Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лаб1

.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2020
Размер:
932.34 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Вінницький національний технічний університет

Факультет комп’ютерних систем і автоматики

Кафедра АІВТ

Лабораторна робота №1

З дисципліни «Інфокомунікаційні системи і мережі»

Тема: IP-адресація

Розробили :

ст. гр. 1ІСТ-18б

Юрчук Марія

Самудінова Іванна

Перевірила:

вик. Барабан М.В.

Вінниця 2018

Тема:

IP-адресація

Мета:

розглянути правила адресації мереж різних класів, провести моделювання ІР-адресації в середовищі моделювання Packet Tracer 5.2, дослідити пряме та перехресне з’єднання комп’ютерів.

Короткі теоретичні відомості

IP-адреса – унікальна мережева адреса вузла в комп’ютерній мережі, побудованій за протоколом IP. ІР-адреса складається з двох частин: номера мережі і номера хоста. IР-адреса має довжину 4 байта і звичайно записується у вигляді чотирьох чисел, що являють значення кожного байта в десятковій формі, розділені крапками.

Існує 5 класів ІР-адрес. Ці класи відрізняються один від одного кількістю бітів, що відведені на адресу мережі і адреси хостів в мережі.

IP протокол (англ. IP − Internet protocol) − найбільш широко розповсюджена реалізація ієрархічної схеми мережевої адресації. Протокол відповідає за адресацію пакетів, але не відповідає за встановлення з’єднань, не є надійним і дозволяє реалізувати тільки негарантовану доставку даних.

Підмережа − це фізичний сегменг ТСР/ІР-мережі (наприклад, сегмент Ethernet), в якому використовується ІР-адреса із загальним ідентифікатором мережі.

Адміністратор мережі маскує частину ІР-адреси з метою використання її для призначення номерів підмережам. Маска підмережі − це 32-бітове значення, яке використовується для виділення (маскування) з ІР-адреси її частин: ідентифікаторів мережі і вузла.

Хід роботи

  • Дослідження перехресного з’єднання комп’ютер-комп’ютер.

1. Винесли на логічне поле із бібліотеки обладнання комп’ютер та лептоп (ноутбук).

2. З’єднали комп’ютер та лептоп між собою перехресним кабелем, використовуючи у обох вузлах порти Fast Ethernet (Рис. 1).

Рис. 1

3. Для того, щоб підняти зв’язок між двома вузлами, виконали конфігурацію їхніх мережевих адаптерів.

4. У логічному полі, клацнувши мишею на комп’ютер, викликали вікно його властивостей.

5. Перейшли на вкладку Config та вибрати тип інтерфейсу «Fast Ethernet».

6. У правій частині віна знайшли поле IP Configuration і прослідкували, чи радіокнопка увімкнена навпроти Static.

7. У полі для введення навпроти IP Address ввели IP-адресу порту Fast Ethernet: 192.168.1.1. Одразу після цього клацнули у поле для введення навпроти Subnet Mask. Поле автоматично має заповнити маску підмережі у вигляді: 255.255.255.0 (Рис. 2). Закрили вікно.

8. Аналогічним чином надали портові Fast Ethernet лептопу свою IP-адресу (Рис. 3).

Рис. 2

Рис. 3

9. Виконали перевірку правильності настроювання портів. Для цього серед кнопок, які відповідають за візуальне моделювання потоків даних, натиснули на кнопку ping-запитую. Вона стала активною. Після цього натиснули на зображення комп’ютера на логічному полі, після цього на ньому зафіксувалось зображення конверта. Натиснули на зображення лептопу.

10. Після виконання вищевказаних операцій проконтролювали, чи пакет дійшов від комп’ютера до лептопу. Після виконаної операції пінгування у полі Last Status помічено як Successful, отже, пінгування виконано вдало.

11. Виконали пінгування у зворотному напрямку – від лептопу до комп’ютера. Пінгування виконано вдало (Рис. 4).

Рис. 4

  • Дослідження прямого з’єднання

1. Винесли на логічне поле із бібліотеки обладнання: комп’ютер, леп-топ та комутатор 2950-24.

2. З’єднали комп’ютер та лептоп із комутатором прямим мідним кабелем, використовуючи порти Fast Ethernet. Індикація біля під’єднаних до комутатора ліній стала зеленою, автоматична конфігурація портів комутатора виконана.

3. Виконали пп. 4 – 11 з попереднього досліду. Пінгування в обох напрямках було виконано вдало (Рис. 5).

Рис. 5

Висновок:

Під час даної лабораторної роботи ми розглянули правила адресації мереж різних класів, зокрема за допомогою лептопу комп’ютера та комутатора 2950-24. А, також успішно провели моделювання ІР-адресації в середовищі моделювання Packet Tracer 5.2, дослідили пряме та перехресне з’єднання комп’ютерів.

Соседние файлы в предмете Инфокоммуникационные системы и сети