Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Збір, обробка інформації про РХБ обстановку.ppt
Скачиваний:
142
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
12.1 Mб
Скачать

Кафедра військової підготовки

ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПОЛІТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Групове заняття

Тема 9. Збір, обробка інформації про РХБ обстановку.

Заняття 1. Збір, обробка інформації про РХБ обстановку.

Навчальні питання :

1.Організація збору інформації про РХБ обстановку.

2.Виявлення та оцінка РХБ обстановки під час руйнувань підприємств атомної та хімічної промисловості.

3.Порядок нанесення РХБ обстановки на карту за даними розвідки та методом прогнозування.

Навчальна література:

Мясников В.В. Защита от оружия массового поражения. М.: Воениздат, 1989.

Владимиров В.А. Сильнодействующие ядовитые вещества и защита от них. – М.: Воениздат, 1989.

В.Н.Александров, В.И.Емельянов. Отравляющие вещества. – М.: Воениздат, 1990.

Зброя масового ураження та захист від неї. Пам’ятка військовослужбовцю / Під ред.

В.М.Литвака. – Київ, 2002.

1. Організація збору інформації про РХБ обстановку.

Виявлення та оцінка радіаційної, хімічної, біологічної обстановки в районі бойових дій, місцях розташування підрозділів і частин проводиться з метою забезпечення командирів та органів управління інформацією про РХБ обстановку в умовах застосування зброї масового ураження, у разі виникнення аварій (руйнувань) на радіаційно і хімічно небезпечних об’єктах для її врахування у процесі прийняття рішення та визначення завдань захисту підрозділів.

Виконання даного заходу покладено на пости РХБ спостереження, які розгортаються у кожному підрозділі типу рота (батарея).

Параметри ядерного вибуху (засічка ЯВ) може здійснюватися радіолокаційними станціями (РЛС) за рахунок засвітлення (спалаху) на екрані індикатору РЛС за наступними параметрами: час (година, хвилина, секунда) та географічні координати.

Виявлення ядерних вибухів та визначення їх параметрів ускладнюється у визначенні координат центрів (епіцентрів) ядерних вибухів, їх потужності, виду та часу. В окремо розташованих підрозділах виявлення ядерних вибухів здійснюється обслугами постів РХБ спостереження. Виявлення ядерного вибуху здійснюється двома спостерігачами. Старший посту визначає час вибуху, час приходу звуку в точку спостереження, а в темний час, в хмарну погоду і час свічення вогняної кулі, для чого він використовує годинник та секундомір або двухстрілковий секундомір.

Спостерігач визначає вид вибуху і азимут на вибух, а після припинення підйому хмари вибуху вимірює горизонтальний кутовий розмір її діаметру і вертикальний кут спостереження центру хмари.

Час вибуху визначається після виникнення його спалаху. Час приходу звуку вибуху вимірюється за допомогою секундоміра, що запускається в момент спалаху і зупиняється з приходом звуку. Час свічення вогняної кулі ядерного вибуху також вимірюється секундоміром, який запускається в момент спалаху і зупиняється після закінчення свічення вогняної кулі.

Вид вибуху визначається розвитком його зовнішнього зображення. Під час наземного (надводного) і низького повітряного вибуху область свічення торкається поверхні ґрунту (води), маючи форму зрізаної сфери, а потужний пиловий (водяний) стовп з’єднаний з хмарою вибуху має темний колір з моменту його утворення.

Під час повітряного вибуху вогняна куля немає дотику з поверхнею ґрунту (води) і пиловий стовп в перші секунди після вибуху не з’єднаний з хмарою, яка має світлий тон.

Під час підземного вибуху потужній спалах і хмара у вигляді гриба відсутні.

Під час підводного вибуху утворюється водяний купол; який перетворюється потім у водяний стовп.

Азимут на вибух при візуальній засідці неозброєним оком визначається за допомогою азимутного кола, при інструментальній – за допомогою оптичного пристрою шляхом наведення стрілки азимутного кола або перехрестя пристрою на вертикальну вісь пилового стовпа або хмари вибуху.

Збір інформації про РХБ обстановку проводиться для оцінки впливу РХБ факторів обстановки на підрозділи, аналізуються масштаби руйнувань, наслідки та ступені радіоактивного та хімічного зараження, вибирається найбільш доцільні варіанти дій військ та визначаються заходи із ліквідації наслідків застосування ЗМУ.

Пост РХБ спостереження веде безперервне спостереження в указаному районі. У призначений час і при кожному артилерійському обстрілі й авіаційному нальоті противника спостерігач вмикає прилади радіаційної та хімічної розвідки і слідкує за їхніми показаннями. У разі виявлення радіаційного зараження 0,5 рад/год і більше старший спостереженого поста доповідає командиру, який його вислав, і за його вказівкою подає сигнал Радіаційна небезпека”. У разі виявлення хімічного зараження старший поста подає сигнал “Хімічна тривога” і доповідає командиру. Оповіщення про біологічне зараження здійснюється за вказівкою командира, який виставив пост таким же сигналом. Результати радіаційного та хімічного спостереження заносяться до журналу спостереження.

Пост РХБ спостереження розміщується в окопі . Під час руху він перебуває в транспортному або бойовому засобі з командиром підрозділу.

 

Зона Г

Зона В

Зона Б

Зона А

 

4000

100-Н

7000

1200

400

 

10.00

 

 

 

 

5.6

 

 

 

 

Схема зон радіоактивного зараження при ядерному вибуху