Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
672.05 Кб
Скачать

важливість корпоративних ресурсів відображена саме у виділенні окремих груп персоналу з зазначеним колом обов'язків.

Розробники БД

У проектуванні великих баз даних беруть участь два різних типи розробників: розробники логічної БД і розробники фізичної БД.

Розробник логічної БД займається ідентифікацією даних (тобто сутностей та їх атрибутів), зв'язків між даними і встановлює обмеження, що накладаються на збережені дані.

Розробник фізичної БД отримує готову логічну модель даних, займається її фізичної реалізацією, в тому числі:

-перетворенням логічної моделі даних в набір таблиць і обмежень цілісності даних;

-вибором конкретних структур зберігання і методів доступу до даних, що забезпечують необхідний рівень продуктивності при роботі з базою даних;

-проектуванням будь-яких необхідних заходів захисту даних.

Більшість етапів фізичного проектування БД в значній мірі залежить від обраної цільової СУБД, а тому може існувати кілька різних способів втілення необхідної схеми.

Отже, розробник фізичної БД повинен розбиратися у функціональних можливостях цільової СУБД і розуміти переваги і недоліки кожного можливого варіанту втілення.Розробник фізичної БД повинен вміти вибрати найбільш підходящу стратегію зберігання даних з урахуванням усіх існуючих особливостей їх використання.

Якщо концептуальне і логічне проектування БД відповідає на питання "що проектувати?”, то фізичне проектування відповідає на питання "як проектувати?”.

Для вирішення цих завдань потрібні різні навички роботи, якими найчастіше володіють різні люди.

Прикладні програмісти

Відразу після створення бази даних слід приступити до розробки додатків, що надають користувачам необхідні їм функціональні можливості.

Саме цю роботу і виконують прикладні програмісти. Прикладний програміст - відповідає за створення додатків.

Зазвичай прикладні програмісти працюють на основі специфікацій, створених системними аналітиками. Як правило, кожна програма містить деякі оператори, що вимагають від СУБД виконання певних дій з базою даних - наприклад, таких як читання, вставка, оновлення або видалення даних.

Ці операції виконуються через відповідні запити до СУБД, які можуть створюватися на різних мовах програмування третього або четвертого покоління.

Користувачі бази даних

Користувачі є клієнтами бази даних - вона проектується, створюється і підтримується для того, щоб обслуговувати їх інформаційні потреби.

Це основна категорія користувачів, в інтересах яких і створюється СУБД. Користувачів можна класифікувати за способом використання ними системи:

-Прості користувачі

-Досвідчені користувачі.

Прості користувачі

Прості користувачі зазвичай навіть і не підозрюють про наявність СУБД. Вони звертаються до бази даних за допомогою спеціальних програм, що

дозволяють в максимальній мірі спростити виконувані ними операції. Такі користувачі ініціюють виконання операцій БД, вводячи найпростіші команди або вибираючи команди меню. Це означає, що таким користувачам не потрібно нічого знати про БД або СУБД.

Наприклад, щоб дізнатися ціну товару, касир в супермаркеті використовує сканер для зчитування нанесеного на нього штрих-коду. В результаті цієї найпростішої дії спеціальна програма не тільки зчитує штрих-код , але і вибирає на основі його значення ціну товару з БД, а також зменшує значення в іншому полі бази даних, що позначає залишок таких товарів на складі, після чого показує ціну і загальну вартість на касовому апараті.

Досвідчені користувачі

З іншого боку спектру знаходяться досвідчені кінцеві користувачі, які знайомі зі структурою бази даних і можливостями СУБД. Для виконання необхідних операцій вони можуть використовувати таку мову запитів високого рівня, як SQL. А деякі досвідчені користувачі можуть навіть створювати власні прикладні програми.

Соседние файлы в папке Інформатика та ІКТ_pdf