинення тиску на погляди окремих людей і громадську думку в цілому для досягнення конкретних цілей. При зіткненні економічних інтересів інформаційні операції зазвичай включають в себе комплекс заходів, спрямованих на дискредитацію конкурентів, їх економічної політики, а також їх союзників в політичній сфері. Основною метою таких операцій є примус конкурента до відмови від намірів, дій, які можуть дати йому переваги на ринку.

Узовнішньополітичній (зовнішньоекономічної) сфері інформаційні операції можуть проводитися в інтересах вищих ешелонів державного і військового управління, в інтересах галузей економіки і великих компаній, підтримуваних державою і є опорою економіки країни, в тому числі на зовнішньому ринку.

За рівнем учасників інформаційні операції умовно можна розділити на:

-операції, проведені на міжнародному рівні (в ході міждержавних конфліктів, конкурентної боротьби транснаціональних корпорацій, ініційовані різними організаціями, що діють самостійно на міжнародному рівні);

-операції, проведені на рівні держави (за участю і в інтересах органів державної влади, як правило, з метою ідеологічного (пропагандистського) забезпечення державної політики, захисту державних інтересів);

-операції, що проводяться на рівні окремих компаній (корпорацій), політичних партій і громадських (релігійних) організацій тощо. (В ході їх конкурентної боротьби, відстоювання і пропаганди своїх інтересів).

За інтенсивністю і тривалості інформаційні операції можна також умовно розділити на:

-інтенсивні, нетривалі - як правило, пропагандистські операції в ході передвиборної кампанії,

вході раптово виниклої гострого конфлікту між конкурентами тощо;

-тривалі, неінтенсивні - це так звані «фонові» операції, при яких протягом тривалого (відносно) періоду часу організовуються психологічні впливу, що створюють сприятливий фон (емоційний, поведінковий тощо) для подальших дій або початку проведення інтенсивної операції (наприклад, керівником протягом терміну перебування на виборній посаді до початку передвиборної кампанії), або для формування певних стійких ідейних (ідеологічних), духовних, моральних установок (наприклад, в ході реалізаціі державної молодіжної політики

щодо виховання підростаючого покоління в дусі, що відповідає інтересам держави);

- інтенсивні, тривалі - найбільш наочним прикладом можуть служити інформаційні операції проти СРСР і його союзників, що проводяться в ході «холодної війни», коли інформаційно- психологічний вплив через такі канали, як радіостанції «Свобода» і «Вільна Європа» в поєднанні з іншими заходами пропагандистського і підривного характеру фактично не припинялися, варіювалася лише ступінь інтенсивності в залежності від наявності відповідних інформаційних приводів і напруження протистояння двох систем;