Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Гроші та кредит_Посібник

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2020
Размер:
3 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

І. Г. СОКИРИНСЬКА, Л. М. САВЧУК,

І. В. ВИШНЯКОВА, І.Г. АБЕРНІХІНА

ГРОШІ ТА КРЕДИТ

Дніпропетровськ НМетАУ 2013

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

І. Г. СОКИРИНСЬКА, Л. М. САВЧУК,

І. В. ВИШНЯКОВА, І.Г. АБЕРНІХІНА

ГРОШІ ТА КРЕДИТ

Рекомендовано Міністерством освіти, науки, молоді та спорту України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів (Лист № 1/11 – 8045 від 29.08.2011 р.)

Дніпропетровськ НМетАУ 2013

УДК 336.7(072)

ББК 65.262.2 Сокиринська І.Г., Савчук Л.М., Вишнякова І.В., Аберніхіна І.Г. Гроші та

кредит: Навч. посібник. – Дніпропетровськ: НМетАУ, 2013. – 238 с.

Містить всі основні теми дисципліни «Гроші та кредит», наведені в посібнику матеріали і приклади розкривають зміст і основні положення дисципліни. Після викладення кожної теми студентам пропонуються контрольні запитання, тести та завдання з прикладами їх розв’язання.

Призначений для студентів всіх напрямів галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво»

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів (Лист №1/11 – 8045 від 29.08.2011 р)

Укладачі

І.Г. Сокиринська, канд. екон. наук, доц.

 

Л.М. Савчук, канд.. екон. наук, проф.

 

І.В. Вишнякова, канд. екон. наук, доц.

 

І.Г. Аберніхіна, канд. екон. наук, доц.

Відповідальний за випуск

К.Ф. Ковальчук, д-р. екон. наук, проф.

Рецензенти:

О.А. Вакульчик, д-р екон. наук, проф.

 

(Академія митної служби України);

 

О.А. Паршина, д-р екон. наук, проф. (УДХТУ)

 

Ю.С. Бараш, д-р екон. наук, проф. (ДНУЗТ)

 

І. Г. Сокиринська, Л.М. Савчук, 2013

 

І.В. Вишнякова, І.Г. Аберніхіна, 2013

ПЕРЕДМОВА

Функціонування ринкової економіки ґрунтується на розвитку грошових та кредитних відносин як важливої складової частини товарного виробництва.

Розуміння сутності та особливостей руху грошей при цьому є базою для з’ясування взаємодії сфери грошового обігу та кредиту з іншими сферами суспільного виробництва.

Навчальний посібник, який пропонується до Вашої уваги, охоплює практично всі теми дисципліни ―Гроші та кредит‖, яка викладається для всіх напрямів підготовки бакалаврів галузі знань ―Економіка і підприємництво‖.

Його написання є результатом систематизації, творчої переробки та узагальнення авторами існуючого навчального матеріалу вітчизняних та закордонних фахівців з основ функціонування грошей та кредиту в умовах ринкової економіки. Матеріал викладено з урахуванням чинного законодавства та практики його застосування в Україні.

Зміст і структура навчального посібника відповідають вимогам державного стандарту освіти. Побудова навчального посібника, визначення термінів,

використання графічних і табличних форм подання матеріалу спрямовані на те,

щоб значно підвищити наочність і обґрунтованість даних, передати студентові певну інформацію в структурованій, активній формі знань, навчити його самостійно опановувати навчально-методичний матеріал.

Кожна тема навчального посібника містить:

-основний текст, в якому активно використовується наочне подання матеріалу у вигляді схем, таблиць, рисунків, графіків, а також виділення важливих моментів за допомогою специфічних шрифтових ефектів;

-питання та тести для самоконтролю знань, призначені для більш ефективного сприйняття студентом навчального матеріалу у процесі самостійної роботи, роблять процес вивчення дисципліни активним;

3

- практичні завдання, побудовані за принципом прозорості і відкритості подання знань. Вони містять не тільки постановку задач,

а й порядок їх розв’язання.

Зазначені матеріали спрямовані на методичне забезпечення всіх форм роботи студенів, пов’язаної з опануванням теоретичного матеріалу та термінології, аналізом статистичної інформації, розв’язанням практичних завдань, ознайомленням з літературними джерелами.

Таким чином, особливістю посібника є активна форма подання матеріалів,

реалізація принципу прозорості і відкритості при вирішенні практичних задач,

наявність аналізу останніх (станом на 2011 рік) офіційних статистичних даних і звітів з посиланнями на офіційні джерела отримання інформації, значна кількість наочного матеріалу, а також авторський погляд та трактування важливих економічних категорій курсу «Гроші та кредит».

Бажаємо успіху у вивченні дисципліни!

4

1.СУТНІСТЬ, ПОХОДЖЕННЯ ТА ФУНКЦІЇ ГРОШЕЙ

1.1.Концепції походження грошей

Гроші – дуже складне та важливе явище не тільки в суспільному житті, а

й з точки зору наукових засад їх функціонування. Грошовий оборот та грошові відносини є найбільш вагомим елементом сучасного ринку. Це пов’язано з тим,

що за допомогою грошей обслуговується значна кількість як загальних, так і специфічних відносин. Незважаючи на величезну кількість наукових праць з даного напряму, науковці так і не знайшли одностайної згоди щодо визначення грошей. Нижче наведено основні визначення поняття «гроші» з точки зору різних дослідників.

Гроші - це

«Будь-який товар, що функціонує як засіб обігу, лічильна одиниця й засіб збереження вартості»

(Л. Харріс)

 

«Гроші—

 

загальновизнан

«Гроші можуть

ий засіб

бути визначені

платежу, який

як засіб обміну,

приймається в

загальноприйн

обмін за товари

ятий у даному

і послуги, а

платіжному

також при

співтоваристві»

оплаті боргів»

(Р. Барр)

(С. Фішер, Р.

 

Дорн-буш і Р.

 

Шмалензі)

 

"Специфічний

 

 

товарний вид, з

"Гроші - це

―Гроші - це те,

натуральною

специфічний

що гроші

формою якого

товар, який має

роблять. Усе,

суспільно

властивість

що виконує

зростається

обмінюватися

функції

еквівалентна

на будь-який

грошей, і є

форма, стає

інший товар,

гроші‖

грошовим

тобто є

(К.Р.Макконне

товаром, або

загальним

л, С.Л.Брю)

функціонує як

еквівалентом"

 

гроші"

(Івасів Б.С.)

 

 

 

(К. Маркс)

 

Як бачимо, західна думка є більш прагматичною та спирається здебільшого на прикладний аспект грошей, підкреслюючи ту роль, яку вони виконують в економіці. Вітчизняна ж наукова думка виходить в основному з природи грошей, яку було визначено ще А. Смітом та Д. Рікардо.

Спираючись на наведені визначення, можна сформулювати наступні характерні ознаки грошей:

5

"товар товарів", бо кожний товар у процесі реалізації "висвічує" свою вартість у грошах;

специфічний товар, що виконує роль загального

Гроші – це

еквіваленту;

"головна і діюча особа" в ринковій економіці;

 

 

"мова ринку";

 

виконувані ними функції.

Найбільш обґрунтовано історичну суть грошей розкивають ті підходи, які розглядають їх через розвиток форм вартості. Не можна досконало пізнати суть грошей, не пізнавши причин їх виникнення, походження, не з’ясувавши їх природу, не дослідивши історичний розвиток, зокрема, розвиток та зміну функціональних форм грошей. Можна сказати, що сутність реально проявляється лише через форми грошей, оскільки вони визначаються історією розвитку грошових відносин, внаслідок чого відбувалася модифікація грошових форм, поява нових.

В економічній теорії традиційно виділяються дві основні концепції

походження грошей:

1.Раціоналістична (Аристотель, П. Самуельсон).

2.Еволюційна (А. Сміт, Д. Рікардо, К. Маркс).

Зточки зору представників раціоналістичної теорії – гроші виникли як результат певної раціональної угоди між людьми або введені діями держави через необхідність виділення спеціального інструменту для обслуговування сфери товарного обігу.

Еволюційна теорія ґрунтується на тім, що гроші виділяються із загальної товарної маси, оскільки вони найбільш придатні для виконання функціональної ролі грошового товару. Той чи інший товар стає грішми лише в межах певної особливої суспільної форми товарного виробництва й обігу. Ця концепція підкреслює об'єктивний характер виникнення грошей.

Зупинимося детальніше на історичному аспекті появи грошей.

За первісного періоду існування людства панувало натуральне господарство. Вироблена продукція призначалася для власного споживання.

6

Поступово відбувалася спеціалізація людей на виготовленні певних видів продукції. Це було пов’язано з першим суспільним розподілом праці. Надлишки стали використовуватися для обміну на іншу продукцію, необхідну даному виробнику. Суб'єкти почали виробляти продукцію не тільки для власного споживання, але й для обміну на інші товари – для реалізації. Це було зародження товарного виробництва. Для безпосереднього обміну товару на товар потрібна потреба продавця саме в тому товарі, що пропонується іншою стороною. Отже, обмін товарами може відбуватися при наявності потрібних товарів в обох сторін, що вступають в угоду. Ця умова істотно обмежує можливості товарообміну. Треба врахувати, що при обміні повинна дотримуватися вимога еквівалентності вартості товарів, що беруть участь в обміні, це також обмежує обмін. Прагнення до розвитку обміну стимулювало виділення з різноманіття обмінюваних товарів деякого еквівалента,

використовуваного при обміні товарів. Поступово виділялися товари, що володіли високою ліквідністю (здатністю до реалізації). Це була худоба, хутро,

дорогоцінні камені, сіль, зерно, дорогоцінні метали. Саме останні (головним чином золото) були виділені як загальний еквівалент. Цьому сприяли кілька якостей, властивих золоту: рідкість, однорідність, подільність, тривалість збереження, портативність. Отже, товар, що володіє найбільшою ліквідністю стає грошима. За визначенням: гроші – це абсолютно ліквідний засіб. Треба відмітити, що гроші з'явилися як результат економічних відносин у господарському житті людей. Тобто поява грошей є абсолютно об'єктивною.

Виникнення грошей тісно пов'язано з історичним процесом обміну товарів і зміни форм власності. На ранніх ступенях суспільної історії обмін носив випадковий характер. Такому обміну відповідала проста чи випадкова форма власності, при якій один товар виражав свою вартість в іншому протилежному йому товарі-еквіваленті. Товар-еквівалент служить для вираження вартості першого товару.

Виділення скотарських і землеробських племен привело до регулярного обміну і появи повної форми власності. Ця форма відрізняється від простої тим,

7

що при ній в обміні беруть участь численні товари, а тому кожен товар може бути обміняний на різні товари-еквіваленти.

Розгорнута форма власності виражала більш розвинений обмін. У той же час вартість кожного товару не діставала закінченого вираження. Оскільки число товарів-еквівалентів було невизначеним, вартість діставала різноманітне і різнорідне вираження. Тому виділялися товари, що у даний період часу на місцевому ринку товарів стали виражатися в одному товарі, що стає загальним еквівалентом. Виникла загальна форма вартості. Поступово в результаті розвитку обміну з декількох товарів виокремився один товар, що став грати цю роль постійно. Народжується грошова форма власності.

Грошима стає будь-який найбільш важливий предмет споживання. Отже,

історично гроші виокремилися із загального світу товарів і самі спочатку

були і звичайним товаром, і специфічним товаром - грошима. Подальший хід історії привів до ліквідації товарної форми грошей і переходу до нових форм.

Склалося так, що гроші мають товарну природу, але виступають не звичайним, а специфічним товаром, постійно виконуючи роль загального еквівалента.

З еволюційної концепції випливає ряд висновків:

 

Висновки еволюційної концепції

 

 

 

 

гроші знаходяться у

гроші не можуть бути відмінені

гроші за походженням

рішенням людей або держави,

процесі постійного

- це товар

якщо не відбулося відповідних

еволюціного розвитку

 

об'єктивних змін

 

 

 

 

 

 

 

 

Проте, на сьогоднішній день, зважаючи на функціонування паперових грошей, важко погодитися з тим, що гроші й допоки виступають товаром. З

цього погляду, є сенс у підході раціоналістичної теорії, особливо по відношенню до сучасних неповноцінних грошей, які держава впроваджує як законні платіжні засоби. Але тут важливо дещо детальніше зупинитися на ролі

держави, оскільки вона суттєво змінювалася протягом еволюції.

8

1.2.Роль держави у створенні грошей

З розвитком форм грошей змінювався механізм визначення носіїв грошових функцій та роль держави у цьому механізмі (табл. 1.1).

Таблиця 1.1

Роль держави та ринку у створенні та регулюванні грошей

 

 

Ринок:

Втручання з

 

1)

виявляв потребу в грошах;

На перших

боку держави

2)

висував певні вимоги до грошового товару;

порах

3)

стихійно висував на цю роль один із найбільш

було

 

мінімальним

 

 

ходових і здатних до її виконання товарів.

 

 

 

 

 

Держава:

 

Закріплен

1)

бере на себе зобов'язання надавати грошам

 

 

точно визначену форму (монета);

Втручання

ня

 

2)

встановлює контроль за їх створенням

держави

ролі

 

(карбування, фіксація проби металу, вмісту

помітно

грошей за

 

 

металу в грошовій одиниці);

посилилось

золотом

 

3)

впроваджує контроль за повноцінністю грошей

 

 

 

 

 

(боротьба з фальшуванням монет).

 

 

 

Держава:

 

 

1)

визначає не тільки форму грошей, а й їх

Значно

Епоха

 

вартість, регулюючи масу грошей в обігу;

посилилась

2)

надає паперовим грошам силу законного

роль держави

паперових

 

платіжного засобу та приймає їх до сплати;

та

грошей

 

3)

реалізує систему заходів щодо підтримання

міждержавни

 

 

 

маси грошей на рівні потреб обігу за умови

х утворень

 

 

збереження сталості цін.

 

Наведене вище не означає, що держава – творець грошей, що її роль у цьому процесі визначальна, а самі гроші – виключно продукт, створений державою. Держава відіграє у створенні грошей регулюючу роль, надаючи певному еквіваленту ту чи іншу форму.

Аргументами об'єктивності появи грошей є наступні:

1) саме ринок спричиняє об'єктивну потребу в грошах, з якою держава

повинна рахуватися;

9