Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Питання_до_колоквіуму_№2

.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2020
Размер:
75.78 Кб
Скачать

Запитання до колоквіуму №2 з дисципліни: «Інфокомунікаційні системи і мережі»

  1. Стільниковий зв’язок. Принцип дії. Обладнання. Стандарт GSM. Роумінг.

  2. Аналоговий телефонний зв'язок.

  3. Супутникове телебачення.

  4. ІР-телефонія.

  5. Конвергенція.

  6. Абонентська сигналізація.

  7. Хмарні технології.

  8. Захист інформації в інфокомунікаційних мережах.

  9. Електроживлення інфокомунікаційних систем.

Запитання до колоквіуму №2 з дисципліни: «Інфокомунікаційні системи і мережі»

1.Стільниковий зв’язок. Принцип дії. Обладнання. Стандарт GSM. Роумінг.

Стільниковий зв’язок – це один із видів радіозв’язку, в основі якого лежить стільникова мережа, в якій зона покриття ділиться на стільники. В залежності від розташування базової станції, радіус дії однієї соти змінюється: центр міста – до 2км, місто – від 2 до 5 км, за містом – від 5 до 35 км.

Принцип дії: після того, як набраний номер адресата, телефон зв’язується з найближчою базовою станцією службовим каналом і подає запит виділити головний канал. Базова станція відправляє запит на контролер, а той переадресовує його н комутатор. Якщо адресат відноситься до абонентів даної мережі, то комутатор перевіряє цю інформацію, з’ясовує, де в цей час знаходиться адресат і переводить зв’язок на відповідний комутатор, звідки той перенаправляє його на контролер, а потім на базову станцію у R-дії якої знаходиться адресат. Базова станція зв’яжеться з мобільним телефоном.

Обладнання: базова станція, контролер, комутатор, центр контролю.

Стандарт GSM . Базується на цифрових методах подання, обробки і передавання мовного сигналу, а також на комбінації часового і частотного методів розділення каналів зв’язку . Система GSM працює в діапазоні частот 900 МГц.

Роумінг — передавання на обслуговування користувача у процесі переміщення його в зону функціонування іншої однотипної мережі рухомого (мобільного) зв’язку.

2.Аналоговий телефонний зв'язок.

Аналогові телефонні мережі відносяться до глобальних мереж з комутацією каналів, які створювалися для надання загальнодоступних телефонних послуг населенню. Аналогові телефонні мережі орієнтовані на з'єднання, яке встановлюється до початку ведення розмов (передачі голосу) між абонентами. Телефонна мережа утворюється (комутується) за допомогою комутаторів автоматичних телефонних станцій.

Телефонні мережі складаються з:

  • автоматичних телефонних станцій (АТС);

  • телефонних апаратів;

  • магістральних ліній зв'язку (ліній зв'язку між АТС);

  • абонентських ліній (ліній, що з'єднують телефонні апарати з АТС).

Абонент має виділену лінію, яка з'єднує його телефонний апарат з АТС. Магістральні лінії зв'язку використовуються абонентами по черзі.

Аналогові телефонні мережі використовуються також і для передачі даних в якості:

  • мереж доступу до мереж з комутацією пакетів, наприклад, підключення до Інтернет (застосовуються як комутовані, так і виділені телефонні лінії);

  • магістралей пакетних мереж (в основному застосовуються виділені телефонні лінії).

Аналогова телефонна мережа з комутацією каналів надає для пакетної мережі послуги фізичного рівня, яка після комутації є фізичним каналом "точка-точка".

3.Супутникове телебачення.

Супутникове телебачення – система передання телевізійного сигналу від передавального центра до споживача через штучний супутник Землі, розташований на геостаціонарній навколоземній орбіті.

Принцип дії:

Із центральної керуючої станції на супутник передають високочастотний сигнал. Передавач, установлений на супутнику, передає цей сигнал на Землю. Приймальний пристрій складається із супутникової тарілки, конвертора, що знижує частоту прийнятого сигналу, і приймача.

Перевагою супутникового телебачення є те, що можна приймати тисячі телевізійних каналів, перебуваючи на великій відстані від передавальних телевізійних центрів. Головна перевага цифрового телебачення - більш висока якість зображення і звуку (аж до HD) в порівнянні з аналоговим. Також одна з переваг - вивільнення діапазону радіохвиль, в якому можна буде створити нову бездротову мережу.

Недоліки супутникового зв'язку:

Висока латентність (затримка) сигналу, обумовлена часом проходження електромагнітної хвилі відстані до орбіти супутника.

Неминучість періодичної інтерференції сигналу при перетині супутником лінії наземна станція - Сонце.

Необхідність стеження наземної станції за супутниками які мають негеостаціонарні орбіти.

4.ІР-телефонія

IP-телефонія — це технологія, яка дає змогу використовувати Інтернет або будь-яку іншу IP-мережу для організації та ведення міжнародних і міжміських телефонних розмов та передавання факсів у режимі реального часу. Оскільки разом з ІР-протоколом можуть використовуватися інші протоколи, то передавання мови по цифрових мережах із пакетною комутацією дістало назву комп’ютерної телефонії.

Використання шлюзів дозволяє розмовляти не тільки за допомогою ПК, а й звичайних телефонів. Шлюзи підєднуються з однієї сторони до інтернету, а з іншої до телефонної мережі. Коли телефонуєш на ПК, виклик передається через телефонну мережу на шлюз, потім шлюз надсилає виклик на ПК, при цьому він стискає та пакує телефон.сигнал для передачі через ІР-мережу. Якщо на обох кінцях телефони, голосовий сигнал надсилається черещ телефону мережу до найближчого шлюзу, де його буде оцифровано поділено на ІР-пакети, а потім передано на інший шлюз найближчий до абонента. Цей шлюз приймає пакет, декодує його і відсилає через телеф. Мережу до потрібного абонента.

Принцип дії:

Під час передачі інформації через інтернет відбувається зв'язок з комутацією пакетів. Вся інформація розбивається на пакети, кожен з яких передається окремо від вузла до вузла без попереднього зв’язку між початковим та кінцевим пунктом. Кожен вузол мережі через який передається ІР-пакет повинен аналізувати цей пакет, а саме: тип, адреси відправлення і призначення, контроль цілесності та інші параметри.

Основні напрямки розвитку комп’ютерної телефонії такі:

удосконалення офісних телефонних мереж;

удосконалення телефонних апаратів;

удосконалення комп’ютера;

удосконалення локальних мереж;

удосконалення технічних засобів і програмного забезпечення;

розроблення нової гарнітури для комп’ютерної телефонії;

вихід за межі мовної, електронної та факсимільної пошти;

використання цифрового оброблення сигналу;

розширення можливостей факсимільного обміну;

випуск спеціальних персональних комп’ютерів.

5.Конвергенція

Конвергенція - явище зближення технологій, продуктів, послуг, різних за своєю початковою природою. При цьому на виході утворюється якийсь новий продукт, досі невідомий споживачеві.

Конвергенція в телекомунікаціях має три головні

складові. По-перше, конвергенція мереж доступу. Тобто, наприклад, конвергенція мереж фіксованого і мобільного зв’язку. У цього елемента конвергенції

рушійною силою є оператори мереж. Від них безпосередньо залежить, відбудеться чи ні конвергенція мобільного і фіксованого зв’язку. Друга складова — конвергенція сервісів. Тут провідну роль відіграють постачальники послуг. І, нарешті, третя складова — конвергенція пристроїв. У цьому разі вирішальне слово за виробниками, оскільки саме вони визначають, якою мірою той чи інший пристрій підтримуватиме конвергенцію.

Найпростіший наочний приклад — смартфони.

Нова індустрія — інфокомунікації є результатом конвергенції інформаційних та телекомунікаційних технологій і послуг.

6.Абонентська сигналізація

Абонентська сигналізація - Сукупність сигналів електрозв'язку та алгоритмів обміну ними, що забезпечує процес встановлення з'єднання і роз'єднання між кінцевими абонентськими і станційними телефонними пристроями комутаційної станції.

По виду взаємодіючих пристроїв: кінцева і транзитна. У разі якщо сигналізація обслуговує взаємодію кінцевого терміналу абонента з телефонною станцією, її називають абонентською (або кінцевої сигналізацією). Взаємодія телефонних комутаторів одного або різних операторів телефонного зв'язку називають транзитної сигналізацією.

За принципом асоціації з окремою лінією (каналом): асоційована і Загальноканальна.Асоційована сигналізація передбачає, що для управління (комутації) кожного каналу / сеансу зв'язку існує виділене відокремлений сигнальне з'єднання. У загальноканальних системах сигналізації загальний канал сигналізації використовується для обслуговування декількох каналів передачі даних (голосу, відео, факсимільних з'єднань, sms і т.п.) одночасно.

За видом передачі: вбудована ("внутриполосня") і окрема. У першому випадку сигналізація передається тими ж технічними засобами і способами, що і дані (тобто сигналізація передається разом з даними). І навпаки, окрема сигналізація передбачає, що сигналізація і дані можуть передаватися різними способами (технологіями) і навіть різними шляхами (маршрутами), паралельно.

7. Хмарні технології

Хмарні технології – це технології обробки даних, в яких комп’ютерні ресурси надаються Інтернет користувачеві як онлайн сервіс, одна велика концепція, що включає в себе багато різних понять, що надають послуги.

Суть полягає в перенесенні обробки даних з персональних комп’ютерів і робочих станцій на сервери всесвітньої мережі. В області комп’ютерного моделювання це означає розгортання програмних комплексів на ресурсах Інтернет. Користувач стає не покупцем обчислювальних програм і комплексів, а їх орендарем, якому надаються різноманітні послуги.

Основні переваги:

  • не потрібні великі обчислювальні потужності ПК - по суті будь-який смартфон, планшет і т.д., при відкритті вікна браузера отримує величезний потенціал.

  • відмовостійкість;

  • певний рівень безпеки;

  • висока швидкість обробки даних;

  • економія на покупці софта - всі необхідні програми вже є в сервісі, де будуть працювати додатки;

  • Ваш власний вінчестер не наповнюється - всі дані зберігаються в мережі..

Є й ряд недоліків:

  • хмарна послуга надається завжди якоюсь компанією, відповідно, збереження даних користувача залежить від цієї компанії;

  • поява хмарних монополістів;

  • необхідність завжди бути в мережі для роботи;

  • небезпека хакерських атак на сервер (при зберіганні даних на комп'ютері ви в будь-який час можете відключитися від мережі і очистити систему за допомогою антивірусу);

  • можлива подальша монетизація ресурсу - цілком можливо, що компанії надалі вирішить брати за послуги плату з користувачів.

8.Захист інформації в інфокомунікаційних мережах

Захист інформації – це комплекс заходів, прямованих на забезпечення найважливіших аспектів інформаційної безпеки: цілісності, доступності та конфіденційності інформації, що використовується для введення, зберігання, обробки і передачі даних.

Види загроз захисту інформації бувають:

  • пасивні (ризик інформаційної безпеки спрямований на позаправове використання інформаційних ресурсів і не націлений на порушення функціонування інформац. системи)

  • активні (ризик інформ. безпеки націлений на порушення функц.діючої інформ. с-ми шляхом цілеспрямованої атаки на її компоненти).

Криптографічні засоби захисту інформації і криптографія наука про захист інформації від почитання її сторонніми за рахунок шифрування.

9. Електроживлення інфокомунікаційних систем

Системи електроживлення – це сукупність системи електропостачання, пристрої перетворення, регулювання, стабілізації, резервування і розподілу електричної енергії, необхідної для функціонування апаратури.ю а аткож пристроїв контролю, діагностики та захисту.

СЕ мають задовільняти такі вимоги:

  1. забезп. Надійне і безперебійне елктроживлення апаратури електричною енергією, необхідної якості, а також тих споживачів від яких залежить норм робота апаратури.

  2. Бути економ при будівн та експлуатац

  3. Мати високі енергетичні показники ККД і коефіц потужності

  4. Бути максим автомат

  5. Мати високий термін служби із можливістю подальшого розвитку

Соседние файлы в предмете Инфокоммуникационные системы и сети