Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Zadachi_case_Munytsipalne_pravo

.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
20.66 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

ПРАКТИКУМ З КУРСУ

Муніципальне право”

Тема 1. Теоретичні основи місцевого самоврядування

Завдання 1.

  1. Заповніть таблицю:

    Назва концепції (підходу) щодо походження місцевого самоврядування

    Зміст концепції (підходу)

  2. На основі даних заповненої таблиці визначте, яка (які) з концепцій місцевого самоврядування реалізована (реалізовані) у чинному Законі України “Про місцеве самоврядування в Україні”. Відповідь обґрунтуйте.

  3. Проаналізуйте основні правові акти з історії місцевого самоврядування України. Охарактеризуйте трансформації інституту місцевого самоврядування в державі з посиланням на конкретні документи.

  4. Вкажіть, які з концепцій місцевого самоврядування могли вплинули на процес децентралізації влади в сучасній Україні. Відповідь аргументуйте.

Завдання 2.

Вкажіть основні принципи, на яких ґрунтується місцеве самоврядування в Україні. З посиланням на конкретні міжнародні та національні нормативно-правові акти визначте спільні риси та відмінності у змісті цих принципів.

Тема 2. Суб’єкти муніципального права

Задача 1.

При проведенні місцевого референдуму стосовно повернення історичної назви населеному пункту (селищу міського типу Високе) та затвердження місцевої символіки громадянину Антонову С. було відмовлено в участі у ньому, оскільки останній постійно проживав на території селища міського типу Високе лише 10 останніх місяців згідно відмітки про реєстрацію місця проживання у паспорті громадянина України.

Чи правомірна відмова в участі громадянина Антонова С. у референдумі? Відповідь обґрунтуйте з посиланням на акти чинного законодавства.

Задача 2.

Територіальна виборча комісія при проведенні чергових місцевих виборів відмовила в реєстрації кандидата на посаду міського голови громадянина Берлача В., мотивуючи це тим, що: 1) громадянин Берлач В. має не зняту та не погашену судимість за вчинення хуліганства; 2) він спілкується виключно російською мовою, а українською не володіє взагалі; 3) останній рік ніде не працює; 4) є інвалідом 3 групи (загальне захворювання).

Чи правомірною є відмова територіальної виборчої комісії в реєстрації кандидата на посаду міського голови і чому? Які аргументи з відмови територіальної виборчої комісії у реєстрації кандидата не передбачені як такі чинним законодавством?У яких випадках особа не може бути обраною на посаду міського голови?

Задача 3.

У сільській раді, що представляє територіальну громаду села Озеро (чисельність жителів села − 347), виконавчий орган не був створений. Відповідне рішення з покладенням функцій виконавчого органу на секретаря ради прийняв сільський голова, мотивуючи це відсутністю фінансових ресурсів у бюджеті села.

Дайте правову оцінку діям та рішенню сільського голови. Чи може секретар сільської ради виконувати функції виконавчого органу ради? У яких випадках виконавчі органи рад можуть не створюватися? Хто і які саме функції виконавчого органу може виконувати у випадку нестворення останнього?

Тема 3. Система, функції та повноваження органів і посадових осіб місцевого самоврядування

Задача 1.

836 жителів міста Луцька в порядку місцевої ініціативи звернулися до Луцької міської ради з приводу перегляду на найближчому засіданні ради цін (тарифів) на послуги з теплопостачання, водопостачання та водовідведення, з прибирання, вивезення та знешкодження твердих побутових відходів і рідких нечистот в частині їх зниження.

Як повинна вчинити в цій ситуації Луцька міська рада? Чи належать названі питання до компетенції міської ради? Відповідь обґрунтуйте з посиланням на законодавство.

Задача 2.

Громадянка Анісімова О. на автомобілі марки “FordTransit”, який належить їй на праві приватної власності, вивезла побутові відходи на несанкціоноване сміттєзвалище на території міста Луцька Волинської області.

Постановою адміністративної комісії при виконкомі Луцької міської ради по справі про адміністративне правопорушення Анісімову О. було притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено адмінстягнення у вигляді штрафу в розмірі 340 гривень 00 копійок за порушення правил благоустрою території міста (відповідальність передбачена відповідно до ст. 152 КУпАП).

Чи правомірним було винесення постанови адміністративною комісією? Які повноваження щодо накладення адмінстягнень за правопорушення мають (або не мають) адміністративні комісії при виконкомі міської ради?

Задача 3.

Львівська міська рада прийняла рішення, відповідно до якого було припиненоЛьвівськиймуніципальнийхор шляхом його реорганізації (приєднання) до Львівського міського Будинку культури. Колектив хору звернувся до адміністративного суду з позовом про скасування такого рішення, оскільки в результаті його прийняття порушено права колективу хору (хор як юридична особа припиняється, заробітна плата хористів не зберігається).

Чи мала право Львівська міська рада приймати таке рішення? Яким, на Вашу думку, буде рішення суду по справі? Чи вбачаєте Ви порушення з боку Львівської міської ради при прийнятті рішення?

Тема 4. Організаційно-правові форми діяльності органів місцевого самоврядування

Задача 1.

У зв’язку зі складною економічною ситуацією сільським головою одноосібно було прийнято рішення про зменшення дохідної та видаткової частин бюджету села Волошки. Депутат сільської ради звернувся до сільського голови з заявою про незаконність прийнятого рішення.

Які аргументи, на Вашу думку, міг навести депутат у своїй заяві щодо незаконності прийнятого рішення? Чи має право сільський голова приймати подібні рішення? У яких формах та ким можуть прийматися рішення про зміну місцевого бюджету?

Задача 2.

Громадянка Іванова Л. – представник громадської організації “Чиста влада” − звернулася із письмовою заявою на ім’я голови селищної ради з проханням бути присутньою на найближчій сесії ради, де було заплановано розгляд питання про надання земельних ділянок в оренду для фізичних та юридичних осіб. Своє прохання Іванова Л. обґрунтовувала тим, що організація “Чиста влада” має намір здійснювати громадський моніторинг законності вирішення питань надання земельних ділянок селищною радою в оренду. Відповіді з селищної ради протягом 60 днів не надійшло.

Дайте правову оцінку поведінці селищної ради. Як, на Вашу думку, повинна бути вирішена ситуація? Відповідь обґрунтуйте з посиланням на законодавство.

Задача 3.

Депутат обласної ради надіслав звернення до директора педагогічного коледжу Олексенка Е. з проханням про зменшення оплати за навчання студентові коледжу Милевичу А., оскільки останній є напівсиротою та не в змозі здійснювати оплату в повному обсязі.

Чи передбачена законодавством така форма діяльності депутата обласної ради? Як, на Вашу думку, повинне бути вирішене питання стосовно оплати за навчання студентом? Чи зобов’язаний коледж виконати прохання депутата, викладене в його зверненні?

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680