Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

переклад статті по укр мові

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
25.78 Кб
Скачать

АНАЛІТИЧНІ МОЖЛИВОСТІ ПОКАЗНИКІВ ЗВІТНОСТІ ТВАРИННИЦЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

В сучасних умовах функціонування підприємств значення бухгалтерської фінансової звітності визначається цілями, для яких використовується інформація що міститься в них, яка, насамперед, є знаряддям і засобом контролю і регулювання діяльності самої організації. Тому інформація, представлена в звітності являє собою основу для прийняття управлінських рішень керівництвом організації, органами державної влади та місцевого самоврядування та іншими зацікавленими користувачами. Нестача інформації, наданої користувачам, може стати серйозною перешкодою для розвитку діяльності організації – в сенсі припливу додаткових капіталів як джерела розширення діяльності, так як ділові партнери організації не отримають відомостей які їх цікавлять про фінансову стійкість, платоспроможність, перспективи розвитку організації, а часто навіть про її існування. Таке знайомство виникає при вивченні доступних для них джерел – бухгалтерської звітності що публічно надаються.

Розвиток ринкових відносин на території Російської федерації, ринків товарів та капіталів, тенденції інтеграції в світове співтовариство посилюють роль і значення звітності, яка дозволяє своїм користувачам отримати уявлення про загальні напрямки діяльності організації , її фінансовий стан, структуру активів, капіталу та зобов’язань. У зв’язку з цим, тема дослідження є актуальною.

Мета дослідження полягає у визначенні особливостей розкриття фінансової інформації в бухгалтерській звітності тваринницької організації, для того, щоб виявити напрямки підвищення ефективності її діяльності. Об’єктом дослідження виступає тваринницьке господарство ЗАТ «Лесные ключи» Шпаковського району, Ставропольського краю, що спеціалізується на вирощуванні норок декількох порід в умовах ферми.

Вивченню теоретичних аспектів розкриття фінансової інформації в бухгалтерській звітності, виявленню ролі даного інформаційного забезпечення у прийнятті обґрунтованих економічних рішень присвячені праці таких авторів, як О. Ф. Єфімова, Я. В. Соколов, Т. М. Рогуленко, Л. М. Полковський. Проте незважаючи на вивченість даного питання, багато його сторін, з урахуванням специфіки галузей сільськогосподарських організацій, потребують подальшого дослідження. У зв’язку з цим, однією з основних задач нашої наукової роботи є визначення методологічних підходів до розкриття інформації в звітності, рекомендація нових методичних прийомів облікового відображення елементів запасів, виручки, собівартості в бухгалтерській звітності, які підвищать достовірність звітної інформації організації тваринницького напрямку.

Багато дослідників відзначають, що інформація про фінансовий стан формується головним чином у вигляді бухгалтерського балансу. Тому наше дослідження присвячене саме аналізу інформації, яка розкривається в бухгалтерському балансі тваринницького господарства.

Інформативність бухгалтерського балансу характеризує показник рівня суттєвості, під яким розуміють таке граничне спотворення бухгалтерської звітності, починаючи з якого кваліфікований користувач цієї звітності не зможе на її основі зробити правильні висновки та прийняти обґрунтовані економічні рішення. Розрахувавши рівень суттєвості для аналізованого тваринницького господарства, отримати показник що дорівнює 5%, що є доволі високим значенням та вказує на недостатньо повну інформативність бухгалтерського балансу.

Інформація, представлена в бухгалтерському балансі організації, дає можливість розглянути структуру її майна і джерел його утворення. Вартість майна підприємства в цілому за аналізований період змінювалась наступним чином: у 2010 р. зменшилася на 5,9% або на 2176 тис. руб., тобто відбулося невелике скорочення господарської діяльності, а в 2011 р. збільшилася на 12,9% або на 8671 тис. руб., що говорить про розширення продовольчої діяльності, або може бути результатом переоцінки основних засобів. З вертикального аналізу активу балансу ЗАТ «Лесные ключи» витікає, що темпи росту необоротніх активів за досліджуваний період значно перевищили темпи росту оборотніх активів, що є негативною тенденцією. Це відбулося, головним чином , за рахунок збільшення вартості основних засобів. Запаси у структурі активів скоротили свою питому вагу у розрізі розглянутого періоду з 74,3 до 39,3%, частка дебіторської заборгованості зросла у 2010 р. з 1,6 до30,6%, а у 2011 р. знизилася до 10,2% та склала 7716 тис. руб. Грошові кошти тваринницького господарства за станом на 2011 р. склали 178 тис. руб., знизивши свою питому вагу з 2,1 до 0,2%. Аналізуючи структуру пасиву балансу, слід відмітити, як позитивний факт фінансово-господарської діяльності, зростання частки капіталів і резервів, тобто власних джерел підприємства, що пов’язана зі зростанням нерозподіленого прибутку в 2 рази, а також скорочення частки позичкового капіталу організації, що демонструє зростання фінансової стійкості тваринницького господарства.

Аналітичні можливості балансу дозволяють визначити показник ліквідності. Ліквідність означає безумовну платоспроможність організації та передбачає повну рівність між її активами та зобов’язаннями одночасно за двома параметрами: за загальною сумою, за термінами перетворення в гроші та термінами погашення.

Розрахувавши поточний коефіцієнт ліквідності, з’ясували, що у 2009 р. він складав 3,22, у 2010 р. зріс до 10,98, а у 2011 р. знову знизився до 9,20. Таким чином, коефіцієнт поточної ліквідності показав доволі високе значення, що вказує на достатність коштів, необхідних для погашення короткострокових зобов’язань. Проте існує ризик того, що коштів виявиться більше, ніж тваринницьке господарство може ефективно використати. Це, з одного боку, здатне привести до зниження рентабельності активів, а з другого боку, залучити інвесторів, що є позитивним фактором. Коефіцієнт критичної ліквідності тваринницького господарства в 2009 р. склав 0,15, в 2010 р. – 4,71, в 2011 р. – 1,93, що дозволяє зробити висновок про те, що зростання дебіторської заборгованості організації невиправдане. Коефіцієнт абсолютної ліквідності в 2009 р. дорівнював 0,09, в 2010 р. – 0,03, а в 2011 р. – 0,04. Це говорить про те, що частка короткострокових позикових зобов’язань, які можуть бути погашені організацією лише за рахунок власних грошових засобів нижче нормативного значення, яке дорівнює 20%.

Ефективність фінансово-господарської діяльності тваринницького господарства оцінюється його результативністю. Найважливішим джерелом інформації про фінансову ефективність майна і вкладених коштів організації є звіт про фінансові результати. Складається звіт за даними рахунків 90 «Продажі», 91 «Інші доходи і витрати», 99 «Прибутки і збитки».

Виручка від продажу продукції аналізованого господарства за розглянутий період зросла на 36368 тис. руб., собівартість продукції збільшилася на 30527 тис. руб., валовий прибуток відобразив позитивну динаміку завдяки тому, що темпи зростання виручки випередили темпи росту собівартості, та в 2011 р. вона склала 5841 тис. руб. Виручка в 2010 р. зазнала змін у сторону збільшення в 2,2 рази, а в 2011 р. знизилася на 8%, порівняно з попереднім роком.

Собівартість продукції також зросла в 2,1 рази в 2010 р. та знизилась в 2011 р. на 10,3% порівняно з попереднім роком. Чистий прибуток збільшився в 2010 р. у 2,8 рази, а в 2011 р. показав темп росту 107%. Розглядаючи зміни структури виручки, можна зробити наступні висновки: частка собівартості продукції на протязі розглянутого періоду знижувалася (в 2010 р. на 4,2%, а в 2011 р. на 3,3%) порівняно з попереднім періодом, але при цьому залишилася достатньо високою. Частка прибутку від реалізації відповідно зросла у розрізі трьох розглянутих років, що є позитивною тенденцією. В цілому діяльність тваринницької організації можна вважати ефективною, що підтверджує оцінка структури і динаміки основного капіталу, а також факторів, та їх обумовлюючих. Аналіз динаміки та структури основного капіталу, а також факторів, які впливають на них, є важливим елементом у дослідженні фінансово-господарської діяльності організації. Звіт про зміни капіталу надає зацікавленому користувачу дані про процеси формування та зміни особистого капіталу. В аналізованому нами тваринницькому господарстві виявлено ріст капіталів та резервів, що відбувається завдяки росту нерозподіленого прибутку, при цьому статутний, резервний та додатковий капітал залишалися незмінними.

Найбільшу ступінь ліквідності організації забезпечує така категорія активів, як грошові кошти. Звіт про рух грошових коштів розкриває інформацію про наявність і рух грошових коштів за трьома основними видами діяльності: поточної, інвестиційної та фінансової. Розглянувши інформацію, що міститься в звіті досліджуваного господарства, прийшли до висновку, що більша частина надходження та вибуття грошових коштів припадає на поточну діяльність господарства. Грошові потоки по фінансовій діяльності скорочувались, що вказує на скорочення потреб тваринницького господарства в позичкових коштах, а інвестиційну діяльність організація не вела.

Проводячи детальний аналіз інформації, що міститься в бухгалтерській звітності організації тваринницького направлення, а також розглянувши методику обліку в тваринницькому господарстві, ми виділили основні особливості виробничого циклу та їх відображення в обліку та звітності з урахуванням специфіки сільськогосподарської організації.

У період з лютого по березень йде період гону звірів, з березня по квітень з’являються цуценята, які оприбутковуються господарством на рахунок 11.2 « Тварини на вирощуванні та відгодівлі». В 45-50 денному віці молодняк відділяють від маток. У період з серпня по вересень відбирають молодняк для вирощування стада, який відображають по дебету рахунка 11.1 «Основне стадо», та на забій для отримання шкурок. В листопаді-грудні здійснюється забій норок, а отримана продукція оприбутковується на рахунку 43 «Річна продукція». Таким чином, в річній звітності тваринницького господарства всі звірі та готова продукція відображаються в другому розділі активу балансу єдиними рядками в звітності про фінансові результати.

За результатами випробування особливостей розкриття фінансової інформації в організації тваринницького направлення слідує, що виробничий цикл тваринництва триває від 10 місяців до 1 року. В розглянутому господарстві облік тварин ведеться на рахунку 11 з розділенням на субрахунки: 11.1 «Основне стадо» та 11.2 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі».

У II розділі балансу тваринницького господарства «Оборотні активи» по рядку «Запаси» розкривається інформація про матеріали, товари відвантажені та готову продукцію , тобто має вид:

Запаси – 29826 тис. руб.

У тому числі:

Матеріали – 3392 тис. руб.

Товари відвантажені – 1312 тис. руб.

Готова продукція – 6821 тис. руб.

Ми радимо ввести до робочого плану рахунків тваринницької організації наступні синтетичні рахунки: «11.1 «Тварини основного стада», 11.2 «Приплід тварин», 11.3 «Тварини на забій» з метою підвищення достовірності обліку, а також виділити відповідні статті в рядку балансу «Запаси», тобто вона матиме вид:

Запаси – 29826 тис. руб.

У тому числі:

Матеріали – 3392 тис. руб.

Товари відвантажені – 1312 тис. руб.

Готова продукція – 6821 тис. руб.

Тварини основного стада – 12871 тис. руб.

Приплід тварин – 1831 тис. руб.

Тварини на забій – 3662 тис. руб.

Таким чином, зацікавленим користувачам буде доступна інформація про наявність в організації тварин основного стада, приплоду тварин та тварин на забій.

Наступною особливістю, на яку, на нашу думку, варто звернути увагу, є отримання тваринницьким господарством виручки один раз на рік, при цьому звіт ведеться з використанням рахунку 90.1 «Виручка». Відображаючи специфічні можливості галузі, необхідно ввести наступні синтетичні рахунки 90.1 «Виручка від продажу шкурок «Пастель», 90.1.2 «Виручка від продажу шкурок «Сканблек», 90.1.3 «Виручка від продажу шкурок «Сапфір», 90.1.4 «виручка від продажу шкурок «Хедлунд», 90.1.5 «Виручка від продажу шкурок «Сріблясто-блакитна». У звітності про фінансові результати отримана тваринницьким господарством виручка відображається загальним рядком «Виручка». На нашу думку, така інформація не є достатньою для прийняття ефективних управлінських рішень, тому вважаємо за доцільне виділення в рядку «Виручка» додаткових статей: виручка від продажу шкурок «Пастель», «Сканблек», «Сапфір», «Хедлунд», «Сріблясто-блакитна». У зв’язку з цим аналогічні розшифровки слід зробити і по рядку «Собівартість продажу», тобто виділити рядки: собівартість продажу шкурок «Пастель», «Сканблек», «Сапфір», «Хедлунд», «Сріблясто-блакитна», а також відкрити у діючому плані рахунків субрахунки 90.2.1 «Собівартість шкурок «Пастель»», 90.1.2 «Собівартість шкурок «Сканблек»», 90.1.3 «Собівартість шкурок «Сапфір»», 90.1.4 «Собівартість шкурок «Хедлунд»», 90.1.5 «Собівартість шкурок «Сріблясто-блакитна»».

Треба звернути увагу на собівартість продукції тваринницького господарства, зважаючи на великі витрати на утримання і вирощування норок. Формована собівартість демонструє значну питому вагу в структурі виручки, виходячи з даних звітності про фінансові результати: 2009 р. – 97,7%, 2010 р. – 93%, 2011 р. – 90,6%. Для зміни показника собівартості у звітності тваринницькому господарству необхідно здійснити пошук альтернативних постачальників кормів, засобів захисту тварин за більш вигідною ціною, застосовувати більш дешеві матеріали, які не погіршують якість продукції, зменшити втрати від браку, вдосконалити техпроцес. За нашими розрахунками, якщо скоротити втрати від браку до 0,5%, а витрати на закуповувані матеріали (корма, засоби захисту і т.п.) на 15%, то частка собівартості могла б скласти: 2009 р. – 79.1%, 2010 р. – 77,4%, 2011 р. – 72,3%.

За результатами проведеного аналізу з’ясовано, що питома вага дебіторської заборгованості в структурі балансу тваринницького господарства за досліджений період коливається і сягає 30,6%. Ми вважаємо, що розбивка договорів з покупцями шкурок на декілька частин з терміном дії меншим, чим термін виробничого циклу тваринницького господарства, приведе до доведення балансу тваринницької організації до рівня абсолютної ліквідності і зниження необґрунтованого росту дебіторської заборгованості. Наші розрахунки показали, що застосування даної пропозиції могло б скоротити частку дебіторської заборгованості до наступного рівня: 2010 р. – 4300 тис. руб. (6%), 2011 р. – 3858 тис. руб. (5%).

З огляду на отримання та продаж готової продукції тваринницького господарства один раз на рік, відзначає низьку питому вагу грошових коштів у структурі балансу тваринницької організації: у 2009 р. 1501 тис. руб. (2,1%), у 2010 р. – 118 тис. руб. (0,2%), у 2011 р. – 178 тис. руб. (0,2%). На нашу думку, необхідне вдосконалення форм розрахунків з покупцями продукції тваринницького господарства шляхом отримання передплати за шкурки на момент огляду звірів, їх забою та вичинки шкурок. Згідно розрахунків, отримання авансу сприятиме зростанню частки грошових коштів у структурі балансу тваринницького господарства, а також приведе до підвищення коефіцієнтів абсолютної ліквідності.

З огляду на специфіку показників звітності тваринницького господарства ЗАТ «Лесные ключи», необхідність виділення додаткових рядків у бухгалтерському балансі, підвищення його змістовності, ми радимо провести редакцію облікової політики організації та доповнити її наступним пунктом: «Істотні показники про окремі види активів і зобов’язань повинні бути виділені зі складу відповідної групи статей в окремі статті (рядки) бухгалтерського балансу. Рівень суттєвості необхідно встановлювати у процентах від підсумку по відповідному розділу балансу або навіть від величини, представленої по кожному з рядків».

Виходячи з вищенаведених пропозицій, виробничий цикл прийме вид, показаний на малюнку 2.

В цілому, на основі інформації, представленої у звітності тваринницького господарства, можна зробити висновок про те, що організація має у своєму розпорядженні засоби для погашення короткострокових зобов’язань, є фінансово стійкою, ефективно веде свою діяльність, збитків у розрізі розглянутого періоду не мала, має достатню кількість коштів для здійснення основної діяльності. Дослідивши особливості ведення бухгалтерського обліку і відображення інформації у звітності тваринницького господарства, ми пропонуємо, таким чином, ряд рекомендацій, які, на нашу думку, сприятимуть підвищенню ліквідності балансу, зниженню собівартості готової продукції, вдосконаленню системи розрахунків з покупцями , а також підвищенню достовірності та інформативності даних, відображених у звітності організації тваринницького напрямку.